Anmeldelse: Romeo + Julie, Teater V (Teatret Møllen)

Anmeldelse: Romeo + Julie, Teater V (Teatret Møllen)

Af Christian Skovgaard Hansen

Teatret Møllens version af Romeo + Julie er deres bud på en genforeningsforestilling. Den skulle derfor også have haft premiere i foråret 2020, som jo var 100-året for genforeningen mellem Danmark og Sønderjylland, men – også den – måtte jo desværre skydes. Til nu.

I Shakespeares fortælling om Romeo og Julie mødes de to modsætninger og rivaliserende familier, hvilket besværliggør kærligheden. De to huse Capulet og Montague lader deres strid gå udover de unges kærlighed. Men kærligheden taler sit eget sprog, inden den til sidst også taler dødens sprog. Idéen med at bruge fortællingen som genforeningsforestilling er derfor ikke dum.

Forestillingen er tosproget. Romeo Montague taler dansk, mens Julie Capulet taler tysk, men alligevel forestår de hinanden. Kærligheden – og døden! – taler ikke bare ét sprog. Idéen bag er god, og den fungerer langt hen ad vejen. Selv for en ikke så tyskkyndig som denne anmelder forstår man langt størstedelen af forestillingen. Det er ikke hér, at der er en sprogbarriere. Den er nærmere i fremstillingen af Shakespeares ord, som til tider bliver sært ens, hvor der mangler lidt nuancer og markeringer af både fortællingens to familier, og som er lidt ens også uanset hvem, der siger noget.

Tyske Andrea Spicher og danske Jens Kepny Kristensen som det unge par gør begge en god figur, selvom deres skuespil for begges vedkommende visse steder bliver lidt for teatralske og overdrevne. Vi ér med på både modsætningen og kærligheden. Overordnet er Andrea Spicher ungdommelig, begejstret og usikkerhed i sin kærlighed, mens Jens Kepny Kristensen både er energisk og kejtet, men også viljestærk. De to passer fint sammen som det unge forelskede par.

Ole Sørensen er godt nok også Romeos far, men det er i rollen som Julies gamle amme, at han gør den bedste figur. Han (hun) er fortællingens midtpunkt, som prøver at bringe både fornuft og fred ind i forholdet, mellem både de to stridende familier, men også i Romeo og Julies usikre, prøvende forhold. Resten af holdet, bestående af Connie Tronbjerg, Thomas Jakob Clausen Rønne, Iza Mortag Freund, Klaus Andersen, Xenia Noetzelmann, Thomas Nielsen og Stephan Benson, fuldender de glimrende skuespilpræstationer.

Fokus er på historiens karakterer. Men selvom Laura Rasmussens scenografi er enkel, måske nærmest grænsende til det småkedelige, viser den sig at være ganske effektfuld, selvom den er stationær under hele forestillingen, og den suppleres godt af Súni Joensens lysdesign, som blandt andet ved hjælp af et lyspærehav kan sætte den rette stemning. Kostumerne er moderne, men vi kan stadig klart se forskel på de to familier. Teatret Møllen er her konsekvente, og det passer godt ind i deres mere moderne opsætning.

Denne version af Romeo + Julie i Rasmus Asks iscenesættelse følger den klassiske fortælling. Men den er samtidig en mere moderne og frisk opsætning, hvor der leges. Det klæder både fortællingen og forestillingen. Det tager dog desværre også en smule overhånd, så forestillingen ikke bliver helt harmonisk. Denne version af kærlighedshistorien er mere en komedie, hvor de tragiske elementer kun kommer frem i brudstykker og aldrig i et hele, hvor vi ser den bagvedliggende tragedie, når Romeo og Julie ikke kan få hinanden, men så alligevel ender med det – desværre først i døden. Forestillingen, som varer 3 timer inkl. pause, er også lidt til den lange side, hvor lidt mere fremdrift i grundfortællingen ikke ville have skadet, således at fortællingens kærlighedshistorie og tragedie havde stået helt skarpt.

Denne version af Romeo + Julie er derfor langt hen ad vejen en spændende og moderne opsætning af den gamle historie, og hvor brugen af både tysk og dansk faktisk giver mening. Men det bliver desværre aldrig helt smuk og tragisk. Trods det er Teatret Møllens opsætning af fortællingen en modig og frisk og bestemt seværdig forestilling.

Teatret Møllen

Teater V, Porcelænstorvet 4, 2500 Valby

Spilleperiode: 31. maj-1. juni 2021

Herudover kan den opleves ”hjemme” på Teatret Møllen 28.-29. maj og 15.-20. juni 2021

Set den 31. maj 2021

Fotos: Søren Hasselgaard Skaanning

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

og

Medvirkende: Andrea Spicher, Jens Kepny Kristensen, Connie Tronbjerg, Ole Sørensen, Thomas Jakob Clausen Rønne, Iza Mortag Freund, Klaus Andersen, Xenia Noetzelmann, Thomas Nielsen og Stephan Benson

Instruktør: Rasmus Ask

Scenograf: Laura Rasmussen

Lysdesigner: Súni Joensen

Lyddesigner: Rune Abel Aagaard

Dramatiker, forfatter: William Shakespeare

Oversætter: Niels Brunse

Varighed: Ca. 3 timer inkl. pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *