Anmeldelse og kommentar til De stedløse og KGL Akut, Det Kongelige Teater

Anmeldelse og kommentar til De stedløse og KGL Akut, Det Kongelige Teater

Af Mia Søndergaard

 

Jeg var inde og anmelde forestillingen ’De stedløse’ på Det Kongelige Teater søndag den 15. november 2015. ’De stedløse’ er et stykke skrevet af Elfriede Jelineks, med den oprindelige titel: ”Die Schutzbefohlenen”, der handler om en gruppe afviste asylansøgere, der har søgt tilflugt i en kirke.
Det var en dramatiseret reading af stykket, og jeg finder det derfor også meget ambivalent at skulle bedømme og rate den, og skriver i stedet en lille ”anmeldelse” af formen, essensen og ikke mindst overskriften, forestillingen er lagt under, nemlig KGL Akut, hvortil jeg også knytter nogle kommentarer til dagens reading, ’De stedløse’.

 

56_001_Skuespilhuset_A031_XH

 

KGL Akut er et nyt initiativ Det Kongelige Teater fornyligt har lagt på bordet. Et initiativ, der faktisk først skulle have haft premiere i 2016, men som navnet fastslår, er det akutte begivenheder, der skal tages fat om. Det bliver således en form for teater, man sjældent ser, og GUD hvor er det befriende!

 

Som skuespilchef Morten Kirkskov sagde under sin præsentation af KGL Akut og forestillingen ’De stedløse’, så er teateret generelt altid lidt bagefter virkeligheden. Der er altid store ambitioner om at belyse noget af alt det, der sker i verdenen omkring os, men når først et stykke og en ide har været igennem hele den mølle, det normalt kræver, så er det højst sandsynligt ikke så aktuelt længere – så derfor KGL Akut. Morten Kirkskov siger om konceptet: ”Vi vil være et aktuelt teater, der kan tage virkeligheden under akut behandling med kort varsel, og derfor har vi brug for et format, der kan rumme, at vi får en idé om morgenen, øver to timer og er klar til opførelse om eftermiddagen”.
Det, at de har lagt KGL Akut på bordet, har jeg kæmpe respekt for, og jeg håber det afføder projekter rundt omkring på de andre danske scener, der lige sådan vil sætte fokus på hverdagen, som den er lige nu – lige nu. Og man må jo sige, at der desværre er nok at tage fat i.

 

’De stedløse’ satte fokus på alle de flygtninge, der vandrer Europa tynd for tiden. Hvad de tænker, hvad de føler og hvad vi tænker om dem. En meget rammende, hård og rasende fortælling, om hvordan de har det på deres lange færden, hvad de må gå igennem af grusomheder fra befolkningen i de lande, de ankommer til, og deres søgen efter ro og fred, så de kan leve et normalt liv. Mere akut, virkelighedsnært og in-your-face bliver det vist ikke.

 

Man kan desværre ikke læse så meget om KGL Akut endnu, men så vidt jeg har forstået, bliver det meget korte øveforløb, meget korte spilleperioder spredt ud over sæsonen, gratis adgang og – i hvert fald i dette tilfælde – en samlebøsse til en hjælpeorganisation ved udgangen. Og så kan vi vist ikke bede om mere!

 

Jeg tager hatten af for alle, der har været involverede i den første omgang af KGL Akut og alle dem, der kommer til at være en del af det i fremtiden. Jeg håber, I vil blive modtaget med åbne arme, masser af publikummer og en masse kroner i bøssen til forskellige hjælpeorganisationer osv.. Teater kan andet end ”bare” at være underholdende og jeg synes, det er sejt, at I viser vejen.

 

 

 

Det Kongelige Teater, Det Røde Rum, Sankt Annæ Plads 36, 1250 København K

 

Forestillingen spiller ikke mere, men hold øje med teatrets hjemmeside for fremtidige forestillinger.  

 

Læs en pressemeddelelse om KGL Akut her: https://www.ritzauinfo.dk/epr/#/release/4689361

 

Spilledato: 15. november 2015

Foto: Egon Gade

 

 

 

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

 

Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *