Anmeldelse: Troldmanden fra Oz, Palsgaard Slotspark (Palsgaard Sommerspil)

Anmeldelse: Troldmanden fra Oz, Palsgaard Slotspark (Palsgaard Sommerspil)

Af Sanne Halkjær Hebsgaard

Palsgaard Sommerspil skulle oprindeligt have haft premiere på Troldmanden fra Oz sidste år. Men da Coronapandemien rasede, måtte Palsgaard Sommerspil udsætte premieren til 2021. Derfor er det i år muligt at tage med Dorothy over regnbuen og opleve magien, der er at finde langt, langt væk fra Kansas City.

Og lige fra starten hvor forestillingen bliver slået an, sidder jeg allerede med gåsehud. Musikken er nemlig lige fra start med til at præsentere den magi, der har så stor en plads i forestillingen. Og det er uden tvivl et meget kompetent orkester, der står bag musikken i dette års sommerspil. Forestillingen lægger op til, at et symfoniorkester spiller al musikken, det er dog svært at få til at passe ind pladsmæssigt. Derfor er noget af musikken indspillet på forhånd, som så afspilles sammen med det orkester, der rent faktisk er tilstede. Og det er et super godt resultat, for det lyder simpelthen så smukt.

Selve scenografien af Pernille Ekstrand er også med til at skabe dette helt unikke univers og skabe kontrasten mellem den lille gård, hvor Dorothy bor i Kansas City og den magiske verden med den gule vej. Scenografien er bygget op i flere forskellige niveauer, som giver mulighed for at udnytte hele scenen på forskellige måder. Derudover er den gule vej en meget vigtig del af scenografien og også historien i Troldmanden fra Oz. Og den får samtidigt også en central rolle i scenografien, da den er midt på scenen hele forestillingen igennem.

Selve castet i forestillingen formår også at levere et super flot produkt. Den kemi, der er mellem Ann Charlotte B. Madsen, Oliver Skøtt, Marc Olsen og Kasper Kragh Dybdal, der henholdsvis spiller Dorothy, Tom/Fugleskræmslet, John/Tinmanden og Leo/Løven, er helt vildt god. De passer supergodt sammen, og passer perfekt ind i de roller. De er alle overbevisende, i den rolle, de besidder, om det enten er den hjertevarme Dorothy, Fugleskræmslet uden hjerne, Tinmanden uden hjerte eller Løven uden mod. Og når de spiller sammen, så går det op i en højere enhed.

Kostumerne, som skuespillerne er iført, er virkelig gennemførte. De passer lige ind i universet, og giver alle skuespillerne så meget karakter. Den gode heks Glindas kjole er overdådig og borgerne i Oz er alle iført grønt tøj i alle afskygninger. Det er tænkt længe over alle kostumerne, og det er også givet godt ud. For når så stor en del af forestillingen foregår i et andet univers, skal kostumerne også afspejle det, og det er man i hvert fald nået i mål med her.

Selve ensemblet er med til at skabe liv på scenen og gøre den magiske verden endnu mere eventyrlig. Og det er tydeligt, at der er gjort en dyd ud af gøre ensemblet helt perfekt. For der er så meget liv på scenen i de store ensemblescener, og der er så mange små historier hist og her, hvis man virkeligt ser efter. Samtidigt er ensemblet med til at skabe baggrundslyden med deres skønsang. Og koret er simpelthen så godt sammensat. Det lyder utroligt smukt, og er sammen med musikken med til at skabe baggrundslyden for lige netop Palsgaard Sommerpils version af Troldmanden fra Oz.

Selve koreografien af Jacob Philip Andersen har en smule kant, og det passer umiddelbart ret godt til forestillingen. Til tider virker den en smule simpel, men ellers er den lige i skabet. Der er meget fokus på de unaturlige væsner, og koreografien afspejler dermed det specielle univers, Dorothy er havnet i. Publikum bliver hele tiden præsenteret for en eventyrlig verden med mange forskellige væsner. Væsnerne er lidt kantede og kække, og der passer koreografien ret godt ind. Den er kantet og interessant og se på, og den passer godt ind i fortællingen om et alternativt univers, hvor Dorothy starter sin rejse hjem mod Kansas City.

Alt i alt så går Troldmanden fra Oz op i en højere enhed. Og forestillingen er ideel både til børn og voksne. For rejsen, som Dorothy er på, er også et bevis på, at man kan hvad man vil. Hun finder troen på, at hun kan finde hjem igen, og samtidigt er hun så godhjertet, at hun ønsker at hjælpe sine nye venner.

Det er en eventyrlig forestillingen, og tiden flyver bare af sted. Selvom forestillingen varer omkring tre timer, så føles det ikke, som om man har siddet der så længe. Der kan stilles spørgemålstegn ved, om tre timer er for langt tid, hvis forestillingen skal gå for en familieforestilling, men umiddelbart er tiden givet godt ud til den lange fortælling. Og før man ved af det, er forestillingen forbi, og så går turen hjem, dog med garanti for at man har nydt de sidste par timer i selskab med Munchkins, Winkies, valmuer og mange, mange flere.

Palsgaard Sommerspil

Palsgaard Slotspark, Palsgaardvej 10, 7130 Juelsminde

Spilleperiode: 29. juli-8. august 2021

Set den 29. juli 2021

Fotos: Rikke Kidmose

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

Medvirkende: Ann Charlotte B. Madsen, Agnete Bie Westphael, Daniel Edvin Cleman, Kasper Kragh Dybdal, Marc Olsen, Oliver Skøtt, Anna Skjærlund Grønnebæk, Mads Søby Vestergaard med flere

Instruktør: Jens Frausing

Kapelmester: Mathias Myrthue Justesen

Koreograf: Jacob Philip Andersen

Scenograf: Pernille Ekstrand

Vocal coach: Johnny Jørgensen

Kostumedesign: Jens Frausing
Varighed: 3 timer inkl. pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *