Spotlight: Mungo Park, Allerød

Af Christian Skovgaard Hansen
Fokus på Nordsjællands scene i Allerød.
Denne gangs ’Spotlight’ er på Mungo Park. Vi vil gerne sætte fokus på, at teater er noget, som kan og ikke mindst bliver spillet over hele landet og på, at vi har nogle ganske glimrende scener rundt omkring i hele landet, som løfter deres opgave på fornemmeste vis.
Vi har fået os en snak med Marie Louise Rolffes, der er kommunikationschef på Mungo Park samt et par kommentarer fra skuespillerAnders Budde Christensen.
Nu kommenterer man ikke en kvindes alder, men Marie Louise Rolffes er en af de yngre kommunikations- og PR-chefer på de danske teatre. Marie Louise har en BA-grad i dansk og en kandidatgrad i teatervidenskab og kommunikation.
Hun har været på Mungo Park i ca. 1,5 år, hvoraf hun siden november 2014 har været kommunikationschef. Jobbet som kommunikationschef indebærer dog mere end alene kommunikation og presse. Hun har også fingrene i salg, marketing og drift. Hun har ”hånd i hanke” med hele teatret, så hun er med igennem hele produktionsforløbet. Teatrets drift skal ses som et samlet hele, hvor hver enkel del er vigtig for, at hele teatret fungerer.
Mungo Parks baggrund
I 2008 stiftede Mungo Park, under teaterchef Martin Lyngbo, Mungo Park Kolding. Mungo Park Koldings brand og koncept minder om Mungo Parks, men de to teatre fungerer i dag som to selvstændige institutioner med hver sin bestyrelse og hver sin administrative og ikke mindst kunstneriske ledelse.
Mungo Park har til dagligt base i Allerød. Teatret er opkaldt efter den skotske opdagelsesrejsende og læge Mungo Park (1771-1806). På deres hjemmeside skriver teatret, at ”opdagelsesrejsen [er] den bærende metafor i vores arbejde: Vi søger løbende nye veje i kampen for at kortlægge endnu ikke udforskede områder i det uendelige teaterlandskab.” Mungo Parks mission er derfor både at skabe nye oplevelser og samtidig forstå sig selv.
Mungo Park = repertoireteater med et fast ensemble
Mungo Park er et repertoireteater med et fast tilknyttet ensemble. Ensemblet med de faste skuespillere følger derfor med i hele Mungo Parks liv, hvorefter de lader det være op til publikum at afgøre, hvor længe en forestilling skal spille – og det er ofte længe.
Marie Louise Rolffes fremhæver flere fordele ved repertoireteatret med ensemble.
”For det første får vi et bredere repertoire, som gør, at vi både har et stort udbud, men også et mere interesseret og nuanceret udbud. Vi har derfor muligheden for at spille flere forestillinger over en kortere periode. Det, at vi har et fast ensemble, gør også, at Mungo Park er mere fleksible, da vi ikke behøver at skulle ud og hyre skuespillere til hver enkelt forestilling. For det andet kan vi spille en forestilling, så længe der er publikum til det – vi er ikke nødvendigvis bundet af en lang spilleperiode nu og her. En forestilling kan derfor have en kortere, men intensiv spilleperiode, hvorefter den kan følge i kortere eller længere tid efter behov. Vi kan derfor spille en forestilling on/off over en længere årrække. F.eks. har ”Den allersidste dans” spillet i over 7 år, mens den i år dansede af på allerfineste vis, og ”Kvinde, kend din krop” havde premiere i 2011, og vi spiller den netop nu,” siger Marie Louise Rolffes.
”Mungo Park bevarer de gode forestillinger (eller bare dem, publikum elsker), og det er noget særligt. Der er noget smukt ved, at en teaterforestilling har et liv, som får ende – sådan er det mange andre steder. Men det er også vidunderligt, at dette liv kan vise sig at blive meget langt og uforudsigeligt. Sådan er det her. ”Den allersidste dans” nåede at blive 7 år gammel og få udskiftet samtlige skuespillere (flere gange). Det er smukt. Og forhåbentlig også spændende for publikum,” siger Anders Budde Christensen, som i år er nomineret til en Reumert.
”Det er et kæmpe privilegium at arbejde med teater og kunst på denne måde. Repertoire-formen skaber en dynamik og en fleksibilitet, som er vanskelig at skabe ved et mere traditionelt teater. Vi producerer f.eks. også minimum 2 nye forestillinger hvert år,” siger Marie Louise Rolffes.Marie Louise Rolffes peger derfor også på, at spændvidden i Mungo Parks forestillinger er meget bred. De spiller ca. 15 forskellige forestillinger om året, hvor ensemblet får lov at folde sig ud.
”Det er udfordrende, trygt, hårdt og virkelig skægt at være en del af et ensemble. Det udfordrende består i at skulle administrere og vedligeholde sine mange roller i forskellige forestillinger. Ofte har vi meget kort forberedelse, og vi går alle sindssygt meget op i at vores stykker er strålende – hver eneste aften. Det trygge er, at vi er sammen om at skabe, udvikle og bevare teatret, og på scenen kigger man altid meget dybt i øjnene på hinanden, for i Mungo Parks måde at lave teater på, er det menneskene på scenen, rollerne, der er de vigtigste. Ikke som andre steder, hvor scenografien fx spiller hovedrollen. Det er af og til hårdt. Vi turnerer, prøver på nye forestillinger, spiller de gamle og har ekstra ”øvere”, når en rolle skal bytte skuespiller samtidig. Det skægge ved man aldrig, hvornår opstår, men oftest er det mest festligt, når det bare er hverdag og en forestilling, man ikke har spillet længe pludselig er overraskende sjov og fantastisk, eller når der sker fejl,” supplerer skuespiller Anders Budde Christensen.
Tilblivelsen af forestillingerne
Idéerne til disse mange forestillinger på Mungo Park kommer i fællesskab gennem et kollektivt og kreativt fundament. Alle på Mungo Park kan komme med idéer selv, hvorfor forskelligheden vokser. Mungo Park har derfor en lidt atypisk grundlag til at få nye idéer, men det gør samtidig også, at idéerne bliver ”anderledes” og originale. Der er inklusion af alle medarbejdere på Mungo Park, både de administrative, produktionen og de kunstneriske. Hvert år tager hele teatret på en fælles tur, hvor idéerne får lov at blomstre.
Den røde tråd er ofte, at forestillingerne skal have en samfundsrelevans og en mening, så der er en årsag til at gå i teatret. Mungo Parks direktør Martin Lyngbo har været en stor del af denne kreative proces, og han har i år 10 års jubilæum på Mungo Park. Normalt instruerer han mindst den ene af de to nye forestillinger.
Mungo Parks kreativitet ses også i MungoLab. MungoLab er et eksperimenterende, legende og kreativt rum. Der tages udgangspunkt i det legende og dynamiske, og der skabes idéer og orden i tankerne og kaosset. Skuespiller Christine Albeck Børge er pt. leder af lab’en. Grundtanken er, at der bruges én prøvedag, hvorefter forestillingen opføres med én enkelt spilleaften. Lab’en er et prøverum, hvor folks idéer bliver smidt ind, efterprøvet og måske brugt. Forestillingen ”Vi skal bygge en zoologisk have” er udsprunget af en af disse lab’er.
Firstmover på årskort
Mungo Park var også det første teater i Danmark, som lancerede årskortsystemet. Med et årskort kan du få alt det Mungo Park-teater, som du vil, for 600 kr./året.
Med alle disse tiltag vil Mungo Park skabe teater for alle. Der skal være forskellige typer af forestillinger, da der naturligt er forskellige grupper af publikummer, og der skal være noget for dem alle. Samtidig er det naturligvis også en udfordring at skulle skabe et så bredt repertoire.
Den klassiske teatergænger er stadig den veluddannede kvinde på ca. 45+ år, som tager sin mand med i teatret. Mungo Parks beliggenhed appellerer naturligvis også til denne gruppe. Men den stopper ikke her!
”Mungo Park er et teater med et tvist. På den ene side er vi til det ældre publikum – men de har også taget vores stil til sig. Vi hører blandt andet: ”Vi ved aldrig, hvad I kan finde på! Det er fantastisk!” fra dem. På den anden side er det samtidig også vores fundament til at få den yngre målgruppe i teatret. Mungo Park har et nyskabende og nysgerrigt repertoire. Teatret er lidt den frække lillebror”, siger Marie Louise Rolffes og fortsætter: ”Og at vi også rammer den yngre målgruppe, kan vi virkelig se nu, hvor vi spiller på Aveny-T, hvor de unge kommer strømmende, fordi det er i København.”
Skaber kendte skuespillere
Mungo Parks ensemble har også ”udklækket” en række mere kendte skuespillere, og selvom det naturligvis også er hårdt og vemodigt, er det også fedt at se, skuespillerne søge nye veje og komme ud og prøve det hele. Ensemblet bliver naturligt både gode kollegaer og nære venner, men at ”flyve fra reden” er også en naturlig del af skuespillernes udvikling. De plejer i gennemsnit at blive hos Mungo Park i ca. 4 år.
”Det er trist at sige farvel til nogen, man har delt mange meget intense øjeblikke med. Men de øjeblikke bliver jo ikke, selvom de er forbi, glemt, og man (eller jeg) har i hvert fald følelsen af at hænge sammen, og af at have været en del alles liv. Så sker der forandringer, og forandringer er også sunde,” siger Anders Budde Christensen, og fortsætter: ”Det giver hår på brystet. Det giver en masse erfaringer og det giver et mod, som man altid vil ha i bagagen. Vi plejer at joke med, at vi arbejder i Fremmedlegionen. Jeg synes også, at man lærer at betragte teatret som noget levende, som over årene vil vokse eller ændre farve eller gro til i ukrudt. Og det er vigtigt, synes jeg. Det gode teater kan se ud på mange måder, og en forestilling, en rolle eller en skuespiller kan godt udvikle sig og ændre form og blive smukkere eller grummere med tiden, og oftest sker forandringerne på grund af andre: medspillerne, publikum. Sådan skal det være.”
Mungo Park forlader dog aldrig Allerød. Det er her teatret, har sit hjemsted. Men når det er sagt, så er teatret ikke kun for mennesker, der bor i nærheden af København og Allerød. Mungo Park er også et aktivt turnéteater, så du kan opleve dem på teatre og hos teaterforeninger over hele landet.
*****
Vi hos Ungt Teaterblod har i forårssæsonen 2015 set og anmeldt en række af Mungo Parks forestillinger, og vi er begejstrede! Læs alle anmeldelserne på bloggen – og kom afsted! De fleste af forestillingerne spiller stadig, og man kan aldrig vide, om en af klassikerne kommer frem igen med tiden…
Mungo Park ved kommunikationschef Marie Louise Rolffes
Mungo Park, Fritz Hansens Vej 23, 3450 Allerød
Fotos: Jon Kort, Mungo Park og Christian Skovgaard Hansen