Anmeldelse: The Sound of Music, Det Ny Teater

Anmeldelse: The Sound of Music, Det Ny Teater

Af Christian Skovgaard Hansen

Musicalen The Sound of Music med musik af Richard Rodgers og Oscar Hammerstein II og med manuskriopt af Howard Lindsay og Russel Crouse er tilbage på Det Ny Teater.

Maria Rainer forlader nonneklostret for at blive barnepige i huset hos den militære enkemand Kaptajn von Trapp. Han har opdraget sine syv børn med streng disciplin, og de har savnet en moderskikkelse. Det og en mere legesyg og glad tilgang tilbyder Maria. Maria vinder på sigt både børnenes og kaptajnens hjerte, ligesom sang og musik igen får lov at fylde i von Trapp-familien. Samtidig er Maria også en ung kvinde, der kæmper for det, hun tror på, og hun overvejer, hvilken vej livet skal gå. Vi er i Østrig i 1938. Spændingerne i Europa er store, og nazisternes Anschluss rammer Østrig. Familien må derfor tage flugten til det neutrale Schweiz.

Denne gang har Martin Lyngbo iscenesat, hvilket har givet en veldrevet, smuk, charmerende og tankevækkende fortælling, der er klassisk og tro mod sit forlæg, samtidig med at den virker ganske aktuel. Han har samtidig haft sans for karaktererne, så hver enkelt rolle sidder lige i skabet – ikke blot de to hovedroller, men hele det store cast indgår i en flot symbiose.

Rollen som Maria er perfekt spillet af Isabel Schwartzbach. Hun udvikler sig fra den usikre og lettere ustyrlige nonneaspirant til en selvsikre og slagkraftige kvinde, men uden at det underliggende jævne og oprigtige menneskelige forsvinder, ligesom hun har en smuk og let vokal. Man kan ikke andet end holde af Schwartzbachs Maria, og man forstår godt, hvorfor selv kaptajn von Trapp er nødt til at overgive sig til hendes charmerende væsen.

Overfor hende er Peter Plaugborg den stive, lettere militaristiske enkemand, hvor glæden har svært ved at trænge ind. Hans skuespil og karakterudvikling fejler heller ikke noget, når de stramme og til tider kølige rammer brydes. Sangmæssigt skal stemmes – ligesom hos von Trapp – lige varmes op, og selvom den måske lidt begrænsninger, passer det perfekt til rollen.

Samme kvalitet er der i de mange øvrige roller. Louise Fribo er tilbage i rollen som den kløgtige abbedisse, der forstår både livet og ikke mindst Maria, og deres samspil er både rørende og livsklogt. Samtidig er hun ganske formidabel, når hun afslutter første akt med sangen ”Stig op på bjerget” (”Climb Ev’ry Mountain”).

Kim Hammelsvangs Max Detweiler tager chancer og snor sig for at overleve, men man fornemmer alligevel en tvivl og samvittighed under facaden i det komplekse dilemma, der opstår i den mere og mere overspændte verden. Camille-Cathrine Rommedahls Elsa von Schräder er tilpas glat, når virkelighed og holdninger mødes. Ann Hjort og Mikkel Vadsholts tjenestefolk og Søren Bech-Madsens ubehagelige Herr Zeller leverer også sikre præstationer. De syv von Trapp-børn spilles af tre forskellige hold børn og unge, som er både charmerende og tilpas forskellige i både spil og sang.

Paul Farnsworths scenografi er elegant og æstetisk flot både, når vi er oppe i bjergene og hos familien von Trapp, ligesom en tilpas uhygge indfinder sig, når nazisterne kommer til magten. Her er ingen store videoskærme og den slags. Det giver en god og ofte tiltrængt ro. Musikken leveres igen pragtfuldt fra orkestergraven under ledelse af Per Engström.

Med The Sound of Music leverer Det Ny Teater en musical i topklasse. Det er en perfekt fejring af, at Det Ny Teater i sæson 2024/25 fejrer, at det er 30 år siden, at Det Ny Teater åbnede som musicalteater. Og så giver den os også noget at tænke over i verden i dag, når man ser på, hvordan ufreden, ondskaben og magtens ulyksaligheder lurer i kulissen.

Det Ny Teater, Gl. Kongevej 29, 1610 København V

Spilleperiode: 6. februar-27. april 2025

Set den 6. februar 2025

Fotos: Camilla Winther

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

Medvirkende: Isabel Schwartzbach, Peter Plaugborg, Louise Fribo, Kim Hammelsvang, Camille-Cathrine Rommedahl, Mikkel Vasholt, Ann Hjort, Søren Bech-Madsen, Carl Christian Rasmussen, Romeo Lundholm Dahl, Ronja Thusgaard-Madsen, Jenny Asterius Persson, Linda Arunee Olofsson, Tessa Kiilsholm, Bjarne Antonisen, Niklas Frandsen, Mikkel Hoé Knudsen, James Leece m.fl.

Musik og sangtekster: Richard Rodgers og Oscar Hammerstein II

Manuskript: Howard Lindsay og Russel Crouse

Iscenesættelse: Martin Lyngbo

Scenografi og kostumer: Paul Farnsworth

Lysdesign: Nick Richings

Musikalsk indstudering: Per Engström

Koreografi: James Leece

Koreografassistent: Paul James Rooney

Oversættelse sangtekster: Karen Hoffmann

Oversættelse dialog: Det Ny Teater

Varighed: Ca. 2 timer og 50 minutter inkl. pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *