Anmeldelse: Jane Blond, Frue Plads (Dansk Rakkerpak)

Anmeldelse: Jane Blond, Frue Plads (Dansk Rakkerpak)

Af Christian Skovgaard Hansen

Dansk Rakkerpak har specialiseret sig i gadeteater, og de har her udviklet en komisk, fysisk og (næsten) nonverbal spillestil, så alle kan følge med. Hver sommer udvikler de en ny forestilling, og i år er ingen undtagelse.

”My name is Blond, Jane Blond!” Dansk Rakkerpak har med forestillingen Jane Blond kastet sig over en fornem hyldest til James Bond-universet i et teaterremake af hele Bond-universet. James Bond er her blevet til en kvinde i form af Jane Blond, men ellers er der en række af de klassiske Bond-elementer.

Vi har en skurk, der truer verdensfreden, og hans grumme håndlanger. Ligesom (film)forlægget har denne trussel en tidstypisk henvisning, da vi her er vidner til en potentiel energikrise, da den såkaldte ”energiabsorbinator”, der kan flytte energien fra én energikilde til en anden, er blevet hugget, og professoren, der har opfundet den, er blevet bortført. Det er nu op til Jane Blond løse denne sag. Det hele er naturligvis tilsat de rette gadgets, så Blond kan løse sagen!

Alt dette er krydret med fine henvisninger, der er blevet twistet lidt, til James Bond-universet. Blond er ved at blive kløvet af en rundsav, alt imens skurken udtaler de berømte ord: ”No, … I expect you to die”, skurken har sit skjulested på en bjergtinde i Schweiz, og Jaws’ metallgebis bider svævebanens kabel over. Sidstnævnte skaber I øvrigt den nødvendige dramatik, når svævebanen styrter til jorden, men mon ikke, at B(l)ond alligevel klarer den… Niels Grønne og holdet har derved skabt en dramatisk og morsom historie med respekt for forlægget, og Niels Grønne har skabt en fin tempofyldt iscenesættelse, som fanger os.

Ondskaben er repræsenteret ved den ultimative skurk i Bond-universet, nemlig Blofeld, der var leder af den internationale kriminelle organisation SPECTRE, og som kendes ved, at man ofte ser mere til hans hvide kat end hans ansigt. Hans håndlanger er den høje og (på flere måder!) hårde Jaws med metalgebisset. M, Moneypenny (som dog her er blevet til Mr. Maneypenny!) og Q er naturligvis også med.

Skulle filmfolkene (de rigtige altså) mangle en ny James Bond, kan de med god grund kigge mod Danmark. Susanne Bonde har nok lidt af Bond-babens kendetegn også, men hun er samtidig perfekt kæk, kløgtig, fremme i skoene og hårdtslående, når hun jonglerer mellem at redde verden, få den korrekte drink og overleve den hæsblæsende jagt, alt imens hun med barnlig charme irriterer både M og i særdeleshed Q, som nok huskes for replikken ”Grow up, 007!”

Niels-Peter Kløft er morsom som professoren, men han er mest pragtfuld i sit portræt af Blofeld. Jesper Pedersen er perfekt som i rollen som Jaws, hvilken han tilføjer den rette dosering ondskab, bøvethed, men også en sær form for elskelighed.

Den fjerde medvirkende er musikeren Thomas Dinesen, der leverer hele den fine lydside, uanset om den består af de elegante og passende lydeffekter, den storladne musik eller den dansk-engelske dialog. Man overraskes flere gange over hans imitationer, og han understøtter glimrende forestillingens genre.

Scenografien af Christian Q. Clausen er enkel og består ved første øjekast kun af to høje lyseblå kasser, men undervejs finder vi ud af, at rummer en række overraskelser, der hjælper os igennem handlingen, ligesom svævebanen spændes ud mellem de to kasser.

Med den rette mængde aktion, slapstick-humor, timing og alvorlig retter Dansk Rakkerpak en kærlig hilsen til James Bond-universet, hvor særligt filmserien spiller rummer denne lidt lettere og humoristiske stil. Opmærksomheden rettes særligt mod de mellemste film fra starten af 1970’erne til midten af 1980’erne, hvor Roger Moore havde rollen, da hans portræt gav den mest vittig og playboyagtige Bond.

Tag et lille afbræk i sommervarmen og oplev Dansk Rakkerpaks Jane Blond, der er en charmerende, morsom og aktionsfyldt lille forestilling, der nok har respekt for sit (film)forlæg, men som også twister det på sin egen fine måde. Det er en af Dansk Rakkerpaks bedste forestillinger. Well done!

Dansk Rakkerpak

Vor Frue Plads (ved Domkirken), København K

Spilleperiode: 22. juni-2. juli 2023

Herefter på turné – se turnéplan nedenfor i linket

Set den 24. juni 2023

Fotos: Søren K. Kløft

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://www.danskrakkerpak.dk/jane-blond

Medvirkende: Susanne Bonde, Jesper Pedersen, Niels-Peter Kløft og Thomas Dinesen (musiker)

Instruktør: Niels Grønne

Forfatter: Niels Grønne og holdet

Dramaturg: Jane Rasch

Koreografi: Susanne Bonde og Martin Ingleby

Scenograf: Christian Q. Clausen

Komponist: Thomas Dinesen

Kostumer: NadjaViga V. E. Jensen

Kat og Mask: Annika Nilsson

Varighed: Ca. 55 minutter uden pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *