Anmeldelse: Kong Lear, Aarhus Teater

Anmeldelse: Kong Lear, Aarhus Teater

Af Lise Barslev

Alle kender til William Shakespeares stykker, herunder Kong Lear som anses for at være en af hans mesterværker, men kan et stykke fra 1700-tallet om en gal konge stadig være interessant i dag? Svaret er ja, for selvom jeg med min unge alder nogle gange havde svært ved at finde hoved og hale i historien, så var det stadig en god historie med store følelser.

Kong Lear har tre døtre, og har besluttet at han vil dele sit kongerige i tre mellem sine døtre. Efter hans yngste datter Cordelia nægter at please kongens ego, smider han hende på porten. Herfra går det kun ned af bakke for Kong Lear. Hans to resterende døtre bliver trætte af hans impulsive opførsel, og en intern krig opstår. Selvfølgelig kan man ikke sige Shakespeare, uden at sige ”tragedier” og Kong Lear har rigeligt af dem. Her serveres de komplekst i Katrine Weidemanns komprimerede historie efter Niels Brunses fine oversættelse.

Hele forestillingen udspiller sig i Maja Ravns vilde scenografi. Her kan man virkelig tale om, at skuespillerne er på de skrå brædder, da hele scenen hælder. Dette giver nogle vilde effekter som virkelig understøtter de store følelser og problematikker i historien. Karaktererne må bogstaveligt talt holde godt fast med arme og ben for ikke at glide ned af scenen. Som publikum vidste man aldrig, hvad der kunne ske, da scenen konstant overraskede med nye visuelle effekter og udtryk.

Titelrollen som Kong Lear spilles af Jens Jørgen Spottag, der i spilleperioden kan fejre sit 40 år jubilæum som skuespiller. Han indtager med perfektion rollen som kongen, der er glad for smigrende løgne som puster hans forfængelighed op, men som stille og roligt mister forstanden. Vi følger ham hele vejen til lidelsens allerdybeste bund og ser ham miste alt. Spottag er autoritær i rollen som far og konge, men tager os med i skiftet over til at miste forstanden og forståelsen for sig selv.

Resten af holdet på forestillingen var virkeligt stærkt, og alle gjorde indtryk – mere eller mindre. Dog var jeg lidt skuffet over, at Anne Plauborg var så lidt med i forestillingen. Hun er nemlig enormt dygtigt til det dramatiske skuespil, som også kunne ses i hendes medvirken tidligere på sæsonen i ”Jane Eyre – en romantisk drøm”. Plauborg kan virkelig noget helt specielt, når hun får lov til at udfolde sig i de overdrevne og lidt ekstreme roller. Der brillerer hun virkelig, og hun skuffede heller ikke i rollen som kongens yngste datter Cordelia, der skuffer sin far ved ikke at fylde ham med smigrende sludder. Dog så sidder jeg tilbage med en følelse af, at jeg gerne ville have haft at hun havde mere tid på scenen.

En anden som virkelig formåede og få publikums opmærksomhed var Kjartan Hansen i rollen som bastardsønnen Edmund. Hans skuespil og mimiker gik rent ind hos publikum, hvor han også høstede latter og chokerende reaktioner. Han gjorde lige som Plauborg sig bemærket hos mig, fordi han netop fik den overdrevne og ekstreme drivkraft for at nå hans mål helt ud over scenekanten, om end han altid kommer helt godt i mål.

Så om du elsker Shakespeare eller ej, så kan du altså stadig se Kong Lear, som netop nu spiller på Aarhus Teater, hvis du er til det store drama, og ikke mindst hvis du vil se Jens Jørn Spottags glimrende portræt af mere og mere vanvittige konge.  

Aarhus Teater, Scala, Teatergaden 1, 8000 Aarhus C

Spilleperiode: 31. august-4. oktober 2023

Set den 31. august 2023

Fotos: Emilia Therese

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://www.aarhusteater.dk/det-sker/forestillinger/aktuelt/kong-lear/

Medvirkende: Jens Jørgen Spottag, Anne Plauborg, Mette Døssing, Rikke Lylloff, Anders Baggesen, Clint Ruben, Kjartan Hansen og Daniel Mortensen

Af: William Shakespeare

Oversættelse: Niels Brunse

Iscenesætter: Katrine Wiedemann

Scenograf og kostumedesign: Maja Ravn

Varighed: Ca. 1 time og 50 min uden pause

OBS! Der anvendes kortvarigt stroboskoplys

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *