Anmeldelse: Misantropen, Aalborg Teater

Anmeldelse: Misantropen, Aalborg Teater
Af Christian Skovgaard Hansen
  
Molières klassiker fra ”Misantropen” fra 1666 er en komedie, som vedrører temaer som sladder, venskab, ærlighed, erotik og had. Forestillingen er med disse temaer stadig aktuel, og den rammer ned i vores egen hverdag og sætter nogle tanker i gang om ovennævnte problemstillinger, og den er bestemt seværdig. Gør vi egentlig det rigtige?
Misantropen er menneskefjendsk og hans had er ikke rettet mod enkelte individer, men derimod mod hele menneskeheden, herunder misantropen selv. En misantrop tror ikke på, at menneskeheden kan udvikle sig.


Hovedpersonen Alceste er selvretfærdig, og han hader alt og alle og alt hykleriet, og han kræver derfor absolut ærlighed af alle. Dette giver Alceste problemer med venskaber og andre mennesker generelt, med loven og særligt med kærligheden. Molière lader Alceste forelske sig vanvittigt i Célimène. Problemet er blot, at Célimène står for alt det, som han hader. Célimène er ung, smuk, charmerende og god til at spille spillet og manipulere og sladre om andre, og hun står for alt det, som foregår i de højere selskabslag, hvor handlingen foregår.

Alcestes problem er, at han ikke kan handle; han kan ikke gøre noget ved menneskene og sit menneskehad. Alceste kommer med sylespidse og præcist rammende angreb på alle andre, hvilket f.eks. kommer til udtryk i hans (nedladende) behandling af Orontes digt.
Scenografisk er det hele enkelt ombygget omkring scenen, som er indrammet af en stribe barokspejle hele vejen rundt. Disse spejle fungerer samtidig som døre og giver en god mulighed for at lade de hykleriske mennesker gå ind og ud af forestillingen.
Forestillingen rammer en række væsentlige problemer, som også er væsentlige i dag, f.eks. selvoptagethed, falskhed og overfladiskhed, hvor man lever gennem facade, selfies, Facebook og lignende (selv)promoverende kanaler uden eftertænksomhed.
Desværre mangler opsætningen på Aalborg Teater lidt charme og varme. Forestillingen er en komedie, og i opsætningen her mangler den lidt gnist og humor. Molières tekst på vers bliver naturligt fremført, men spillet rummer ikke helt den dampende hede erotik, sarkasme og følelser, som teksten indeholder.
 
 
Aalborg Teater, Store Scene, Jernbanegade 11, 9000 Aalborg
Spiller indtil 21. marts 2015
Spilledato: 29. januar 2015
Fotos: Aalborg Teater, Allan Toft

Har du lyst til at købe en billet? Se nærmere på forestillingens officielle side:
http://www.aalborgteater.dk/Forestillinger/Vis-forstilling/misantropen.aspx

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *