Anmeldelse: The Sound of Music, Aalborg Teater

Anmeldelse: The Sound of Music, Aalborg Teater

Af Ditte Marie Pedersen

 

De fleste kender den amerikanske filmmusical fra 1965 med Julie Andrews som guvernanten Maria. Filmen er baseret på Richard Rodgers og Oscar Hammersteins musical med samme titel fra 1959. En af de største og mest kendte musical-klassikere leveres lige nu op i flotte farver og energisk liv, når Aalborg Teater her ”fordansker” The Sound of Music på Store Scene. Der er lyden af musik fra live-orkesteret og skønsang fra ensemblet, samt fuld knald på scenografien, når det godt 60-årige stykke opsættes.

thesoundofmusic-web-10

Det fungerer særlig med scenografien af Christian Albrechtsen og lyddesignet og musikken, der virkelig er en essentiel del af denne forestilling – det er nogle flotte skydescener, der på skift kommer ned, og lyden, der leveres af et professionelt orkester, fungerer på rigtig mange planer.

Karoline Brygmann, der havde sin debut på Aalborg Teater i ”Don Juan” for godt års tid siden, er vendt tilbage og spiller den glædesfyldte guvernante Maria. Maria lever på et kloster, hvor de fleste kan se, hun ikke hører til – herunder abbedissen, der med ”klager” fra de andre nonner sender hende væk og hen som barnepige hos Kaptajn von Trapps syv børn. Maria har aldrig været god til strenge retningslinjer og regler, hvorfor hun også hurtigt finder ud af, at Trapp-børnene ikke får lov til at være børn – og det gør hun noget ved med sang. Karoline Brygmann er en dygtig spiller og sanger, hvorfor det bestemt ikke gør noget, at hun kan give Maria-karakteren et frisk pust og en masse gejst.

thesoundofmusic-web-1

 

Georg von Trapp, der spilles af Thomas Bang, er streng og uforstående overfor både sine børn og Maria. Han er imidlertid ved at gifte sig med Baronesse Schraeder, der sammen med sin bror, Max Detweiler, spillet af Jacob Moth-Poulsen, mest er interesseret i Trapps formue. Men længe går der ikke, før han får øjnene op for, hvad Maria gør ved hans børn og ved ham selv. Thomas Bang har spillet på Aalborg Teater før – nu er han vendt tilbage, hvilket kun giver noget godt til ensemblet. Han spiller med stor intensitet og integritet, specielt overfor Maria, hvor han udviser klare og tydelige skift fra scene til scene.thesoundofmusic-web-8

Seks ud af de syv børn spilles af to hold børneskuespillere, der bestemt har tone i livet. De synger hamrende godt og spiller med stor overbevisning taget deres alder i betragtning. De er godt valgte, og mon ikke de en dag kan finde frem til de skrå brædder, hvis det er det, de ønsker. Det syvende barn spilles af Bolette Nørgaard Bang, der levere et overbevisende udtryk i rollen som det ældste barn, den seksten, snart syttenårige Liesl, der er forelsket i Rolf Gruber, der spilles af Sebastian Aagaard-William, som endnu engang giver scenen energi, når han springer rundt.

En ting er at kunne spille skuespil, noget andet er at kunne synge med så stor kraft og saft, at spillet næsten kunne være udelukket. Særligt Lisbeth Kjærullf, der spiller Abbedissen, bør fremhæves i og med, at hendes stemme fik sat gang i hele salen hver gang. Samtlige spillere store som små sang, som fuglene synger, men Lisbeth kunne få taget til at lette og leverede om nogen et meget flot stykke arbejde.

Samtlige spillere, store som små, sang, som fuglene synger, men Lisbeth Kjærullf kunne få taget til at lette, og hun leverede om nogen et meget flot stykke arbejde. Alle rollerne spilles med stor nærhed og bidrager til den samledes opsætning med hver deres præg. Fortællingen ender med, at von Trapp-familien drives på flugt, fordi nazismen nærmer sig Østrig, og Georg von Trapp ikke ønsker at deltage – derfor flygter de til Schweiz og undslipper nazismen, og vigtigst af alt har de hinanden og musikken med.thesoundofmusic-web-5

Der er rigtig meget at fortælle om netop denne opsætning, men det er også en af dem, der skal opleves live – særligt i denne danske, nordjyske version. The Sound of Music kan være et stykke, der spreder vandende, men uanset, så er Aalborg Teaters version godt sat op. Selvom stykket tager tæt på 3 timer ganske vist inklusiv en pause, fløj tiden afsted, og der blev givet stående applaus fra både store og små ved stykkes ende – publikum var ellevilde med god grund.

The Sound of Music fortjener al ros – alle på holdet både på og bag ved scenen – det er suverænt og egner sig til de fleste aldre. Derudover må og skal det erkendes, at Aalborg Teater i lang tid har været meget beriget med deres ensemble, og det er ikke en undtagelse med denne opsætning.

 

Aalborg Teater, Store Scene, Jernbanegade 11, 9000 Aalborg C

Spilleperiode: 5. maj-16. juni 2018

Set den 9. maj 2018

Foto: Lars Horn/Baghuset

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://aalborgteater.dk/event/the-sound-of-music/

Medvirkende: Karoline Brygmann, Lisbeth Kjærulff, Thomas Bang, Laura Kold, Magrethe Manley, Laura Lehaff, Christian Gade Bjerrum, Kathrine Høj Andersen, Bolette Nørgaard Bang, Sebastian Henry Aagaard-Williams, Nanna Skaarup Voss, Jacob Moth-Poulsen, Stanley Bakar og Jakob Hannibal

Forfatter: Howard Lindsay og Russel Crouse

Dansk oversættelse: Frank Rubæk og Steffen Gliese

Instruktør: Ralf Heim

Scenograf: Christian Albrechtsen

Lysdesigner: Kasper Daugberg og Jonas Hvid

Varighed: Ca. 2 timer og 45 min. inkl. pause

 

Følg os på Facebook:

https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *