Anmeldelse: Ødipus Laboratoriet, Det Kongelige Teater

Anmeldelse: Ødipus Laboratoriet, Det Kongelige Teater

Af Amalie Sloth de Fine Licht

 

Det handler om at leve, at være, at længes, at begære eller noget helt andet. ‘Ødipus Laboratoriet’ er til fri fortolkning og fri pik. Gå ind og bliv forarget, overrasket og forundret, når Ødipus råber sine tanker ud i hovedet på dig i ‘Ødipus Laboratoriet’.

 

Eventministeriet producerer forestillinger med korte prøvetider og få ressourcer. Fælles for disse forestillinger er derfor, at de er mere ufærdige og bygger langt mere på improvisation end de andre forestillinger i Skuespilhuset. ‘Ødipus Laboratoriet’ er således blevet til på 9 dage og med 5.000 kr. til rådighed.

 

6

 

”Det var godt nok grænseoverskridende”, var det første, jeg hørte en publikummer sige, da vi alle forlod Det Røde Rums scene efter at have set ‘Ødipus Laboratoriet’.

 

Jeg vil ikke kalde oplevelsen grænseoverskridende, men jeg var ikke klar på det, jeg skulle se, da jeg satte mig til rette på række 8.

 

De fire skuespillere blev udsat for lidt af hvert. Smurt ind i hvid maling gnavede én af dem sig igennem et stort råt luns kød, imens publikum med afsky så på. Det var både komisk, uhyggeligt og dybt ulækkert at være vidne til. En frit-dansende penis, en ældre dame i hvidt og børn bærende kul ind på scenen er helt sikkert heller aldrig blevet set før på en scene i Danmark. Det var især denne sjove kombination af modstridende elementer, som gjorde forestillingen evigt overraskende og intens.

 

5

 

I løbet af forestillingen lukkede jeg flere gange øjnene for at lytte til teksten. Selvom jeg virkelig prøvede, var det svært at finde den røde tråd eller nogen form for sammenhængende fortælling. Følelser og billedsprog var der til gengæld masser af, men personligt blev jeg lidt træt af den usammenhængende ordstrøm, og jeg gav mig hen til de smukke, dystre og voldsomme billeder, der blev skabt på scenen.

 

1

 

‘Ødipus Laboratoriet’ er en mærkelig cocktail, som er svær at hæfte nogen bedømmelse på. Det kan være svært at lave en forestilling så abstrakt uden, det bliver meningsløst eller en kliche, men skuespillerne troede på projektet hele vejen igennem, og så troede jeg også på det – selvfølgelig skal der falde guldflager fra loftet, imens de er dækket i olie. For mig er det ’den gode historie’, som jeg går i teatret for at se, men ‘Ødipus Laboratoriet’ holdt min opmærksomhed hele vejen igennem på trods af usammenhængende lyrik-lignende replikker.

 

 

 

Det Kongelige Teater,  Skuespilhuset, Det røde rum, Sankt Annæ Plads 36, 1250 København K

 

Spiller indtil: 4. november 2015

 

Spilledato: 2. november 2015 

Foto: Emilia Therese

 

Har du lyst til at købe en billet? Se nærmere på forestillingens officielle side:

https://kglteater.dk/det-sker/sason-2015-2016/skuespil/odipus-laboratoriet/?id=2451

 

 

 

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *