Anmeldelse: Valkyriens kamp, Sophienholm Kunsthal (Teatergrad og Det Flydende Teater)

Anmeldelse: Valkyriens kamp, Sophienholm Kunsthal (Teatergrad og Det Flydende Teater)

Af Christian Skovgaard Hansen

Teatergrad og Det Flydende Teater er igen krøbet i land i parken ved Sophienholm Kunsthal ved Bagsværd Sø. Også i år har de kastet sig over et portræt af en af historiens stærke kvinder. Tidligere har de portrætteret Grevinde Danner og Anna Ancher, og i år er turen kommet til Thit Jensen i forestillingen Valkyriens kamp.

Udadtil lykkedes Thit Jensen med alt med sit forfatterskab og sin kvindekamp, hvor hun har en række nye og revolutionerende tanker. Men privat og følelsesmæssigt er det ikke helt så let. Thit Jensen har en kamp med at bevise, at hun kan selv, overfor familien og særligt den Nobelprisvindende storebror forfatteren Johannes V. Jensen. Kærlighedslivet er ej heller altid nemt.

Det kan være svært at skildre et helt liv – og måske særligt, når man som Thit Jensen har så meget på hjerte – på ca. fem kvarter, men det lykkedes dramatiker Julie Petrine Glargaard at give os både et sobert, men også nuanceret portræt af Thit Jensen, som vi følger i både med- og modgang. Det lykkedes Thit at få brudt de snærende bånd, som livet fra starten har udstyret hende med. Instruktør Pelle Nordhøj Kann får sikkert omsat teksten til scenen.

Vi starter i hendes barndom, hvor hun var ud af en stor børneflok i Farsø, og hvor hverken hun eller hendes mor havde det helt nemt. Glargaard sætter herefter sit fokus på to scener fra Thits liv. Thit skriver og skriver – i starten på sine mange små lapper papir. Hverken hendes bror, Johannes, eller deres kusine, Jenny, bakker hende op. Men Thit vil have det udgivet, hvilket hun også får.

Thit Jensen valgte ganske vist laurbærrene (hæderen) frem for roserne (kærligheden). Alligevel lykkedes det hende at finde kærligheden med den unge maler Gustav Fenger. Alt er lykkeligt for en stund. Men Thit har sine egne kampe, og hun er en kende firkantet, hvor kanterne sjældent kan bøjes. Hun har derfor sin egen del i, at ægtemanden finder sammen med hendes veninde Johanne i stedet.

”Jeg vil” – og det lykkedes også langt hen ad vejen for Thit. Men det har sin pris. Hun er ofte urokkelig, hvor det kun er hendes version, der er den rigtige, og hun forbander mange med sin ”sorte finger”. Hun forarges over mændenes fordele, så hun tager kvindekampen op. Både hende og hendes liv er kompliceret og sammensat, men der er også lyse øjeblikke og kampe, der vindes. Glargaards tekst lader fint begge dele komme frem.

Det er dog Ene Øster Bendtsen, der giver liv til Thit, der giver os det fornemme portræt af hende. Bendtsen ligner Thit. Hun får alle siderne af Thit overbevisende frem, og hun er skarp, uanset om det er de mørke og sammenbidte eller de digteriske sider, vi ser. Malin Rømer Brolin Tani og Søren Bang Jensen som de øvrige figurer i Thits liv supplerer dette portræt fint i alle rollerne, og de er mere kropslige i koreograf Jannik Elkærs hænder.

Stemmerne har fulgt Thit igennem livet. Hviskende hører vi stemmerne. Her er de lagt i hænderne på Christine Worre Kann og Marie Louise von Bülow. Som en anden Fugl Phønix stiger musikken op af mørket. Marie Louise von Bülows musik og sangtekster rummer alle Thit Jensens sider, og musikken sætter en fin ramme om fortællingen, selvom den visse steder måske bliver en anelse for syntetisk.

Valkyriens kamp er derfor et værdigt portræt af Thit Jensen, hvor vi får et billede af alle siderne i hendes liv, så hun ikke ”bare” fremstår som den stærke forfatter og kvindekampskæmper. Ene Øster Bendtsen er fænomenal som Thit Jensen, og også i år er den musikalske side gennemført.

Teatergrad og Det Flydende Teater

Parken ved Sophienholm Kunsthal, Nybrovej 401, 2800 Kongens Lyngby

Spilleperiode: 30. juni-9. juli og 2.-13. august 2021

Herefter på turné rundt i landet i perioden 23. august-16. oktober 2021

Set den 2. august 2021

Fotos: Per Morten Abrahamsen

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

Medvirkende: Ene Øster Bendtsen, Malin Rømer Brolin Tani, Søren Bang Jensen, Christine Worre Kann og Marie Louise von Bülow

Instruktør: Pelle Nordhøj Kann

Dramatiker: Julie Petrine Glargaard

Komponist og sangtekstforfatter: Marie Louise von Bülow

Scenograf: Nikolaj Heiselberg Trap

Koreograf: Jannik Elkær

Rekvisitør: Luise Skov

Lyddesigner og afvikler: Janus Jensen

Lysdesigner turné: Andreas Buhl

Bygger: Nikolaj Heiselberg Trap

Skræddere: Maria Teudt og Sara Steen Andersen

Produktionsleder: Anna Sofie Rimestad

Kreativ producent: Christine Worre Kann

Varighed: Ca. 1 time og 15 minutter uden pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *