Anmeldelse: Svend, Knud og Valdemar (vol. 5), Vendsyssel Teater

Anmeldelse: Svend, Knud og Valdemar (vol. 5), Vendsyssel Teater

Af Christian Skovgaard Hansen

 

’Svend, Knud og Valdemar’ er tilbage på Vendsyssel Teater. Det er bare ikke Vendsyssel Teater, der står for forestillingen – det er Det Piperske Teaterselskab! Forestillingen er en ”teatret-i-teatret”-forestilling.

Det er 5. gang, at teatret opsætter forestillingen ’Svend, Knud og Valdemar’, og ens lattermuskler forstår virkelig godt hvorfor. Det er en fin lille forestilling at slutte af med på det gamle teater.

En farce er en forestilling, der lægger vægt på humoren i højt tempo, hvor parodier, komik og ofte karikerede karakterer har forrang frem for indholdsmæssig tyngde. Tempoet er højt, og humoren leveres med den rette timing. Enkelte af forestillingens jokes falder dog lidt til jorden. Humoren er klassisk ”falde-på-halen”-humor tilføjet lidt almindelig ”far-humor”.

3891skv

Som ung vil du formentlig synes, at noget af humoren er lidt for plat og for far- og gammelmands-agtigt. Det er da heller ingen hemmelighed, at jeg ikke var alderssvarende med resten af publikum, og at vi unge ikke er den primære målgruppe for forestillingen. Men når latteren i øvrigt ruller i salen, ved man, at Vendsyssel Teater har ramt rigtigt i forhold til sit kernepublikum.

Forestillingen starter allerede uden for scenen, inden forestillingens start, da skuespillerne går rundt mellem publikum og sælger mere eller mindre brugbart merchandise og lidt til den søde tand.

3487skv

Vi følger holdet igennem (forsøget på) opførelsen af forestillingen ’Svend, Knud og Valdemar’. Selvom holdet har prøvet det før – denne omgang er vol. 5 – kører det ikke helt på skinner, og vi er vidner til alle de klassiske intriger, kampe og problemer med at huske replikkerne.

Jeg er med på, at det er hele præmissen – altså at den forestilling, som vi skal se, på sin vis ikke er ’Svend, Knud og Valdemar’, men i stedet at vi skal se Det Piperske Teaterselskabs bestræbelser på at opføre selv samme forestilling. På sin vis er det både forestillingens fordel, men samtidig også dens svaghed. Fokus er til tider lidt for meget på komikken og de platte jokes. Denne anmelder kunne godt have tænkt sig en – bare en lille – smule mere substans i fortællingen af ’Svend, Knud og Valdemar’, så forestillingen pludselig både bliver en sjov farce, men samtidig også et stykke spændende og lærerig Danmarkshistorie.

3852skv

Hele skuespillerholdet gør det godt. Jørgen Bing og Susanne Heinrich er Det Piperske Teaterselskabs direktørpar, som absolut mener, at de er bedre end resten af holdet. Hanne Laursen og Kresten Andersen udgør sammen med Hans Holtegaard – i rollen som den evigt småberusede Hr. Dollerup – den øvrige teatertrup. Robin Haslund Buch gør det fantastisk som den lettere bitre Hr. Sørensen, som er sufflør, men som egentlig hellere vil stå på scenen, og han kan næsten forestillingen bedre end de reelle skuespillere. Buch er en mand med mange talenter. Sidste mand er kapelmester Henrik Baloo Andersen, der sidder bag sit klaver. Han er upåvirket af problemerne, som han så mange gange tidligere har set, på scenen, og hans største fokus er mere på posen med pilsnere og madpakken!

Som ung vil du også kunne gå fra forestilling med et godt grin! Alternativt kunne du jo tage dine ældre familiemedlemmer med i teatret. Samtidig er det en fantastisk anledning til at støtte op om vores mange egnsteatre!

Det bliver samtidig spændende at følge Vendsyssel Teater i deres nye hus fra 2017 og frem!

 

 

Vendsyssel Teater, Dronningensgade 12A, 9800 Hjørring

Spilleperiode: 27.oktober–17. december 2016

Set den: 1. november 2016

 Fotos: Annelene Petersen

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

http://vendsyssel-teater.dk/forestillinger/svend-knud-og-valdemar.aspx

 

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *