Anmeldelse: 90 års fødselsdagen, Odsherred Teater

Anmeldelse: 90 års fødselsdagen, Odsherred Teater

Af Christian Skovgaard Hansen

For mange er nytårsaften lig med den 18 minutter lange tyske tv-sketch ”90 års fødselsdagen” (”Dinner for One”, som de seneste mange år er blevet sendt kort før rådhusklokkerne slår deres 12 slag.

Den blev oprindelig skrevet af den britiske forfatter Lauri Wylie til teatret i 1920’erne. Men den version, som de fleste kender, er ovennævnte tv-sketch fra 1963, hvor de to engelske skuespillere Freddie Frinton og May Warden er henholdsvis butleren James og den Miss Sophie.

Miss Sophies fire fødselsdagsgæster, Sir Toby, Admiral von Schneider, Mr. Pommeroy og Mr. Winterbottom, er døde for mange år siden, så de kan naturligt ikke være fysisk til stede til middagen. Alligevel er der dækket op til dem, og butleren James må klare meget mere end servere den fire retters-menu for Miss Sophie. Han må samtidig skåle med værtinden og dermed tømme glasset for hver enkelt af de fire gæster, hvorfor han til slut er alt andet end appelsinfri, hvilket også giver ham sit hyr med det tigerskind, der ligger på gulvet. Aftenen slutter også på vanlig vis…

Denne sketch har Odsherred Teater i samarbejde med teater- og dansekompagniet DON GNU nu taget under kærlig behandling. Holdet har sammen skrevet manuskriptet, og Jannik Elkær har iscenesat. Hverken Lauri, Frinton eller Warden er krediteret for forestillingen, hvilket ellers ville have klædt holdet. Fødselsdagen varer nu to timer inkl. pause, og første akt er nærmest en optakt til selve den runde fødselsdag.

Og det er desværre også her, at forestillingens svaghed er. Miss Sophie er kommet på plejehjem, hvor der ikke er plads til meget sjov – uanset om det er en 90 års fødselsdag, nytårsaften eller begge dele! Men derfor skal fødselsdagen være som den plejer, hvilket giver James nok at se til. Nok er det fine stikpiller til både historien og ikke mindst til samfundet og vores levevis i dag, og Kasper Buus’ medhjælper og Henrik Ipsens James har nogle morsomme øjeblikke, når de danser omkring James’ jakke. Det kan dog ikke ændre på, at det bliver noget langt, for langt, i spyttet i første akt. Særligt James’ relativt lange monolog taber pusten. Æv!

Vi får også fine musikalske indslag og sange, som begge er skrevet af Alice Carreri. Her antydes Miss Sophie og James’ forhold, som vi kun får et hint til i slutningen af den oprindelige sketch. Det giver lidt mere indhold til første akt, og det gør, at vi ikke helt går kolde i første akt.

Anden akt er selve 90 års fødselsdagen. Her får vi hovedhistorien, som dog krydres med et nyt tempo og morsomme indslag, hvor aktion og en lang række gimmicks sørger for, at fødselsdagen kan gennemføres. Her kommer forestillingen og dens bearbejdning for alvor til sin ret. Tigerskindet får lov at få en større rolle her, da James midt i det hele må på ”det lille hus”. Men vi genkender historien, og dens grundessens er, som den plejer og skal være.

Bente Eskesen leverer en fin, statelig Miss Sophie, hvor Wardens forlæg ikke fornægter sig, og hun giver karakteren en smule mere kant og (k)ærlighed. Henrik Ipsen er butleren James, og vi får her hans hidtil bedste præstation, som jeg har set. Hans portræt af James rummer hele (følelses)registret, og han er meget mere end den berusede butler, når der både er alvor, humor og sårbarhed med i portrættet.

Kasper Buus er både butlerens medhjælper i første akt, men det er som det medhjælpende, levende og meget adrætte tigerskind i anden akt, at han rigtig får lov at folde sig ud, da hans kropslige spil og mimik er eminent leveret, når de mange finurlige fysiske effekter skal leveres. Det ellers stille tigerskind, som mest må finde sig i et par på hovedet i tv-sketchen, tager nu revanche, og det – og dermed Buus – er i høj grad med til, at fødselsdagsmiddagen lykkes.

Kristian Knudsens scenografi kommer først rigtig til ret i anden akt, hvor den høje drejetrappe og middagsbordet spiller de væsentligste roller. Sammen med originale filmsekvenser fra tv-sketchen bruges også ganske fine og morsomme videoprojekter.

Denne 90 års fødselsdagen er ganske morsom i selve fødselsdagen, som er morsom og tempofyldt, men optakten har sine få øjeblikke, men ellers er den alt, alt for lang og til tider næsten kedelig. Det ville have klædt forestillingen, hvis man havde skåret den til, så vi enten kun havde fået den fine fødselsdag, eller at vi i hvert fald havde fået en stram forestilling med en kortere optakt og så selve fødselsdagen.

”Same procedure as last year, Miss Sophie? Same procedure as every year, James!” Det kan godt være, at det ikke nødvendigvis skal være med Odsherred Teater og DON GNU’s 90 års fødselsdagen, som vi skal se hvert år. Men kan du klare første akt, er deres anden akt bestemt værd at vente på og se, og man går efter denne sidste akt alligevel ud fra teatersalens mørke med et smil på læben. ”90 års fødselsdagen” som sketch holder i hvert fald stadig, så vi tager gerne et år eller 90 til med den!

Odsherred Teater, Algade 36, 4500 Nykøbing Sjælland

Spilleperiode: 22. november-16. december 2023

Set den 22. november 2023

Fotos: Emilia Therese

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

Medvirkende: Bente Eskesen, Henrik Ipsen og Kasper Buus

Manuskript: Holdet

Instruktør: DON GNU ved Jannik Elkær

Scenograf: Kristian Knudsen

Kreativ medskaber: Kristoffer Louis Andrup Pedersen – DON GNU

Komponist og sangtekster: Alice Carreri

Kostumer: Helle Birkholm

Videodesigner: Mikkel Suppras

Video og lyd: Nicolai Lorentzen

Varighed: Ca. 2 timer inkl. pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *