Anmeldelse: Sherlock Holmes og Dronningens kronjuveler, Dansk Rakkerpak og Teatret Fair Play

Anmeldelse: Sherlock Holmes og Dronningens kronjuveler, Dansk Rakkerpak og Teatret Fair Play

Af Rosa Danielsen

 

Klovnerier, gadedrengecharme og publikumskontakt står tilbage som overskrifterne for min gadeteateroplevelse. En næsten glemt måde at bruge byrummet på er vækket til live, og omgivelsernes lyde er ikke forstyrrende, men passer godt ind i forestillingens lette stemning.

Alle slags børnefamilier, turister og tilfældige forbipasserende, der lige blev nysgerrige, bliver placeret på bænke, i liggestole, og de sidst tilkomne på tæpper forrest, af to af skuespillerne i den fire mand høje opsætning. Ofelia Plads på Kvæsthusbroen ved siden af Skuespilhuset er en perfekt ramme for forestillingen, som vi skal til at se: ’Sherlock Holmes og Dronningens kronjuveler’.

SherlockHolmes

Gadeteatret Dansk Rakkerpak og Teatret Fair Play er gået sammen om at skabe en familieforestilling om Sherlock Holmes (Niels Grønne), hans tro følgesvend Watson (Robert Parr) og deres ærkefjende Moriarty (Niels Peter Kløft). Derudover bliver Dronning Margrethe (Karen Duelund Guastavino) præsenteret som en fremtrædende birolle, i starten af forestillingen. De fire skuespillere styrer alt fra teknik til kostumeskift selv, og scenografi, musik og kostumer er derfor enkle. Dansk Rakkerpaks kassebil står ved siden af det, der er blevet etableret som scene, og den bidrager til oplevelsen af at se et rejsende teater.

Forestillingen er hovedsageligt fysisk, og det er kun de vigtigste ting, der bliver råbt henover underlægningsmusikken, der består af et enkelt, loopet track, hvor en af skuespillerne spiller diverse blæseinstrumenter indover. Musikken fungerer udmærket som virkemiddel, og bidrager til konstitueringen af de forskellige stemninger. Jeg havde dog forventet mere musik inkorporeret i selve forestillingen, når den beskrives som en musikalsk forestilling. Det fysiske udtryk fungerer godt med børnene, og de skraldgriner, når Moriarty bliver ved med at falde ned af stolen, eller Dronning Margrethes gravhund snuser dem i ansigtet.

SherlockHolmes3

Der opstår en følelse af folkelighed i takt med, at forestillingen skrider frem. Sherlock tvinges til at tage til Danmark, fordi Moriarty har erklæret, at han vil forsøge at stjæle Dronning Margrethes kronjuveler, hvilket ender i bl.a. tryllekunstner, dansk sprogkursus og cocktailpølser. Men det er ikke kun pga., at forestillingen foregår i Danmark, eller fordi den danske kongefamilie har fremtrædende biroller, at følelsen af folkelighed dukker op. Det er fordi, at gadeteater er folkets teater, og det rækker ud til hele det brogede publikum.

’Sherlock Holmes og Dronningens kronjuveler’ er bygget på klichéer. Først klichéen om Sherlock, der kan regne alting ud på magisk vis, mens han ryger på sin pibe. Dernæst den altid trofaste engelsktalende Watson med sin bowlerhat og den ondt grinende Moriarty i mange forskellige udklædninger. Sidst, men ikke mindst, den danske kongefamilie med den højtskrigende Dronning Margrethe og den fransktalende, stormavede Prins Henrik samt dertilhørende gravhund. Men der er en grund til, at man vælger klichéerne, for de fungerer langt hen ad vejen (især parodien på Dronning Margrethe og Prins Henrik var de voksne vilde med).

SherlockHolmes2

Man skal ikke tage ind og se ’Sherlock Holmes og Dronningens kronjuveler’, hvis man gerne vil opleve nyskabende, banebrydende teater. Men selvom der ikke bliver taget ret mange chancer i selve forestillingen, formår de fire skuespillere stadig at charmere sig ind på mig med deres gadedrengeagtige attitude, og deres publikumskontakt. Man skal tage ind og se forestillingen, hvis man vil give sine børn en sjov, anderledes oplevelse, hvor de, børnene, er i fokus.

 

Dansk Rakkerpak og Teatret Fair Play

Ofelia Plads v/Skuespilhuset i København

Spilleperiode: 25. juni-2. juli 2017

Efterfølgende turne i Danmark. Se turneplan her: http://www.danskrakkerpak.dk/sider/sherlock-holmes-og-dronningens-kronjuveler

Set den 27. juni 2017

Foto: Tomas Bertelsen

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

http://www.danskrakkerpak.dk/sider/sherlock-holmes-og-dronningens-kronjuveler

Forestillingen er gratis

 

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *