Teaterblik: Anbefaling, Nytårskoncert, Det Kongelige Teater

Teaterblik: Anbefaling, Nytårskoncert, Det Kongelige Teater

Af Christian Skovgaard Hansen

 

Nytårsaftensdag til middag og sidst på eftermiddagen spiller Det Kongelige Kapel op til den årlige nytårskoncert.

Vejret er gråt og trist, men det samme kan bestemt ikke siges om årets Nytårskoncert i Operaen. Koncerten er et musikalsk festfyrværkeri, så man ikke andet end blive i godt humør og klar til aftenens festivas.

Det Kongelige Kapel er verdens ældste orkester af sin art, og det kan føre sine historiske rødder helt tilbage til 1448. Trods de mange år på bagen, leverer de stadig varen. Det er også rart rent faktisk at kunne se kapellet, når vi nu ellers kun er vant til at skue dem delvist gemt i orkesterkraven til Det Kongelige Teaters mange operaer og balletter.

Denne eftermiddag er de med dirigent Bertrand de Billy i spidsen eminente, og musikken kommer ud over scenekanten og ud i alle afkroge af Operaens store sal. Det ser ud til, at kapellet og Bertrand de Billy har og et fantastisk samspil, og at de har en fest på scenen, så deres glæde, engagement og energi strømmer ud i salen, mens musikken er en fryd for ørene.

Vi får i år et veltilrettelagt repertoire af klassiske musikstykker – både kendte og mindre kendte. Selvom du måske ikke kender dem alle, kan man kun blive grebet af musikken, så man skiftevist henrykt synker tilbage i sædet af glæde og sidder på kanten af sædet for nu at få det hele med. Koncerten er samtidig krydret med sopranen Dénise Beck, som både synger fantastisk og har humor.

Det hele bindes sammen af veloplagt konferencier i form af teaterchefen for hele Det Kongelige Teater, Kasper Holten. Han gør det elegant og med et tilpas glimt i øjet, men uden at det til overdrevne klovnerier. Samtidig gør han musikken jordnær for os, som ikke nødvendigvis er så kyndige ud i den klassiske musik. Efter pausen indleder han andel afdeling med en fiktion; vi er nu ikke længere ved årsskiftet 2018-2019, men ved årsskiftet 2028-29. Han causerer over, hvad der er sket (mon ville ske…) på disse ti år ekstra, og han kommer med et par velanbragte stikpiller til politikerne. Lad os se om ti år, hvor meget der egentlig er gået i opfyldelse!

Det hele afsluttes festligt med H.C. Lumbyes klassiker ”Champagnegalop”, inden vi i fællesskab synger ”Vær velkommen, Herrens år”. Man kan herefter kun forlade Operaen med et smil på læben og den festlige musik på hjernen, inden turen går hjem for at gøre klar til nytårsfesten – hvis man da ikke tager den i Operaens restaurant efter den sene koncert.

Vil du have en festlig start på årets nytårsfest, kan jeg kun anbefale at smutte en tur i Operaen og opleve Det Kongelige Kapel i Det Kongelige Teaters Nytårskoncert. Det er festligt, uhøjtideligt, humoristisk og ikke mindst forførende. Er du ikke vant til klassisk musik, er koncerten en god indgangsvinkel. Og lyden er god i hele Operaens store sal, er selv de billigere pladser glimrende, så und dig selv at opleve en nytårskoncert på Holmen!

Godt nytår!

 

Spillede 2 gange den 31. december 2018, Det Kongelige Teater, Operaen, Store Scene

Læs mere om koncerten her:

https://kglteater.dk/det-sker/sason-20182019/koncert/nytarskoncert/?section=top

 

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *