Anmeldelse: Hurra for de blå husarer, Amphiteater Frederikshøj (Sjællands Teater)

Af Christian Skovgaard Hansen
Sjællands Teater i samarbejde med amatørteaterforeningen Krabasken og Slagelse Musikskole har indtaget Amphiteater Frederikshøj i Slagelse med deres version af filmen Hurra for de blå husarer. Kristoffer M. Hansen har skrevet manuskriptet efter Annelise Reenbergs filmmanuskript. Han har ligeledes skrevet sangteksterne, mens Morten Wedendahl har skrevet musikken. Det er de to sluppet ganske godt fra, og selvom det er nyskreven, har det klare tråde til originalforlægget.
Forestillingen spilles af et hold af professionelle skuespillere, som suppleres af lokale amatørskuespillere og ryttere på levende heste. Musikken spilles af et stort liveorkester fra Slagelse Musikskole. Der er ingen smalle steder her. Det går fornemt op i Carsten Friis’ levende iscenesættelse, hvor både de professionelle skuespillere og amatørskuespillerne leverer træfsikre præstationer.

Ivan Jensen har lavet kasernescenografien, som let og elegant kan tilpasses historien og stedet, mens Charlotte Stahrenberg har stået for de flotte og tidstypiske kostumer. Samtidig udnyttes omgivelserne til fulde, når rytterne skal afsted.
Handlingen følger filmen. Garderhusarregimentet mangler en løjtnant, men de modtager to kandidater, som obersten skal vælge imellem. Under hans fravær overdrager han kommandoen til sin ritmester von Rabenberg, hvis opgave bliver at udvælge den rette til den ledige stilling. De to kandidater sættes derfor på en grotesk prøve, hvor de hver skal ride 40 km, drikke tre flasker champagne og have et forhold til to kvinder i løbet af 8 timer.
Oppasseren Spjellerup, der har sine egne kvaler og kærlighedsforhold til kokkepigen Frida, sættes til at holde styr på konkurrencen. Præstens døtre får nys om konkurrencen og sammen med obersten datter hjælper de tre de to kandidater. Midt i det hele kommer obersten retur, og ritmesteren får en lang næse, inden det hele – naturligvis – ender godt.
Kasper Gattrup er både fræk og charmerende som Spjellerup, der trods de mange bolde i luften, alligevel griber dem alle igen, og han er ikke så dum endda. Henrik Jandorf spiller obersten med autoritet og kraft, og hans obertsvise leveres med en charme og overlegenhed. Tara Toya er charmerende og kløgtig som kokkepigen Frida, og hun sørger for, at hun også får sin vilje til sidst.

Som oberstens datter både spiller og synger Frederikke Vedel smukt, og hun viser os, at oberstens datter er meget mere end blot en køn pige. Det samme kan siges om Lise Kofoed, der spiller de to præstedøtre Henriette og Clarissa på en og samme tid. I det hele taget er det kvinderne, der er de kloge her, og de er dem, der sørger for, at det hele nok skal lykkedes, så kærligheden sejrer, og så de rette får de rette poster.

Morten Christensen er fin som den lettere utiltalende ritmester, hvis planer ikke helt går som planlagt. Jon Lange og Peter Thieme spiller de to løjtnanter med både charme, kækhed og ikke mindst mandighed, som dog kan blødgøres af de rette kvinder.
De lokale amatørskuespillere udfylder fornemt og veloplagt de øvrige roller. De passer alle fint i deres respektive roller, og både deres charmerende spilleglæde og deres sangstemmer kommer helt ud på publikumsrækkerne.

Denne version af Hurra for de blå husarer bliver derfor en charmerende og bestemt seværdig forestilling. Nok er det en ældre og måske nok også lettere forudsigelig fortælling, men den rummer en række emner, som man stadig kan spejle sig i nu. Den kloge narrer den mindre kloge, og kærligheden og det gode sejrer til slut. Historien er tilført en nutidig vitalitet. Fortællingen har en kejtet og sødmefuld humor, og så har et godt grin aldrig skadet. Du kan derfor roligt finde den varme trøje og tæppe og smutte en tur forbi amfiteatret i Slagelse.
Værd at bemærke er også, at det er muligt at bestille en tapasbox fra det lokale Malsk Spisehus. Den er overordentlig indbydende og velsmagende. I forhold til kvalitet og mængde er det en meget fair pris, og der er – tør jeg næsten love – garanti for at blive mæt.
Produceret af: Sjællands Teater i samarbejde med Krabasken, Slagelse Musikskole og Gardehusarregimentet med støtte fra sponsorer fra det lokale erhvervsliv
Amphiteater Frederikshøj, Frederikshøjvej 3, 4200 Slagelse
Spilleperiode: 1.-18. juni 2023
Set den 2. juni 2023
Fotos: Evan Hemmingsen
Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:
Medvirkende: Frederikke Vedel, Kasper Gattrup, Henrik Jandorf, Jon Lange, Peter Thieme, Morten Christensen, Tara Toya og Lise Koefoed
Ensemble: Anne Hviid, Helle Jensen, Tage Sørensen, Josephine Ø. Larsen, Bolette Rogert Aagren, Dennis Majgaard, Kaj Jochumsen, Kenneth Ewi Kirkeby, Mille Lindh og Ann-Cathrine Olsen
Manuskript: Kristoffer M. Hansen efter Annelise Reenbergs filmmanuskript
Komponist: Morten Wedendahl
Instruktør: Carsten Friis
Scenograf: Ivan Jensen
Koreograf: Patrick Terndrup
Sangtekster: Kristoffer M. Hansen
Kostumer: Charlotte Stahrenberg
Kapelmester: Mikkel Gomard
Musikalsk leder: Mads Otzen
Dramaturg: Alexander Wrede Elung
Lyddesign: Jakob Pørtner
Orkester: Stort professionelt orkester fra Slagelse Musikskole
Varighed: Ca. 2 timer og 10 minutter inkl. pause
Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod
Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod