Spotlight: GROW og GROWINSANE

Spotlight: GROW og GROWINSANE

Af Christian Skovgaard Hansen

 

Her på Ungt Teaterblod har vi denne gang fokus på unge og teatermiljøet. Derfor kan vi heller ikke undgå at tale om GROW og GROWINSANE, som er GROWs teaterfestival på Teater GROB her midt i december

Vi har derfor talt med Martin Zarp, som er en del af det nuværende GROW.

 

Hvad er GROW egentlig for en størrelse?

GROW er Teater GROBs vækstlagsafdeling, som har fokus på at skabe en stærk platform for unge teaterinteresserede. GROW har tidligere haft til huse i Teater GROBs foyer på det indre Nørrebro i København, men eksperimenterer nu med anvendelse af alle teatrets lokaler.

GROW startede i 2012 på initiativ fra Projektakademiet (som er en projektlederuddannelse for kulturskabere), som et samarbejde med Teater GROB for at få flere unge i teatret. De lavede derfor et opslag, som opfordrede unge til at tilmelde sig, og sammen udviklede de videoen med titlen ’’Billigere end Biffen’’.

11904029_429637313902124_8578008342720399557_n

GROW som man kender det nu blev udviklet i slutningen af 2013, og siden da er det gået stærkt. De seneste to år har Teater GROB bl.a. vundet Byens Bedste Scene med stor hjælp fra GROW-afdelingen. Derfor taget en snak med en af GROWs kunstneriske ledere, Martin Zarp, som også er projektleder på den kommende kulturfestival GROWINSANE.

’’Da vi havde vores første store arrangement i starten af 2014 var jeg lidt skeptisk på fremmødet. Arrangementet startede jo først kl. 22.00, og det synes jeg var lidt sent, men jeg undervurderede vist miljøet, for vi endte med at have omkring 100 mennesker tætsiddende i teatrets skønne foyer. Vi fire i den daværende ledelse havde en virkelig skøn aften’’, siger Martin Zarp.

Der har været fire generationer af GROW. Den første kom som nævnt på initiativ fra Projektakademiet, men folk faldt hurtigt fra. Så senere i 2012 blev der samlet en større gruppe af unge, men også her faldt folk fra.

”Vores opgave var at mødes med Teater GROBs ledelse og snakke om de kommende forestillinger, læse manus osv. og ud fra det snakke med dem om, hvilke tematikker, der tiltalte os, så de kunne målrette en markedsføring efter andre unge”, fortæller Martin Zarp og fortsætter: ”Der manglede dog lidt motivation i gruppen, så da projektet døde igen, valgte Teater GROB at gribe sagen anderledes an og invitere de fire personer, som de følte havde vist mest engagement de sidste par år og stillede spørgsmål: ’’Hvad ville I gøre, hvis I havde et teater til fri afbenyttelse?” Sådan startede tredje generation af GROW og vores projekt GrowScenen.”

12716320_475055839360271_3515011467374180813_o

GrowScenen som lagde fundamentet for GROWs eksistens kørte i to år inden de valgte at arbejde med nye og større projekter. Konceptet bestod i at invitere unge scenekunstnere ind og give dem muligheden for at vise deres produkt i professionelle rammer. Unge meldte sig til i grupper for at fremføre mini-scener, og grupperne var dog kun underlagt nogle få ”benspænd” af GROW ift. rammerne. Grupperne bestod ofte af unge skuespillere, og en instruktør. Her får de muligheder for at lære og øve sig på deres kunstneriske kunnen inden for teater.

’’Det var en kæmpe succes, og der blev virkelig vist mange spændende værker! Dog begyndte det til sidst at køre lidt i ring og vi havde efterhånden selv lavet en del små forestillinger. Det har hele tiden været vigtigt for os blive udfordret i vores projekter, og efter at have prøvet kræfter af med en stor performanceinstallation i Danske Bank, besluttede vi os for at lægge vores energi i færre store projekter fremfor mange små,’’ fortsætter Martin Zarp.

I sommers opstod fjerde og nyeste generation af GROW, hvor flere personer indtrådte i den kunstneriske ledelse, der i fællesskab har udviklet vision med gensidig læring som vigtigste punkt.

Den faste kerne i GROW består af otte unge teatertalenter: Emil Rostrup, Martin Zarp, Asta Baggesen, Kristine Lauritzen, Sidsel Dalager, Charlotte S. Frandsen, Nadezhda Klimenko og Theresa Lange Olesen.

 

Samarbejdet med Teater GROB

Man kan ikke sige GROW uden også at sige Teater GROB. GROW har fra start af samarbejdet med Teater GROB. Hovedstaden er fyldt med teatre i stort alle størrelser og alle genrer, så vi er interesserede i at høre nærmere om, hvorfor man har valgt Teater GROB som sit udgangspunkt.

GROW er skabt, fordi GROB ønsker at give plads til talentudvikling. Teater GROB begyndte selv for 20 år siden, som en gruppe af unge talenter, der havde den store passion for teatret til fælles. Som gruppe kæmpede de sig vej frem i den professionelle teaterverden, og Teater GROB er i dag et fast etableret teater med en klar kunstnerisk profil.

”GROW og Teater GROB har en nærmere sammenhæng, da vi begge er en del af samme vækstlag og ”upcoming undergrund”,” siger Martin Zarp og fortsætter: ”Vi har lidt det samme historiske udgangspunkt, hvor grundlaget er vækstlaget, hvor teatermiljøet er lidt mindre formelt, men mere ”hippie”-agtigt. Miljøet er her meget eksperimenterende og nytænkende. Både GROW og Teater GROB vil den samme vej, og vi har begge undergået den samme ”rejse” gennem tiden.”

GROW er i løbende udvikling, og vi tager nogle store chancer med vores projekter. Derfor er det utrolig vigtigt for os, at vi har nogle professionelle rammer, som vi kan sparre med, når vi har brug for gode fif hvad enten det drejer sig om PR, produktion eller teknik.

grob-blaa

Men passer GROW så stadig til Teater GROB? 

’’Ja, det gør vi, og der skal nok meget til for at ændre på det. Vi har de sidste par år haft frie tøjler til at udføre vores idéer uden krav om, at vi skal passe til deres eksisterende profil. Vi har derimod formået at blive en fast del af dem, som kendetegner Teater GROB. Og de beskriver sig jo også som et teater med ærlighed, ægthed og nærvær på scenen, så på det punkt rammer vores projekter meget godt,” siger Martin Zarp.

Teater GROB bakker stadig GROW op, som den visionsstærke unge afdeling på teatret.

”Det er fuldstændig fantastisk at have GROW i huset. Det er en vigtig værdi for os at hjælpe næste generations scenekunstnere, ligesom vi også er blev hjulpet i sin tid, da vi stod uden rammer og støtte, men med opbakning fra miljøet. Vores erfaring, viden og læring står 100% til rådighed for GROW, og vi giver dem huset frit tilgængeligt, når det kan passe i sæsonen, ud for tanken om, at ansvar, ejerskab og frihed skaber vilje, fællesskab og kunstnerisk integritet. Det er til stor inspiration for os at have dem i huset. Vi samarbejder på kryds og tværs og lærer gensidigt af hinanden. Det er ret vildt, synes jeg, at et ”institutionsteater” som os, giver spilletid til vækstlaget. Og gid det må forsætte i mange år! F.eks. med konceptet GrobStarter, hvor GROW-folkene viser 8 minutters scener før, at vores ordinære forestilling starter. Det har publikum taget virkelig godt imod. Det peger på, at nysgerrighed og vildskab er vejen frem i et moderne, frisk syn på teatret i fremtiden. Jeg er sikker på at GROW, med den stålsatte selvtillid, vil lave en INSANE festival, som vil huskes i mange år,” siger en stolt Per Scheel-Krüger, kunstnerisk leder på Teater GROB.

GROWINSANE

2016 blev derfor året, hvor GROW valgte at udvide deres kunstneriske ledelse fra fire til otte personer for at få flere kreative hænder til at løfte de fremtidige projekter. Der gik ikke længe før den første idé kom på bordet, nemlig at lave en festival på GROB i perioden op mod jul, hvor teatret alligevel stod tomt. Efter mange lange møder fandt de frem til titlen GROWINSANE, som lidt skal afspejle de mange vilde arrangementer, der foregår under festivalen.

’’Vi tog udgangspunkt i, at det skulle være en teaterfestival, men løbende fik vi en masse vilde idéer til seje ting, vi kunne fylde ind i teatrets forskellige rum! Derfor er det nu en kulturfestival, som indeholder en bred vifte af de arrangementer, vi hver især brænder allermest for. Og netop det tror jeg er med til at gøre os til den stærke enhed, vi er. For når vores arbejde er motivationsbaseret, så bliver det lidt nemmere ordne de lidt kedeligere opgaver,’’ fortæller Martin Zarp.

15391106_10154676465086341_8504329562364338334_n

GROW besætter GROB i 7 dage til årets vildeste festival! Der er tale om syv fuldstændig vanvittige dage spækket med et væld af spændende ting på programmet, f.eks. events, forestillinger, fester, audio walks, comedy shows, koncerter, readings og meget mere. GROWINSANE vil altså ikke bare vise, hvad teater kan, men det er en ny slags festival, der tages fat i alle kunstens aspekter, så det er muligt at få udvidet sin kulturhorisont.

Vores events retter sig normalt mod de 18-30-årige, men vi oplever tit et meget bredt aldersmæssigt fremmøde. Det tror jeg også, at vi vil opleve til festivalen i og med, at selve diversiteten er så stor i de forskellige events.

GROWINSANE ligger i perioden den 14.-20. december. Det er derfor nærliggende at spørge om, hvorfor man I valgt at lægge arrangementet så tæt på jul.

15349605_599258113606709_4737858599166564103_n

’’Vi har et meget tæt samarbejde med GROB, og da vi hørte, at teatret stod tomt fra den 12. december og indtil jul, så lavede vi lidt en joke, om at vi burde besætte det i samarbejde med unge scenekunstnere fra morgen til aften frem til jul. Vi blev dog lidt mere realistiske, men ville selvfølgelig ikke spilde mulighederne for at skabe en fed festival. Generelt er vi meget gode til at benytte os af de tilfælde, hvor GROB har huller i deres program,” siger Martin Zarp og fortsætter: ”Det kan godt være, at julestressen kommer til at påvirke besøgstallet, men på den anden side, så sker der ikke så meget rundt omkring på de andre teatre i den periode, så vi håber på det bedste.”

Der er naturligvis mange årsager til at komme til GROWINSANE.

”Festivalen har en stor diversitet og ikke to dage er ens. Publikum vil blive revet rundt i et kultursammensurium, og hvis man går til det med et åbent sind, vil der være rig mulighed for at få udvidet sin kulturelle horisont. På festivalen vil man kunne opleve nogle unge mennesker der brænder for det de laver. Det er med til at tydeliggøre at kunst og scenekunst er noget der er værd at investere i, og at der er håb for fremtiden,’’ siger Martin Zarp.

Du kan se programmet for GROWSINSANE her.

 

Fremtiden?

I det nye år kommer GROW til at fortsætte i sin nuværende form, men det kan være svært at sige, hvor mange projekter vi får lavet. Da vi alle er frivillige afhænger det meget af tid, men også af hvornår der er plads på GROB.

“Vi har dog allerede to store projekter i ærmet, som vi glæder os til at præsentere i det nye år. Det er ikke til at sige, om der kommer endnu et GROWINSANE, men der er ingen tvivl om, at festivalen kommer til at definere, hvordan vi vil arbejde i 2017. Så når den nye ledelse er faldet 100 % på plads, så kommer I uden tvivl til at høre mere fra os,” siger Martin Zarp afsluttende.

 

Fotos: GROW og Teater GROB

 

Følg os på Facebook:

https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *