Anmeldelse: SOUND OF FICE, Dansetippen (Seiko Dance Company og recoil performance group)
Af Ida Spedtsberg
I en hyggelig oplyst hal på Sydhavnstippen ligger den meget veludnævnte Dansetippen. En mindre dansesal, der hører til lokalområdet, og som i denne uge agerer scene for forestillingen Sound of Five – en co-production af Seiko Dance Company og recoil performance group koreograferet af Tina Tarpgaard.
Princippet er simpelt. Sound of Five er et værk dedikeret til dans og rytme. På lige fod med det eksistentielle spørgsmål over dem alle: ”Hvad kom først, hønen eller ægget?” stiller Tarpgaard og danserne et spørgsmål i samme kaliber: ”Hvad kom først, rytmen eller dansen?”
På scenen møder vi otte skarpskårne dansere fra litauiske Seiko Dance Company i neon-glitrende athleisure wear. En ret fin indikation på, hvor fysisk forestillingen er. I programmet står der: ”Vi har fokus på at bruge vores kroppe som instrumenter og lagt særligt vægt på brystkassen, hvor vores hjerte og lunger befinder sig. Derfra sendes en konstant puls gennem vores kroppe. Det har været vores anker i en udforskning af bevægelse og rytme”.
Og forestillingen er enormt kropslig. Der er fuldt kropskontrol, når de mange lemmer svinger, ånder og stamper i takt på anledning af et alternativt, alsidigt lydtæppe sammensat af komponist Mathias Friis-Hansen. Men det er også en dansefrihed, der præger stykket.
En for en skiller en enkelt danser sig fra flokken og giver sit eget take på det, at følge rytmen. Hver med sin kvalitet. Der er den hastige, næsten stresse(n)de performer, der manisk spejder sig om i lokalet efter den næste inspiration. Og der er den undersøgende type, der langstrakt rækker ud i hjørnerne af sin rækkevidde. Og alt derimellem. For så til sidst at falde tilbage i fællesskabets pulserende grundpuls. Faktum er, at dans og rytmer rummer mange facetter.
Særligt fangede Gintarė Marija Ūsės energiske, insisterende stil mit øje, ligesom Mantas Ūsas’ roligere, tekniske snilde også bør fremhæves.
Men ikke alle forestillinger rummer de dybere pointer, en fængende historie eller den helt store udvikling. Det her er en af de forestillinger. Den handler om rytme og dans, og længere er den ikke. Desværre. For nogle vil det være nok at lade sig glide med. For mig mangler der noget. For selvom danserne er dygtige sammen og hver for sig, så går det aldrig helt op i en højere enhed. Min puls stiger ikke hastigt. Jeg udfordres ikke koreografisk, og jeg sidder ikke på kanten af mit sæde for at finde ud af, hvad der nu sker.
Måske skyldes det, at der, efter de første tre soli, tegner sig et ret tydeligt mønster, og jeg bliver derfor hverken overrasket eller synderligt begejstret, når vi igen og igen ser de samme strukturer. Gruppe. Soli. Gruppe. Soli. Danserne gør det sublimt, så det er ikke der, det går galt. Men koreografien bliver over tid let indadskuende og distanceret, og jeg savner faktisk lidt højere ambitioner for at imødekomme os i publikum. Nogle få gange rammer de den, når gruppen i sekvenser selv skaber rytme fra egne kroppe, og fællesskabet virkelig mærkes. Men så flyder vi tilbage i den oprindelige struktur, og fremskridtet mistes.
Alt i alt i en flot præstation af nogle dygtige dansere, der formår at udnytte hver en centimeter af Dansetippens vinylbelagte gulv og deres egne sanselige kroppe. Men forudsigeligheden trækker tilskuerglæden ud af dansen for mig, og måske den i virkeligheden er en lige så vigtig faktor i ligningen:” ”Hvad kom først, rytmen eller dansen?”
Seiko Dance Company og recoil performance group
Dansetippen, Wagnersvej 33, 2450 København SV
Spilleperiode: Dansetippen, Sydhavn: 25.-30 april 2023
Set den 25. april 2023
Fotos: Søren Meisner
Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:
Medvirkende performere: Hilde I. Sandvold, Kristian Refslund, Jernej Bizjak, Lucie Piot, Niels Claes, Gintaré Marija Ūsė, Viktorija Zobielaité og Mantas Ūsas
Koreograf: Tina Tarpgaard
Koreografi assistent: Jernej Bizjak
Komponist: Mathias Friis-Hansen
Lyddesign: Mikkel Larsen
Kostumedesigner: Polina Nimrea
Varighed: Ca. 55 minutter uden pause
Aldersgrænse: Fra 10 år
Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod
Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod