Anmeldelse: Nogen er ude at drikke øl, Aveny-T
Af Sebastian F. Westh Nielsen
Man er virkelig i godt selskab i Nogen er ude at drikke øl, selvom selskabet kun består af Mathilde, der sidder derhjemme og prøver at kapere ensomheden. FOMO’en (fear of missing out) er til at tage og føle på, og generelt brillierer stykket i at fange ungdommens usikkerhed og sociale akavethed lige her og nu i 2020!
Vi møder Mathilde foran en projektor, der kaster en forvrænget scene fra ”Les Miserables” op på sofaen, som er eneste rekvisit på scenen. Mathilde synger med på sangen, der strømmer ud af sofaens totalt misproportionerede mund, i en klagesang om at være forladt og ensom efter en ulykkelig kærlighedsaffære. Via en computergenereret robotstemme præsenteres vi højlydt for en liste over mere eller mindre fjollede ting, man kan foretage sig, når man er alene, og så er temaet ligesom slået fast.
Stykket svinger ud og ind af de popkulturelle referencer, så som en mere eller mindre mislykket TikTok-dans og en tykt parodieret version af Barnaby, der skal opklare mordet på den afdøde Mathilde, der er kreperet af ensomhed.
Universet er grotesk, men også enormt genkendeligt, og henvender sig i høj grad til smartphone-generationen. Man husker sikkert en sløv fredag aften, hvor man konstant checker telefonen i håb om at nogen vil skrive og hive én med ud til en øl, men det sker bare ikke for Mathilde, og hvad gør man så? Netop relaterbarheden er stykkets absolut største styrke, og man både griner og får ondt i maven, når vi oplever Mathildes udskejelser i forsøget på at underholde sig selv.
Ensomhedens knugende mavefornemmelse lader sig dog ikke så let fjerne. Usikkerheden vælter op til overfladen, og hun henvender sig konstant til publikum bl.a. for at betro sig om ensomheden, der absolut også kan opleves i andres selskab. Mathilde forvandler en umiddelbart rimelig basal situation, til en almengyldig og enormt menneskelig fortælling. De sårbare emner bliver flot formidlet, men man skal samtidig heller ikke glemme, at hun gør det på en hamrende sjov måde. Det er simpelthen sindssygt underholdende, når anekdoterne og de tilfældige bemærkninger vælter ud, og der blev grinet under hele forestillingen, selvom grinet til tider blev ledsaget af lidt dårlig samvittighed.
I løbet af stykket sker der ikke særligt meget på scenen. Mathilde gemmer sig lidt bag og på sofaen, og kun projektoren skaber en smule variation. Overordnet er det bare Mathilde alene sammen med publikum. Hvad der måske kunne betyde, at stykket bliver lidt ensformigt, bliver virkelig vejet op af, at Mathilde Arcel Fock, der inkarnerer sin navnesøster, er enormt nærværende og konstant henvender sig til publikum, uden at det nogensinde bliver anstrengt eller føles som en gimmick. Det spiller perfekt sammen med stykkets relativt korte spilletid, og man bliver som publikum dybt engageret i fortællingen.
Manuskriptet er stærkt forfattet af Josephine Eusebius og Mathilde Arcel Fock, og humoren er dejligt forfriskende også pga. Focks skarpe timing.
Nogen er ude at drikke øl rammer følelsen af ensomhed, og frygten for at gå glip af noget lige i øjet. Selvom der ikke er nogen, der er ude at drikke øl for øjeblikket – pga. en vis sygdom, der agerer lyseslukker – så gør det måske kun stykket endnu mere relevant. I disse tider er der nok endnu flere unge, der går derhjemme og er ensomme, imens man går glip af potentielt hyggelige aftener med vennerne. Så kan det forhåbentlig være en trøst, at man i stedet kan gå i teatret og føle sig lidt set og underholdt samt spejle sig forløsende i den groteske karikering af FOMO.
Aveny-T, House of T, Frederiksberg Alle 102, 1820 Frederiksberg C
Spilleperiode: 1.-5. december 2020
Set den 1. december 2020
Fotos: Jacob Sprogøe
Redigeret: af Sebastian Solkaer
Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:
https://www.aveny-t.dk/forestillinger/nogen-er-ude-at-drikke-ol
Medvirkende: Mathilde Arcel Fock
Dramatiker, forfatter: Mathilde Arcel Fock og Josephine Eusenbius
Varighed: Ca. 50 minutter uden pause
Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod
Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod