Anmeldelse: Indenfor murene, Folketeatret

Anmeldelse: Indenfor murene, Folketeatret
Af Christian Skovgaard Hansen
Se den, hvis du vil opleve én stor klassiker på scenen i resten af denne sæson!
Se den, hvis du vil opleve en nærværende og fantastisk flot forestilling, som stadig rummer en masse evigt aktuelle spørgsmål!
Henri Nathansens skuespil ”Indenfor murene” er fra 1912. Forestillingens dilemmaer og pointer er dog ikke mindre aktuelle i dag af den grund. I forestillingen skildres den jødisk familie Levin og deres liv i datidens København. Hos familien Levin hersker de gamle dyder og traditioner; her leves livet indenfor murene. Familien Levin består af forældrene Adolf og Sara Levin og deres tre børn Hugo, Jacob og Esther.
 
 
Udgangspunktet er, at familien kommer først. Men livets mønster, dyder og traditioner ender i en brydningstid og et opgør med den eksisterende verden. Esther er begyndt at ”gå på forelæsning” hos Dr. Jørgen Herming. Dette bliver begyndelsen på en konflikt mellem Esther og hendes forældre, da Esther forelsker sig i og bliver forlovet med Jørgen Herming. Problemet med Jørgen er, at han ikke blot er kristen, men han er samtidig søn af Adolfs arvefjende.
”Indenfor murene” er en fortælling om kærlighed på tværs af både religion, kultur, tradition og generationer. 

På Folketeatret har Thomas Bendixen instrueret, og Maja Ravn har stået for scenografien. Ghita Nørby og Waage Sandø spiller Sara og Adolf Levin, Preben Kristensen spiller etatsråd Herming, og Sofia Nolsøe spiller Esther. 

Denne besætning gør, at Folketeatrets opsætning er vedkommende, velspillet, eftertænksom og ikke mindst fantastisk. Hele vejen igennem er forestillingen nærværende og en stærk oplevelse, som er absolut seværdig. Man sidder som tilskuer opslugt af forestillingen, og forestillingens varighed på næsten 3 timer føles ikke lang.
Forestillingens dilemmaer kunne lige så godt ske i dag, og fra mange af disse kan der drages paralleller til dagens Danmark. Kærlighed, tradition, opbrud, oprør, konflikt og lykke er lige så aktuelle den gang som i dag! Kærlighedsforholdet mellem Esther og Jørgen åbner op for både en konflikt mellem religioner og social status. Ens tanker sættes i gang, og man reflekterer over, om vi lever indenfor eller udenfor murene
 
Slutningen på ”Indenfor murene” efterlades meget åben.
Livet indenfor murene ændres, da murene falder – eller gør de? Det er op til tilskueren at overveje, at tænke over. Vil verden nogensinde ændre sig?
Folketeatret, Nørregade 39, 1165 København K
Spiller indtil 11. april 2015
Spilledato: 18. februar 2015
Fotos: Folketeatret 
Har du lyst til at købe en billet? Se nærmere på forestillingens officielle side: http://folketeatret.dk/da-DK/Performance/Forestillinger%2014-15/Indenfor_murene.aspx

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *