Anmeldelse: Den indbildt syge, Odense Teater

Anmeldelse: Den indbildt syge, Odense Teater

Af Anne Lottrup

 

Der er inspiration at hente på Odense Teater for tiden. Hvis man gerne vil byde på en kreativ første date, kan man gøre som lægesønnen Thomas Diafoirus, og invitere sin udkårne til at overvære en dissekering af et lig. ”Nogen giver deres udkårne en tur i teatret, men en dissekering er meget mere kultiveret”, påstår stuepigen Toinette. Rådet er hermed givet videre, selv om jeg personlig ville vælge en aften med teaterblod fremfor den ægte vare.

Foto: Emilia Therese

’Den indbildt syge’ på Odense Teater starter med et fascinerende fortæppe, der i duotone tegner et makabert billede af 1600-tallets lægekunst. Argan træder på scenen i uldne sutsko. ”Jeg er syg,” fortæller han publikum. ”Meget syg!”

Argan er indbegrebet af en hypokonder og enhver læges drømmepatient. Hans daglige udgifter til piller og lavementer gør valget af lægen Thomas som svigersøn så fordelagtigt, at datteren Angéliques følelser for Cléante må vige for fremtidssikringen af medicinforsyningerne.

Odense Teater holder godt fast i den klassiske ramme. Med det makabre fortæppe og et par projektioner som eneste kontrast, er John Kristian Alsakers scenografi enkel, grænsende til kedelig. En stue, traditionel med tre vægge, et par døre, en sofa midt på scenen, nogle stole. Jeg savner adspredelse.

Foto: Emilia Therese

De gammeldags sætningskonstruktioner kan være humoristiske i sig selv, når de understreger, hvor selvhøjtidelige lægerne er. Andre steder bliver det i stedet til en sprogbarriere for det yngre publikum. Senere års Holberg-opdateringer har væltet også det helt unge publikum, og den 344-årige komedie er bestemt relevant og har stadig masser på hjerte.

Teatret fortæller fint i stykkets beskrivelse hvorfor det er aktuelt i 2017. Odense Teater omtaler faktisk Netdoktor og nutidens Google-diagnosticering på teatrets hjemmeside. Et helt eller delvist aktualiseret manuskript med disse og andre nutidige referencer ville helt sikkert have gjort Molière mere 2017-relevant, og mere underholdende – også for et ungt publikum. Budskaberne er desværre ikke rigtig blevet integreret i stykket.

’Den indbildt syge’ er en klassisk komedie på godt og ondt. Første akt får mig ikke helt ud på sædekanten. Molières sarkasme (der jo er essensen af ham) er der, men jeg savner lidt mere bid, og den drukner lidt i falde-på-halen humoren. Anden akt er skarpere, mere tempofyldt, intrigerne folder sig ud, og stemninger understøttes muntert musikalsk. Jeg rives med, griner med, men kun i perioder. Overdrivelserne lykkes ikke for alle 12 medvirkende, især har jeg det svært med den hyperkarikerede lillesøster Louison.

Foto: Emilia Therese

Derimod fanger Malene Melsen i rollen som Toinette publikum med sine ironiske bemærkninger, ikke mindst når hun med sine skæve smil deler vittigheder om Argans helbredsparanoia med os.

Anders Gjellerup Koch har jeg oplevet – og elsket! – i mange andre sammenhænge. I hovedrollen som Argan griber hverken hans vildskab eller ynkelighed mig fuldt ud.

Kristoffer Helmuth skulle have spillet lægesønnen Thomas Diafoirus, men er desværre sygemeldt. Dubleanten Mathias Sprogøe Fletting var dog ved premieren fremragende som den karikerede overklassesøn, der med store armbevægelser og endnu større selvtillid gør indtryk på Argan, men til gengæld absolut ikke charmerer datteren Angélique.

’Den indbildt syge’ gjorde, hvad komedier skal – den fik os til at grine. Den er værd at opleve, men er måske ikke det mest oplagte valg, hvis det er første gang, du stifter bekendtskab med Molière, Holberg eller andre gamle mestre. Odense Teaters opsætning af ’Den indbildt syge’ er en fin forestilling, men det er ikke den mest tilgængelige og nærværende forestilling for et yngre publikum.

 

Odense Teater, Store Scene

Spilleperiode: 31. august-30. september 2017

Set den 31. august 2017

Foto: Emilia Therese

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

http://www.odenseteater.dk/forestillinger/den-indbildt-syge

Er du mellem 15 og 24 år tilbyder Odense Teater som noget nyt sæsonkort for 280 kr. Se mere på http://www.odenseteater.dk/billetter/klub-u-saesonkort.

 

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *