Anmeldelse: Vi betaler ikke!, Nørrebro Teater

Anmeldelse: Vi betaler ikke!, Nørrebro Teater

Af Sanne Halkjær Hebsgaard

Flere har kunnet mærke inflationen snige sig ind på hylderne det sidste års tid. Dagligvarerne er blevet dyrere, og brændstofpriserne er skudt i vejret. Den nuværende krise har flere lighedspunkter til den økonomiske krise i 1974, hvor Vi betaler ikke! er skrevet.

Vi betaler ikke! lægger ud med, at kvinderne i et lejlighedsområde gør oprør i det lokale supermarked over de absurde prisstigninger. De plyndrer butikken og kommer alle hjem med forskellige varer – både brugbare og ubrugelige. Her er Annette, der spilles af Lone Rødbroe, en af de kvinder, der plyndrer supermarkedet. Og med ét triller snebolden, og Annette roder sig ud i en værre løgnehistorie, som blot bliver vildere og vildere, som hendes veninde Mia, der spilles af Anne Laybourn, også vikles ind i.

Som pendant til Annette og Mia er Michael, der spilles af Thomas Mørk, og Bjørn, der spilles af Asbjørn Krogh Nissen. Michael og Bjørn er kvindernes partnere, og de bliver langsomt også viklet ind i løgnehistorien, og uden at vide det vikler de af sig selv længere og længere ind i al forvirring.

Der skal selvfølgelig være noget på spil, siden løgnehistorien ruller på livet løs, og det er selvfølgelig ordensmagten. Her ser vi Mikkel Becker Hilgart i rollerne som politibetjent og -assistent, bedemand og Michaels far. Prikken over i’et er, at de flere gange nævnes, at politibetjenten og -assistenten ligner hinanden, kun med et overskæg til forskel. Det er nu ret sjovt at ”state the obvious” på en sådan måde. Dertil skal det tilføjes at Mikkel Becker Hilgart leverer diverse roller til fulde! Han sparker benene væk under publikum med hver entre, og han er divers i sine roller, men med en fællesnævner. Flot præstation!

Forestillingen er fremført i en fantastisk scenografi af Benjamin la Cour! Scenografien tager udgangspunkt i en lejlighed, hvor alle vægge er fjernet. Det giver jo god mening, hvis publikum skal kunne se noget. Her inddrages lyd og lys som en del af scenografien, da det bliver brugt til at vise, at døre åbnes og lukkes, at vandhanen løber eller lyskontakten tændes. Det er et fedt univers som lyd- og lysdesignet, af henholdsvis Morten Horn Oxholm og Jonas Bøgh, er med til at skabe!

Vi betaler ikke! er oprindeligt skrevet at Franca Rame og Dario Fo med originaltitlen ”Sotto Paga! Non Si Paga!”. Forestillingen er oversat af Bent Holm, og det spiller bare! Ordene flyder, og forestillingen kunne sagtens have haft dansk som originalsprog. Forestillingen er moderniseret, så den passer ind i nutiden, og har referencepunkter, som er nutidige, for eksempel stigning på transportpriserne og Arne-pensionen.

Den røde tråd i Vi betaler ikke! er helt klart kommentaren til systemet. Karaktererne har hele livet igennem knoklet for samfundet og udvist samfundssind, så når økonomien braser, er der pludseligt ingen hjælp at hente. Tilstandene i Vi betaler ikke! er helt klart sat på spidsen, men det sætter alligevel tankerne i gang.

Som et lille tvist, må publikum selv bestemme, hvad de betaler i teatrets bar. Det giver en god helhedsoplevelse, fra man træder ind på teatret, til man forlader det igen. Det starter snakken, især om hvad du synes, at en cola eller en vand bør koste.

Vi betaler ikke! er uden tvivl en humoristisk forestilling, som på Nørrebro Teater er med Joy-Maria Frederiksen som glimrende instruktør. Forestillingen er tilpas absurd, komisk og tankevækkende. Der er en fin balancegang, der lader publikum sidde fulde af forventninger til den næste scene eller blot den næste replik.

Vi betaler ikke! kan både få publikum til at grine for fulde gardiner, men også sætte tankerne i gang med. Tager du ind og ser forestillingen, er du sikret en aften med tankevækkende underholdning. Handlingen er bizar, men alligevel er der flere ligheder til dagens Danmark. Tiden i salen flyver af sted, og er med garanti et kig værd! Vi betaler ikke! må du ikke snyde dig selv for at se.

Nørrebro Teater, Ravnsborggade 3, 2200 København N

Spilleperiode: Den 23. september-28. oktober 2023

Set den 28. september 2023

Fotos: Emilia Therese

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

Medvirkende: Lone Rødbroe, Thomas Mørk, Mikkel Becker Hilgart, Anne Laybourn, Asbjørn Krogh Nissen med flere

Manuskript: “Sotto Paga! Non Si Paga!” af Franca Rame og Dario Fo

Oversættelse: Bent Holm
Bearbejdelse: Peter Dupont Weiss, Joy-Maria Frederiksen og Mads Wittrup Andersen

Instruktion: Joy-Maria Frederiksen

Scenografi og kostumer: Benjamin la Cour

Lysdesign: Jonas Bøgh

Lyddesign: Morten Horn Oxholm

Varighed: Ca. 2 timer og 15 minutter inkl. pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *