Anmeldelse: Verdensballetten 2018, Sølyst (Verdensballetten)

Anmeldelse: Verdensballetten 2018, Sølyst (Verdensballetten)

Af Henriette Devantier

 

Verdensballetten har eksisteret siden 2008, og for fjerde år i træk starter de deres sommerturné på Sølyst i Klampenborg, hvor Den Kongelige Skydebane har holdt til siden 1949, inden turen går rundt i det danske land – og en lille afstikker til Tyskland. Aftenen startede med en velkomst fra Gentoftes borgmester Hans Toft, der gav ordet videre til aftenens vært og manden bag Verdensballetten operasanger Jens-Christian Wandt, som på fineste vis bandt aftenens forestilling sammen.

Verdensballetten-2018_solyst_04

Publikum blev præsenteret for seks af Europas største balletdansere, to operasangere og to hvinende dygtige musikere. Aftenen bød på et program med ballet fra både det klassiske og mere moderne repertoire, arier og duetter fra operaens verden og musik for violin og klaver.

I år har Verdensballetten den udødelige balletkomponist Pjotr Tjajkovskijs storslåede og romantiske musik i fokus. Og netop romantik og kærlighed spiller en stor rolle for Verdensballetten. Kærlighed er fundamentet for Verdensballetten. Kærlighed til kunsten og til de steder de turnerer rundt til.

Verdensballetten-2018_solyst_01

Og den kærlighed var til at mærke – helt ned på bageste række. Kunstnerne på scenen brænder for det, de laver! Det er intet mindre end stjernedans med kærlighed og lidenskab. På scenen ses blandt andet Lauren Cuthbertson, Frederico Bonelli, Iana Salenko og Marian Walter, som viste uddrag fra ”Svanesøen”, ”Elegie Der Herzen”, ”Tonerose”, ”Requiem”, ”Nøddeknækkeren” m.fl. I spidsen for danserne er Royal Ballet of Londons Steven McRae, der desværre ikke selv dansede i år grundet en nylig operation. Alligevel fik vi et lille glimt af ham som kavaler i ”Rosenadagioen” fra ”Tornerose”.

På den musikalske front havde Verdensballetten engageret den populære operasanger Susanne Elmark, der på en utrolig karismatisk måde og med et glimt i øjet, kom helt ud over scenekanten. I samspil med pianisten Alexander McKenzie og violinist Niklas Walentin, som netop var vendt hjem fra Carnegie Hall i New York, skete der noget ud over det sædvanlige. Susanne Elmark, Alexander McKenzie og Niklas Walentin kunne jeg godt tænke mig at høre mere fra sammen!

Verdensballetten-2018_solyst_02

Aftenens helt store højdepunkt for mig var Royal Ballet of Londons Lauren Cuthbertson. Lauren Cuthbertson jeg har fulgt, siden jeg var helt lille. Hun er den fødte danser. Og for mig har hun hele pakken. Hun leverede en knivskarp, skræmmende og samtidig forførende ”Sort Svane” fra ”Svanesøen” og senere hen en dyb inderlighed i henholdsvis ”Pie Jesu” fra ”Requiem” og i ”Den Hvide Svane” også fra ”Svanesøen”. Lauren Cuthbertson besidder det magiske ”ekstra”, sans for detaljen og så har hun desuden en sikkerhed i sin dans, der tillader, at publikum kan nyde kunsten fuldt ud.

Flere gange fik vi lov at opleve kombinationen af sang, dans og musik. Blandt andet ved nummeret ”Summertime”, hvor Royal Ballet of Londons Yuhui Choe og Nehemiah Kish dansede til Kristen McNallys koreografi, alt imens de blev akkompagneret af George Gershwins velkendte toner leveret af Suanne Elmark, Alexander McKenzie og Niklas Walentin. Denne kombination definerer, for mig, Verdensballetten. Sammenspillet mellem de tre stilarter får lov at gå op i en højere enhed, imens vi som publikum får denne magiske kombination serveret for øjnene af os.

Jeg har valgt at give dette års Verdensballetten fem bloddråber – til balletten, operaen og musikken og til omgivelserne, der var prikken over i’et. Omgivelserne i den smukke natur giver bare det ”ekstra”. Naturen bliver scenografien, med alt, hvad den kan byde på de forskellige steder i Danmark. Og på denne smukke sommeraften var naturen, udenfor de vante rammer ved teatret, den perfekte scenografi; Duftene, lydene og et vindpust hist og her, der fik dansernes kostumer til at flyve, gav Verdensballetten anno 2018 en ekstra dimension.

Verdensballetten-2018_solyst_03

Aftenens program bød på det hele. Der var plads til grin og glimt i øjet, samtidig med man som publikum også oplevede at være benovet og fordybet i kunsten, der udfoldede sig lige for øjnene af én midt i de smukke omgivelser.

Verdensballetten kan opleves i løbet af sommeren rundt i hele landet med to forskellige programmer. I juli danser de ét program og i august ét andet. Der vil desuden også være lidt udskiftning af danserne i de to programmer.

Målgruppen er svær at definere. Verdensballetten er for alle – høj som lav, kulturkender som nybegynder. Eneste minus er dog, at billetpriserne desværre ikke er SU-venlige. Men hvis man vil give sig selv en rigtig god og helt speciel sommeroplevelse, er Verdensballetten bestemt et rigtig godt bud!

 

Verdensballetten

Sølyst, Emiliekildevej 2, Klampenborg

Spiller også: Benen-Diken-Hof, Ribe Kunstmuseum, Møllerup Gods, Broholm Gods, Den Tilsandede Kirke, Fængslet i Horsens, Høfde 90 i Agger og Nørre Vosborg

Se steder og datoer på http://verdensballetten.dk/koebbillet/

Spilleperiode: 11. juli-5. August 2018

Set den 11. juli 2018

Fotos: Verdensballetten

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

http://verdensballetten.dk/

Medvirkende i juli: Steven McRae, Lauren Cuthbertson, Marian Walter, Frederico Bonelli, Nehemiah Kish, Yuhui Choe, Susanne Elmark, Jens-Christian Wandt, Niklas Walentin og Alexander McKenzie

Medvirkende i august: Lauren Cuthbertson, Elizabeth Harrod McRae, Nehemiah Kish, Yuhui Choe, Paul Kay, Denise Beck, Jens-Christian Wandt, Niklas Walentin og Alexander McKenzie

Kunstneriske ledere: Jens-Christian Wandt og Steven McRau

Varighed: Ca. 2 timer inkl. pause

 

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *