Anmeldelse: Offside, Folketeatret, HiLS DiN MOR og Teatret Masken

Anmeldelse: Offside, Folketeatret, HiLS DiN MOR og Teatret Masken

Af Xenia Winther

Nick er hovedpersonen i historien om fodbold, identitet og kærlighed. Nicks liv virker udefra perfekt. Han er den bedste på fodboldholdet, hans far er også hans træner, og alle har store forventninger til Nick. Men Nick er også homoseksuel, men han har endnu ikke sagt det til nogen.

Så starter Asbjørn på holdet. Rygterne går hurtigt om, at Asbjørn er homoseksuel, og Nick bliver vild med Asbjørn. Men det er noget lort – for kan man både være homo og stjernefodboldspiller? Det er dette spørgsmål, der bliver undersøgt i forestillingen.

Offside handler ikke bare om at være homoseksuel og fodboldspiller, men der bliver også sat fokus på vores sprogbrug og kulturen i visse dele af samfundet, også sportsverdenen, så både det og problematikken om at være homoseksuel og fodboldspiller er det centrale i forestillingen.

Forestillingen starter rigtig fint med, at Nick dagdrømmer om, hvordan det bliver, når han er fodboldstjerne – men lykken stoppes af, at han forestiller sig, at der bliver råbt ”SVANS!” efter ham – så er fokus sat. Og måden ord som ”bøsserøv”, ”tøs” og ”svans” bliver brugt fungere rigtig godt. Ind imellem blender ordene ind i sproget på den mest naturlige måde, så man næsten ikke længere mærke til det. Og andre gange runger orden i salen og bliver siddende.

Tre voksne mænd spiller alle roller i forestillingen Offside. Peter Schlie og Mathias Bøgelund spiller de to drenge Nick og Asbjørn, mens René Benjamin Hansen spiller Nicks far, Nicks bedste ven Michael og Amanda, som er vild med Nick.

Som udgangspunkt fungerer det rigtig godt. De udstiller ikke teenagere, som jeg ellers tit synes, det kan blive til, når voksne spiller teenagere. Alligevel kan forestillingen lidt blive en løftet pegefinger. Det er et virkelig betydningsfuldt emne og et godt emne, men der kommer nogle sprækker af bedrevidende voksen.

Både Peter Schlie og Mathias Bøgelund spiller de to unge drenge rigtig fint og velkendt – jeg kom i hvert fald i tanke om, hvor svært det var at være teenager, og hvordan man navigerer i at være i verdenen og være i sig selv.

Dramatiker Peter-Clement Woetman har skrevet en fin og enkel, men også lidt forudsigelig tekst. Vi følger Nicks kvaler og hans kamp for at finde sin identitet og seksualitet. Handlingen bliver dog en smule mudret for mig undervejs, hvor jeg har svært ved at forstå de forskellige karakterers mål undervejs i forestillingen. Er det mon den ungdommelige usikkerhed, der blot stikker hovedet frem?

Og Nicks karakter svinger konstant mellem at ville holde forholdet til Asbjørn hemmeligt eller ikke. Det er formentlig et forsøg på at fremstille Nicks indre splittelse og de konflikter og tanker, som han har. Man kan kun holde af ham og heppe på, at han finder sin egen plads. Ikke alt fungerer dog totalt, og Nick synger på et tidspunkt i løbet af forestillingen ”Alle skuffer over tid” af The Minds of 99 – det var meget malplaceret for mig, og jeg kan ikke se, hvad den giver til forestillingen.

Det hele foregår i Lise Mare Birchs blå kunstgræsagtige scenografi, som nok er velfungerende, men også lidt endimensionel. Sammen med projektørerne skal det nok illudere fodboldbanen, men hvorfor grønsværen her skal være blå, må stå hen i det uvisse.

HiLS DiN MOR og Teatret Masken forstår dog virkelig at understrege problematikken og sætte streg under moralen – sprog påvirker os og vores udvikling, og det kan være svært at finde sin identitet og seksualitet. Offside er en fin forestilling, som ikke er mere end det, den giver sig ud for – men det er også lærerig forestilling, som nok skal give sin målgruppe – ungdommen – noget at tale om bagefter.

Og så skal det siges, at jeg absolut intet ved om fodbold, og at jeg også er ligeglad med det. Men jeg nød forestillingen alligevel, og vil anbefale alle at slå et smut forbi Offside– man vil helt sikkert lære noget.

HiLS DiN MOR og Teatret Masken

Hippodromen, Folketeatret, Nørregade 39 1165 København K

Spilleperiode: 26. oktober-6. november 2021

Efterfølgende turné

Set den 27. oktober 2021

Fotos: Ingrid Riis

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://www.folketeatret.dk/shows/offside/

Medvirkende: René Benjamin Hansen, Peter Schlie og Mathias Bøgelund

Dramatiker: Peter-Clement Woetmann

Instruktør: Jacob Stage og Mikkel Reenberg

Scenograf: Lise Mare Birch

Trommer: Rasmus Meyer

Lysdesign: Maria Pi

Lyddesign: Viktor Dahl

Forarbejde/tekstbearbejdning: Niels Erling og holdet

Varighed: Ca. 1 time og 5 minutter uden pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

One thought on “Anmeldelse: Offside, Folketeatret, HiLS DiN MOR og Teatret Masken

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *