Anmeldelse: Tolken – hvortil min verden går, Kulturhuset Indre By (Parkteatret)

Anmeldelse: Tolken – hvortil min verden går, Kulturhuset Indre By (Parkteatret)

Af Christian Skovgaard Hansen

Første verdenskrig er i fuld gang, og russiske krigsfanger flygter fra forfølgelse og tvangsarbejde i Tyskland til Danmark. I Ribe ser den unge Ingeborg Stemann alle krigens rædsomheder, og hun rejser derfor til Horserødlejren, hvor de russiske krigsfanger sidder, for at hjælpe. Gennem mødet med russerne konfronteres hun dermed med sine værdier, sine idealer og sit livssyn, alt imens at hun nedskriver russernes flugtberetninger. Der må derudover ikke være kontakt mellem russerne og de ansatte danskere, men alligevel opstår der en art forhold mellem en russer og Stemann

En historiker dykker ned i disse historier. Han får i den forbindelse besøg af Ingeborg Stemanns spøgelse, som trods flere tilløb endnu ikke selv endeligt har fået fortalt sin historie til ende. Historikeren får lov at fortælle hele Stemanns historie, så hun til slut kan dø endeligt med fred i sindet.

Det er den virkelige historie om akademikeren og tolken Ingeborg Stemann, der viede sit liv til de russiske flygtninge i Horserødlejren. Under arbejdet her arbejdede hun på en bog om de russiske flygtninge og deres beretninger. Bogen nåede aldrig at udkomme, og ved sin død efterlod hun et utal af reviderede versioner af manuskriptet.

Det er den historie, som Parkteatrets fine forestilling Tolken – hvortil min verden går behandler. Med udgangspunkt i disse reviderede versioner af manuskriptet ser en nutidig historiker sammen med den gamle Stemann tilbage på historien. Fortid og nutid mødes elegant, og det er et reelt og ærligt vidnesbyrd fra krigens væsen. Det viser os også, at historien gentager sig. Andreas Dawe har skrevet en medrivende historie i samarbejde med iscenesætteren Søren Iversen.

Det lille skuespilhold gør det alle fremragende. Karen Nielsen har viden og autoritet som den ældre Ingeborg Stemann, hvor fornuften efterhånden er trængt ind. Sarah Juel Werner er den unge, idealistiske Stemann, som her ydes et smukt portræt med den rette omsorg og standhaftighed. Brian Hjulmann spiller alle de forskellige mands roller lige fra den nutidige historiker over lejrens kommandant og utiltalende journalist til den unge russiske fange, som Stemann ser. Det er vidt forskellige figurer, men Hjulmann løfter og levendegør dem alle.

Det hele foregår i Julie Forchhammers enkle, men velfungerende scenografi, hvor fortid og nutid let kan mødes ved hjælp af få rekvisitter, men mest af alt ved stemningspassende videoprojekter på bagtæppet. Fortiden illustreres udover ved den unge Ingeborg Stemann også ved en gruppe ældre, hvidsminkede mænd, som agerer de russiske fangers spøgelser, så de er de mindre levende genfærd fra dengang. De er med til at illustrere, om og i så fald hvilken rolle fortiden skal have i nutiden.

Problematikken med krig og mennesker på flugt eksisterer – desværre – stadig. Ting har ændret sig, men demokrati, krig og ikke mindst mennesker på flugt er der stadig. ”Dem” og ”os” eksisterer også stadig. Spørgsmålet er, hvordan man klarer sig i lejren.

Krig er aldrig rart, og den er abstrakt, så man først forstår den, når man står i det. I Tolken – hvortil min verden går får vi en anderledes krigshistorie, men emnerne er universelle. Så længe, der er krig i verden, vil vi have behov for at mindes om, at krig skal modsvares af demokrati, fred og ikke mindst frihed. 

Parkteatret

Kulturhuset Indre By, Charlotte Ammundsens Pl. 3, 1359 København K

Spilleperiode: 8. juni 2022

Forestillingen spiller igen på Parkteatret, Frederikssund i perioden 5.-6. og 18.-19. november 2022

Set den 8. juni 2022

Fotos: Ingrid Riis

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://www.parkteatret.dk/teater/aktuelle-forestillinger/tolken-hvortil-min-verden-gaar/

Medvirkende: Sarah Juel Werner, Karen Nielsen og Brian Hjulmann

Instruktør: Søren Iversen

Scenograf: Julie Forchhammer

Koreograf: Sofie Pallesen

Dramaturg: Anja Ohlsen

Lysdesign og teknik: Sebastian Just

Manuskript: Andreas Dawe i samarbejde med Søren Iversen

Konsulent: Mette Kia Krabbe Meyer, forskningsbibliotekar ved Kort- og billedsamlingen ved Det Kongelige Bibliotek
Varighed: Ca. 1 time og 20 minutter uden pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *