Anmeldelse: Tvind – The Musical, Teater V

Anmeldelse: Tvind – The Musical, Teater V

Af Christian Skovgaard Hansen

 

Tvind er stadig aktuelt, hvor vi i dette efterår i medierne hører om, at danske kommuner i 2016 betalte 190 millioner kr. til socialpædagogiske tilbud med stærke forbindelser til Tvind og Tvinds pengekasse ”Fælleseje”. På Teater V får vi for tiden historien om, hvordan det hele startede. Vi følger Tvind fra stiftelsen i starten af 1970 og indtil midten af 1990’erne, hvor tvivlen kom, og Tvind kom i massiv modvind. Resten af historien og til i dag kan læses i programmet.

Dramatikeren Andreas Garfield skildrer fornemt både tiden og ikke mindst Tvind, og Jens Svane Boutrups iscenesættelse føles virkelighedsnær og troværdig. Tilsat Julie Forchhammers enkle og rå, men virkningsfulde scenografi i første akt og revnede og gennemhullede scenografi, som både bruges i overført betydning og ikke mindst bogstavelig talt, i anden akt er rammerne fornemt sat for historien.

Tvind-The-Musical-Fotograf-Daniel-Buchwald-1 (mindsket)

’Tvind – The Musical’ er intelligent politisk teater, og det er samtidig et vigtigt bidrag til Danmarkshistorien. Vi oplever Danmark og verdenen dengang – og nu. På tre små skærme bagerst på scenen følger vi historiens gang, mens Tvinds historie udspiller sig på scenen.

Forestillingen skildrer ærligt Tvind, og vi bliver klogere på, hvad Tvind egentlig er, og hvorfor det og deres idealisme ikke fungerer i virkeligheden. Idealismen skinner ud af forestillingens karakterer, og som forestillingen skrider frem, ser vi, hvordan idealismen krakelerer, og virkeligheden afsløres. De troede på sagen – engang. Vi ser, hvordan Tvind nærmest blev drevet som en sekt med én stærk totalitær leder. I lighed med virkeligheden ser hverken vi eller store dele af Tvind-folket selv Mogens Amdi Petersen.

Tvind-The-Musical-Fotograf-Daniel-Buchwald-5 (mindsket)

Til gengæld følger vi de forskellige karakterer, som gennem historien kommer i kontakt med Tvind. Vi følger de forskellige Tvind-folks historier. Fra dengang, hvor man første gang stifter bekendtskab med Tvind og ”den gule spand”, kampene både internt og eksternt, hvordan det er at komme ud af Tvind, forholdet til ”omverdenen”, hvordan arbejdet gik ude i verden og ikke mindst, hvordan Tvind blev styret via magt(misbrug), indoktrinering og med hård hånd. Vi oplever, hvordan ”fodfolket” må nøjes med lidt, mens toppen lever i sus og dus i skattely, og hvordan forholdet er, når man gør op og ”udstødes” af Tvind.

De 5 skuespillere Iben Dorner, Rikke Bilde, Sune Kofoed, Martin Bo Lindsten og Margit Watt-Boolsen spiller alle de forskellige roller, og de fortjener alle 5 at blive fremhævet som ét hold. De spiller med den rette mængde nærvær og ærlighed.

Tvind-The-Musical-Fotograf-Daniel-Buchwald-6 (mindsket)

Sune Skuldbøl Vraa leverer fint forestillingens musikalske element, og den er velfungerende både til at akkompagnere historien og skuespillerne, og når den får lov at stå alene. Særligt Ebbe Kløvedal Reichs “Skipper Klements morgensang (Grevens Fejde)” fra 1971 fungerer rigtig godt. Sangen handler om de jyske bøndernes kamp under Grevens Fejde fra 1534-36, men overført er den et godt billede på tid, hvori den er skrevet, og på den politik, som førtes dengang. Man må op på barrikaderne. Hvem udnytter hvem, hvad er kampen egentligt, hvem vinder egentligt fejden?

Tvind-The-Musical-Fotograf-Daniel-Buchwald-8 (mindsket)

Eneste minus er, at forestillingen næsten er for pæn. Forestillingen skildrer sobert handlingen, og den konstruerer hændelsesforløbet uden at dømme. Vi bliver præsenteret for spørgsmålene ”Hvad?” og ”Hvordan?, men spørgsmålet ”Hvorfor?” stilles aldrig rigtig. Jeg savner lidt, at forestillingen havde turdet gå spadestikket dybere, så vi også var blevet præsenteret for, hvorfor nogen kunne blive forblændet af Amdi Petersen og de urealistiske tanker bag Tvind, og hvorfor det kunne og kan gå så galt.

Mon Tvind har en fremtid…?

 

Teater V, Prøvehallen, Porcelænstorvet 4, 2500 Valby

Spilleperiode: 11. november-3. december 2017

Set den 11. november 2017

Foto: Daniel Buchwald

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

http://www.teater-v.dk/forestilling/tvind-the-musical/


Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *