Anmeldelse: Et vintereventyr, Østerbro Teater, Republique

Af Kathrine Fremming
Repremieren på Et vintereventyr blæste mig fuldstændig overbord. For første gang i denne teatersæson valgte jeg at give en stående applaus. Og hvor var det velfortjent!
Med forholdsvist blandede forventninger efter sidste års Reumert-uddeling, og bloggens egen anmeldelse af samme forestilling sidste år in mente, sad jeg tilbage efter forestillingen med en glæde og en stolthed over en Shakespeare-forestilling på dansk, der lykkedes.
Scenografien af Maja Ravn i form af indespærringen i et glasbur bliver et symbol på indelukkethed og ja, følelsen af et bur. Publikumsrækker på begge sider af scenen virker eminent grundet spejlingen af spillerne, når de var på den modsatte side, og man gik derfor aldrig ”glip” af reaktioner. Ved hjælpe af lemme omkring på scenen beholdt de enkeltheden i rummet – men kunne samtidig benytte sig af rekvisitter, kostumeskift etc.
Katrine Wiedmanns iscenesættelse – i fornemt samarbejde med Maja Ravns scenograf og Janus Jensens lyddesign – har skabt en forestilling, der bruger elementer af symbolik(ker) til at skabe en æstetik og historiefortælling. Sådan skal en moderne fortolkning af Shakespeare se ud! Elementerne mellem fysikalitet, scenografi, lysdesign og lyddesign skaber en kommunikation med og til publikum – som når helt op til de bagerste rækker.
Ved hjælp af disse elementer og fortrinlige skuespilpræstationer mødte jeg en forestilling, der rørte mig. Historien om Kong Leontes, der fejlagtigt beskylder sin Dronning Hermione for utroskab med Leontes barndomsven Polixenes, bliver formidlet i en smuk, følelsesladet og komisk opsætning.
Mikkel Arndt, som spiller Kong Leontes i al sin pragt, jalousi og foragt er et fuldstændig fantastisk eksempel på, hvordan det ”shakespearske” sprog skal formidles, nemlig med overbevisning og troværdighed igennem et svært og på grænsen til overdramatiserende sprog. Hans klarhed og artikulation i sproget er et eksempel på, hvordan det ”shakespearske” sprog er gjort spiseligt i en blanding af det originale Shakespeare-sprog oversat af Niels Brunse blandet med en smule nysprog.
Tekstdramaturgen Karen Maria Bille har ligeledes skåret stykkets fem akter ned til én og skåret forestillingens flere end 20 karakterer ned til de fire spillere, og det bidrager flot til en ”simplicering” af stykket med en bevaring af hovedhistorien.
Energien og kemien mellem de fire spillere, Mikkel Arndt, Birgitte Hjortshøj, Christiane Gjellerup og Cyron Melville er i topklasse. Samspillet mellem dem virker troværdigt, energifyldt og på mange måde rørende – lige meget om det i tragisk eller komisk kontekst. De har alle fire en eminent publikumskontakt, og så har man som skuespiller udført sin opgave som spiller og formidler. Selvom Mikkel Arndt er den med flest replikker viser han ovenud overskud til sine medspillere og det er derfor ikke kun ham, der brillerer (selvom det ville være meget velfortjent), men hele holdet i plenum.
Det eneste element, der brød troværdigheden for mig var tidsaspektet i Hermiones og Leontes datter Perditas kostume. Det var simpelthen for modernistisk og lignede for meget en skoleelev anno 2018. Jeg kunne godt have tænkt mig et mere tidsneutralt kostume, da hendes tilstedeværelse i sig selv er tegn på tiden, der er passeret.
Repremieren på Et vintereventyr fortjener alt respekt og fulde sale. Støt en moderniseret klassiker med eminente skuespilpræstationer, scenografi, lys og lyd. Og bered dig på en teateroplevelse, du ikke vil lægge fra dig, når du forlader Republiques Store scene.
Østerbro Teater, Republique, Store Scene, Østerfælled Torv 37, 2100 Kbh. Ø
Spilleperiode: 12. maj-9. juni 2018
Set d. 15. maj 2018
Fotos: Per Morten Abrahamsen
Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:
https://www.osterbroteater.dk/forestilling/et-vintereventyr/
Dramatiker: William Shakespeare
Instruktør: Katrine Weidemann
Scenograf: Maja Ravn
Medvirkende: Birgitte Hjort Sørensen, Mikkel Arndt, Christiane Gjellerup Koch og Cyron Melville
Tekstbearbejdelse: Karen Maria Bille
Dramaturg: Simon Boberg
Musikkonsulent: Stephan Bomberg
Lysdesign: Jonas Bøgh
Lyddesign: Janus Jensen
Varighed: 1 time og 40. min. (uden pause)
Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod
Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod