Anmeldelse: Vintersilhuetter, Riddersalen

Anmeldelse: Vintersilhuetter, Riddersalen

Af Vibeke Rugaard Christensen

I den hyggelige, gamle riddersal på Frederiksberg udspiller der sig – også denne jul – et stykke for hele familien, Vintersilhuetter. På blot en time bliver vi på fortryllende vis taget igennem en håndfuld af H.C. Andersens eventyr, som understøttes af velkendte sange og salmer. Anna Panduro har frit efter H.C. Andersens eventyr skabt en lille collage af hans kendte historier.

Først er scenen er tom, men vi hører en fløjte ude bagved. Langsomt går en kvinde med guitar på ryggen ned gennem rækkerne af publikum og bevæger sig op til scenen. Hun er sminket som en lille pige og smiler imødekommende til de mange børn på forreste række. Stykket begynder med en monolog om, hvordan hovedpersonen, Karoline (Munksnæs), aldrig havde brudt sig om vinteren og mørket. Mørket er uhyggeligt, og man føler sig kold og lille. Med ét skifter stemningen, og vores hovedperson spiler øjnene op og kommer i tanke om alle de gode ting ved vinteren og remser dem op. Hun sætter sig, tager guitaren frem og synger ”Der er noget i luften”, med den fineste, gladeste stemme. Og på ganske kort tid gennemstrømmes salen af varme.

Det viser sig, at Karoline har forvildet sig ind i en mørk, uhyggelig kælder, og at hun føler sig meget alene. Ingen kan høre hendes kalden. Scenen skifter og vi bliver introduceret til en ældre kvinde, Lisbeth (Gajhede), og mand, Erik (Olsen). Lisbeth kan vel nok beskrives som værende af den ”bossy” type, der hundser rundt med Erik, så deres julestue kan blive, ligesom hun vil have den. Sammenspillet mellem Lisbeths sarkasme og Eriks underdanighed får salen til at bryde ud i latter. Børn, såvel som voksne, underholdes – deriblandt min 28-årige ledsager, som var flad af grin.

Karoline afslører sin tilstedeværelse med en lyd udenfor scenen, og bliver lukket ind i julestuen. Hun vil så gerne være med til at fortælle eventyr, så hun bliver fluks sat til at være den lille pige med svovlstikkerne. Dét ender med at være mere sørgeligt, end hvad Karoline kan klare. Der bliver nu diskuteret andre, mere lystige eventyr, og fortællerrollen skifter mellem dem alle tre.

Hvert eventyr suppleres med lystig musik, og der er ikke det instrument som vores spillemand, Hans, ikke kan håndtere. Både lut, sav og hård bas kommer i spil, når eventyrenes karakterer skildres på scenen.

Vi ender tilbage ved den lille pige med svovlstikkerne, og samtidig tilbage ved den indledende pointe i stykket, nemlig kontrasten mellem lys og mørke. Dystre tematikker bliver taget op, men blandes på en vellykket måde med fjol, fald-på-halen-humor og finurlige sceneeffekter. Vi skal også påskønne vinteren, som har sin egen poesi – ligesom de øvrige årstider!

Det eneste kritikpunkt må være, at sangen overdøves et par gange i løbet af forestillingen. Særligt under juletræsdansen er det fuldstændigt umuligt at høre, hvad skuespillerne synger. Dette må dog siges at være en mindre bagatel og bør absolut ikke afholde nogen, fra at tage ind og se Vintersilhuetter. Stykket emmer af julestemning, kloghed og humor, både for små såvel som for store.

Riddersalen, Allégade 7-9, 2000 Frederiksberg

Spilleperiode: 17. november-18. december 2022

Set den 17. november 2022

Fotos: Dennis Westerberg

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://riddersalen.dk/vintersilhuetter/

Medvirkende: Lisbeth Gajhede, Karoline Munksnæs, Erik Olsen og musiker Hans Find Møller

Manuskript: Anna Panduro frit efter H.C. Andersen

Instruktør: Mikala Bjarnov Lage

Instruktør, genopsætning: Solveig Weinkouff

Scenografi: Laurids Bøcher Poulsen, Pille Behrendt og Sigurd Dissing

Dukker og rekvisitter: Sigurd Dissing

Kostumedesign og systue: Pille Behrendt

Lysdesign: Sonja Lea

Lyddesign: Gregers Kjar

Afvikler og lydtekniker: Erik Christoffersen

Arrangør og komponist: Thomas Dinesen

Produktionsleder og scenemester: Laurids Bøcher Poulsen

Teknik: Laurids Bøcher Poulsen og Sigurd Dissing

Varighed: Ca. 1 time 5 min. uden pause

Aldersgrænse: Fra 6 år

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *