Anmeldelse: Teaterkoncert C.V. Jørgensen, Aarhus Teater (Aarhus Teater og Aveny-T)

Anmeldelse: Teaterkoncert C.V. Jørgensen, Aarhus Teater (Aarhus Teater og Aveny-T)

Af Anne Sophie Parsons

C.V. Jørgensen er et navn, som er uundgåeligt i dansk musik; med koncerter på de største musikfestivaler og samarbejder med andre toneangivende kunstnere i den rød-hvide andedam, har det været et spørgsmål om tid, før at der ville følge en teateropsætning af musikerens imponerende lyriske kartotek; Aarhus Teater har sammen med Aveny-T kastet sig over opgaven – og det er de endt med at slippe godt fra.

Teaterkoncert C.V. Jørgensen præsenterer publikum for en tour de force igennem den garvede musikers arv med en energi og giver et fokuseret rum til teksternes lyriske indhold, som omhandler alt fra kærlighedskomplikationer, livserfaringer til revselse af danskernes forhold til skattely, sociale skel, og hvad det vil sige at være et menneske i verdenen.

Koncept og iscenesættelse af Nikolaj Cederholm med musikalske arrangementer af Kåre Bjerkø formår at ruske liv i sange fra 70’erne og 80’erne med et moderne elektronisk islæt; up-tempo sange skrues ned til melankolsk akkord og drejer de oprindelige sange hen i interessante kontekster, som resultat.

Scenografi af Jon Stephensen er enkelt, men aktiveres i vigtige scener, såsom en række af levende trenchcoats, samt koreografi af Anja Gaardbo sørger for at hele scenen aldrig forbliver statisk. Lysdesign af Jonas Bøgh og Sune Verdier harmonerer med det givende temposkift fra sjælede til punkagtige sange, mens kostumer af Line Bech skifter imellem et bohemerakkerpak til mere stylede oversized jakkesæt og skaber et fluktuerende visuelt udtryk, som understreger alsidigheden i sangene. Lyddesign af Malte Oscar underbygger alle de førnævnte elementer med et optimeret greb.

Ensemblet er dog forestillingens hjerte; med en veloplagt agerende og syngende sammensætning, er det sangerne både hver for sig, når de byder ind med deres specifikke stemmer, samt indgår i ensemblets samlede lyd, der bærer konceptet. Sanger Nive Nielsen, kendt fra bandet The Deer Children, skærer igennem med sin distinkte stemme, der klæder Jørgensens sange på match-making niveau. Mark Linn harmonerer med Johan Klitgård på ”På Den Trettende Dag”, mens Nana Schwartzlose giver en hæsblæsende performance af ”Dagdriverdrømme”. Simone Tang, Emil Prenter, Carl-Christan Riestra, og Siff Vintersol supplerer alle med stærke præstationer, både i solo-regi og som del af ensemblet. Musiker Tue West byder ind med sin afdæmpede sangstemme på udvalgte stille sange, hvilket formår at fungere fornuftigt.

Teaterkoncerten kaster et skarpt blik på Jørgensens lyriske udfoldelser og jonglering af det danske sprog i sine sange – i mødet med de nye fortolkninger af kendte numre, såsom ”Sæsonen er forbi”, ”Bellevue” og ”Entertaineren”,for blot at nævne få eksempler,bliver teksternes pondus fremhævet i deres enten snørklede vendinger eller mantra-lignende livskloge udsagn. Præcis igennem nyfortolkningerne, som byder på tunge elektroniske lyduniverser, klinger de oprindelige teksters bidende observationer klart og viser deres fortsatte relevans i det moderne landskab.

Teaterkoncert C.V. Jørgensen byder ikke på plot eller et karaktergalleri, men udforsker koncertformatet med teatralske input. Igennem forestillingen er det ikke en historie fra A til Z, der følges, men snarere fremhæves C.V. Jørgensens forfatterskab i sine sange på en engagerende og moderne måde, der giver udvalget af sange nyt blod.

Aarhus Teater i samarbejde med Aveny-T

Aarhus Teater, Store Scene, Teatergaden, 8000 Århus C

Spilleperiode: 14. august-19. september 2020

Spiller på Aveny-T i foråret 2022

Set den 24. august 2020

Fotos: Emilia Therese

Lyst til at se forestillingen? Læs nærmere her:

https://www.aarhusteater.dk/det-sker/forestillinger/2020-21/teaterkoncert-c-v-jorgensen/

Medvirkende:  Nive Nielsen, Tue West, Mark Linn, Nana Schwartzlose, Simone Tang, Emil Prenter, Carl-Christian Riestra, Johan Klitgård og Siff Vintersol

Tekst & musik: C.V. Jørgensen

Koncept & Iscenesættelse: Nikolaj Cederholm

Musikalske arrangementer: Kåre Bjerkø

Scenografi: Jon Stephensen

Koreografi: Anja Gaardbo

Lysdesign: Jonas Bøgh og Sune Verdier

Kostumer:  Line Bech

Lyddesign: Malte Oscar

Varighed: Ca. 2 timer inkl. pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *