Anmeldelse: Alette Scavenius: Lille teaterhistorie for børn og barnlige sjæle, Strandberg Publishing

Anmeldelse: Alette Scavenius: Lille teaterhistorie for børn og barnlige sjæle, Strandberg Publishing

Af Christian Skovgaard Hansen

Teatret opleves naturligvis bedst på scenen. Der findes naturligvis en masse teatre, der laver ganske glimrende børne- og familieforestillingen. Men teaterinteressen skal jo vækkes på den ene eller anden måde, ligesom viden om scenekunstens mange aspekter og genrer er et godt fundament.

Forfatter Alette Scavenius er mag.art. i teatervidenskab, og hun har været tilknyttet blandt andet Det Kongelige Teater, Københavns Universitet og Det Kongelige Bibliotek. Tidligere har hun udgivet de to store værker ”Gyldendals Teaterleksion” (2007), hvor hun var redaktør, og ”Magiens Huse. Danske teatre gennem 300 år” (2013), og hun har formidlet faglig scenekunstviden på højt niveau til scenekunstinteresserede.

Nu har hun skrevet en ny bog med titlen Lille teaterhistorie for børn og barnlige sjæle. Bogen er en mindre sag på godt 160 sider, og som titlen antyder er bogens målgruppe at forsyne børn og unge – og deres voksne – med en lettilgængelig indgang til scenekunsten. Børnene skal dog have en vis alder for at få det fulde udbytte af bogen.

Vi får både scenekunstens 2.500 års historie, genrer, typer, personligheder – både scenens karakterer, men også dem, der har skrevet manuskripterne – og ikke mindst både dem på og bag scenen. Vi følger også en produktions ofte lange vej fra idé til scene. Det hele er ikke inddelt i kapitler, men i akter og en pause ligesom en forestilling. Ligesom det formentlig ikke er tilfældigt, at Scavenius’ bog om landets teatre har titlen ”Magiens huse”, mærker vi også i denne udgivelse magien i scenekunsten og Scavenius store viden, som formidles på fornemmeste vis.

”Lettilgængelig” skal nemlig forstås på den måde, at bogen er skrevet i et let og levende sprog, som naturligt vækker læserens interesse, og teksten indeholder både det overordnede, men den har også plads til det dybere faglige, sjove anekdoter m.m. Teksten giver både en lyst til at vide mere, men – heldigvis! – også til at opleve en masse af de genrer, stykker osv., som bogen omtaler. Selvom selve teksten ”kun” fylder ca. halvdelen af bogen, er det imponerende, hvor meget viden forfatteren har fået med. Forfatterens store viden fornægter sig ikke. Teksten taler til læseren og ikke ned til læseren. Tak for det.

Bogen er udstyret med mange flotte, farverige og passende illustrationer af bladtegner Mia Mottelson. Illustrationerne supplerer teksten flot, og flere steder fortæller de næsten selv historien. Vi introduceres også til den livlige teaterkat, som engang var en fast bestanddel af teatret og som nu følger os gennem historiens forløb.

Bogen er samtidig i en ganske lækker indpakning, ligesom mange af Strandberg Publishings andre bøger. Bogen er indbundet, og papirkvaliteten er god og tyk. ”Bare” fordi bogen henvender sig til børn og unge, er det ikke en ”discountbog”. Fantastisk.

Alette Scavenius og Mia Mottelsons Lille teaterhistorie for børn og barnlige sjæle er derfor en lille perle, som er teaterformidling på højt niveau for både børn og voksne. Børn og unge får vækket scenekunstinteressen ved at læse bogen, og selv det voksne og erfarne teaterpublikum får noget ud af bogen, ligesom de formentlig også vil lære noget.

Et lille ønske kunne være, at de to også laver en større teaterhistorie for os mere erfarne teatergængere og ”teaternørder”, og at Scavenius’ to større værker, teaterleksikonet og bogen om landets teatre, udgives i nye, opdaterede versioner.

Alette Scavenius: Lille teaterhistorie for børn og barnlige sjæle

Illustrationer af Mia Mottelson

1. udgave

ISBN: 978-87-94418-28-7

164 sider

Pris: 249,95 kr.

Bogen kan købes hos boghandlere eller via forlagets hjemmeside:

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *