Anmeldelse: Pasta & Menn, Teater Katapult (Hjernevind)

Anmeldelse: Pasta & Menn, Teater Katapult (Hjernevind)

Af Anne Sophie Parsons

Pasta og Menn vandt Scenekunsthus Aarhus’ pris ved QuongaFest 2018 og har optrådt som gæstespil siden da i de to efterfølgende år. Forestillingen er vendt tilbage til de skrå brædder her i slutningen af november med udsolgte pladser, hvor den gakkede indsigt i datinglivets op- og nedture udfoldes med humoristisk overskud af den kvindelige duo bestående af Sofie Ladegaard Jørgensen og Karoline Normann Fløysvik. I et Tinder-filosofisk univers sammenstilles mænd og pasta – og det ender faktisk med at give mere mening end man umiddelbart skulle tro!

Pasta & Menn har som udgangspunkt datinglivets faldgruber som sit granskende felt, når absurditeter og uformåenhed sættes under den spaghetti-formede lup: Ligesom mænd findes der uendeligt mange typer pasta. Fusillien er en krøllet fætter, som man ikke helt kan regne ud, mens penne har et lækkert ydre, men er fuldstændig indholdsløse, som karaktererne selv ender med at sige, idet at de gennemgår de forskellige varianter. Men når det kommer til stykket: Hvad har man så egentlig lyst til, og bliver man egentlig mæt af at spise kun én type resten af sit liv? Iført matchende tøj, der efterligner pastaen og tomatsovsens farver, er det en tydelig leg med samtalen omkring emnet, som værende alt andet end om en fødevare, som gæstespillet af Hjernevind ønsker at begive sig ind i i sin kreative undersøgelse.   

Med udvalgte neddyk i personlige historier og observationer omkring mænd, kommer forestillingen rundt om både kærestesorger, pastaens konkrete historiske forløb til at blive en folkespise til Flashdance og byder på vedvarende skæv humor. Vekslingen imellem det komiske og de mere seriøse betragtninger omkring, hvad det moderne menneske ønsker i sin søgen efter en livspartner fungerer afbalanceret og understreges ligeledes i skuespillets brud med hvordan eller hvornår teatret bryder sin performative kontrakt, som f.eks. når et publikumsmedlem bliver udset som ”Den Eneste Ene”.

En minimal indretning af scenen – kun understreget med gardiner skabt af nedhængende pastaskruer og penne – og en boomende festhøjtaler i ny og næ, er det præcis dialogen og de enkelte monologer, som træder frem på scenen i sine finurlige, nærmest sketchagtige, instanser.

Skuespillerne Sofie Ladegaard Jørgensen og Karoline Normann Fløysvik, der også står bag teatergruppen Hjernevind er et kollegialt par, der mærkbart har kemi, hvilket også medfører at forestillingen ender med at have et personligt og nærværende fingeraftryk i sin levering.  Showet skinner i særdeleshed, når der skejes ud med fråseri og katapultering af spaghetti i diverse akavede scener, der understreger de kvindelige karakterer, som både kejtede og fejlbarlige størrelser.

Forestillingens styrke ligger netop i sin velvilje til at lege med teatret, som opstillet og nedbrydeligt format; når karaktererne taler med hinanden væk fra spotlightet og ændrer på manuskriptet undervejs, er det et overvejet greb, som reflekterer analogiens præmis, med et smil på læben. Et ønske kunne have været at granske det autofiktionelle aspekt, hvor det iscenesatte selvudleverende kunne spille en smule mere op ad den overordnede verdensomspændende tematik omkring at finde en kæreste i den svære digitale tidsalder.

Teaterstykket Pasta & Menn spillede på Teater Katapult til den 28. november i år, og med dens vedvarende popularitet er det rimeligt at forvente, at den vender tilbage i den nærmeste fremtid, når Corona-restriktioner gør det muligt igen.

Hjernevind

Teater Katapult, Skovgaardsgade 3, 8000 Århus C

Spilleperiode: 25.-28. november 2020

Set den 27. november 2020

Fotos: Felis Dos

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://katapult.dk/kalender/2020-2021/pasta-menn/

Medvirkende: Sofie Ladegaard Jørgensen og Karoline Normann Fløysvik

Støttet af: DATS – Dansk Amatør Teater og Scenekunst

Varighed: Ca. 50 min. uden pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *