Anmeldelse: X-Ray Fashion, Teatret Svalegangen (MANND, Connect4Climate, Verdensbanken, Vulcan Productions, Alcantra)

Anmeldelse: X-Ray Fashion, Teatret Svalegangen (MANND, Connect4Climate, Verdensbanken, Vulcan Productions, Alcantra)

Af Anne Sophie Parsons

Virtual reality forestillingen X-Ray Fashion tager et ubehageligt dyk ned i modeverdenens mindre flatterende bagside, når kombinationen af fordybende interaktiv virtual reality-rejse og modeindustriens kommercielle og miljøskadende masseproduktion blotlægger problemerne med catwalkens glamour.

”Modeindustrien står for 10% af verdens samlede CO2 udledning – det er mere end flyindustrien og skibsfarten tilsammen. I dag køber vi 60% mere tøj end for 20 år siden, så det tyder på, at både vi og modebranchen har et alvorligt problem. Det er præcis, hvad X-Ray Fashion forsøger at åbne vores øjne for.”

Således lyder beskrivelsen på Teatret Svalegangens hjemmeside i forbindelse med gæsteforestillingen, og man må som moderne forbruger gribe sig selv i at man selv i kendsgerningen: At man selv deltager i samt underbygger et kapitalistisk møllehjul, der ikke er bæredygtigt eller tager hensyn til menneskerettigheder i et arbejdsmæssigt perspektiv.

X-Ray Fashion er derfor også en forholdsvis unik oplevelse som publikum, begrænset som den er til 15 minutter, samt at man oplever det hele på egen krop, uden andre personer involveret. Da jeg træder ind i Svalegangens Nye Sal, er det med instruktioner og under bevågne øjne i forhold til at fjerne mine sko, før jeg ledes igennem historien omkring tøjs skabelse fra første tråd til dets endelige i mindre velstillede lande. Iført virtual reality briller og en rygsæk med en elektronisk hovedcentral i, bevæger man sig rundt på en oplyst sti, der leder dig igennem et virtuelt landskab, der materialiserer sig foran øjnene på dig.  Snart omgives man af optegnede skitseringer og filmede lokationer af tøjfabrikker og lossepladser i et støvet, svedende og dampende Bangladesh – og du står midt i det hele.


Mode, miljø og moral er den pointerede rammesætning for virtual reality produktionen, som har et reelt budskab at sende omkring en industri, som vi alle og én er indblandet i, enten som forbruger eller producent. I sin gennemgang af arbejdspladser, produktion og overlevering af skabt tøj til Milanos fashionable catwalks, opridses et kredsløb, hvor du selv får lov til at se kompositionselementerne. Som tilskuer står du decideret midt i handlingen – om det er midt i et vådt og koldt vandafløb, hvor der fiskes efter plasticposer eller på en skammel i en overfyldt sweatshop fabrik, er det med din egen sanser at du følger tøjets barsel og videre færd til den anden side af kloden.  

I samarbejdet mellem VR-produktionsfirma MANND og den italienske fotograf og instruktør Francesso Carrozini er der blevet skabt et sansende rum, hvor kroppen navigerer og tager alt visuelt ind præsenteret. Dette sker i form af alt fra faktabokse til direkte henvendelser fra filmede indiske kvinder, som specifikt sætter et ansigt på en underbetalt arbejder.

Den interaktive oplevelse X-Ray Fashion er – som pointeret – mere end oplevelse end en decideret forestilling; fraværet af et plotdrevent narrativ eller et engagement i et karakterudvalg placerer den virtuelle fremstilling mere i et oplysende regi end i et fiktivt abstraktionsniveau. Ikke desto mindre er MANNDs og Carozzinis X-Ray Fashion en fascinerende fremlæggelse af hvorledes fremtidige teateroplevelser kan højnes og intensiveres igennem et korporligt engagement fra publikum.

Hvis du har lyst til at perspektivere til din egen tilgang til tøj, indkøb, og hvorledes mode dikterer et ikke bæredygtigt hjul, kan jeg kun anbefale at tage forbi Teatret Svalegangen til gratis virtual reality oplevelse, som både giver dig en sanselig erfaring af tøjets rejse, men også giver reelt stof – for at flette det taktile ind i denne afsluttende bemærkning – til tyngende eftertanke.

MANND, Connect4Climate, Verdensbanken, Vulcan Productions, Alcantra

Teatret Svalegangen, Rosenkrantzgade 21, 8000 Aarhus C

Spilleperiode: 24. august-5. september 2020

Set den 24. august 2020

Foto: Teatret Svalegangen

Lyst til at se forestillingen? Læs nærmere her:

https://www.svalegangen.dk/events/gaesteforestillinger/2020-2021/x-ray-fashion/

Idé og koncept: MANND

Instruktion: Francesco Carrozzini

VR Interaktionsdesign: Molamil

3D Lyddesign: AWE

Varighed: 15 min.

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *