Anmeldelse: American Idiot, Østre Gasværk Teater (Heltemus)

Anmeldelse: American Idiot, Østre Gasværk Teater (Heltemus)

Af Christian Skovgaard Hansen

Heltemus spillede i 2017 punkrockmusicalen ”American Idiot” i Den Grå Hal på Christiania (vores anmeldelse fra dengang kan læses her). Forestillingen har nu fået repremiere på Østre Gasværk Teater.

Forestillingen bygger over musikken fra Green Days album af samme navn fra 2004. Bandets forsanger Billie Joe Armstrong har selv omdannet albummet til musicalscenen.

I den fiktive amerikanske forstad Jingletown møder vi de tre venner Johnny, Will og Tunny. De forsøger at slippe ud af forstadens ensformighed og ensartethed. Fristelserne i forstaden er alkohol og stoffer – og hvis man ikke passer på, er det nemt at falde i. De drømmer alle om et andet og bedre liv. Will kommer dog ikke langt, da hans kæreste er gravid, så han bliver i forstaden og forsøger at få livet til at fungere her, hvilket dog viser sig at være sværere end som så.

Johnny og Tunny rejser derimod til storbyen for at prøve lykken. Johnny sumper hen, men får nærmest et syn om at melde sig til hæren, hvorefter han drager afsted i Irak-krigen, inden han vender såret hjem. Tunny forfalder i stedet til et heroinmisbrug, hvor den dæmoniske St. Jimmy trækker ham i den forkerte retning. Begge møder også kærligheden, men spørgsmålet er, om de kan holde på den.

De tre venners skæbner går dermed i hver sin retning. Spørgsmålet er, hvem der egentlig har det bedste liv – hvis nogen af dem da overhovedet har det! Handlingen er i og for sig banal, men under det hele gemmer sig en fortælling om, hvordan man overlever en krise, og hvad der skal til for, at drømmene kan blive til virkelighed.

Der er ikke megen dialog i forestillingen, hvilket gør, at det kan være svært at følge med. Det ville have klædt forestillingen med bare lidt mere dialog til at give et mere flydende forløb. Det kan være en fordel at læse kort op på handlingen, så man er med på, hvad der egentlig sker. Sangmæssigt fejler forestillingen intet, men det kan i al den høje, rå rock til tider være svært at høre alle teksterne.

Siden sidst er der skiftet en del ud i sangerne. Anders Gjessing er igen St. Jimmy, som han giver det rette foruroligende, ondskabsfulde og grusomme stemning, som stemmen i Tunnys indre.

Viktor Norén som Johnny, Johannes Nymark som Will og Diluckshan Jeyaratnam som Tunny leverer fine præstationer, som er med den på samme tid rette mængde råhed og ømhed. Julie Steincke i rollen som Whatshername, Johnnys kærlighed, viser sine mange (musical)talenter, og hun kan også være barsk, hvor hun rocker besnærende. Det resterende ensemble er gør forestillingen sangmæssigt fornemt besat, og de er hele tiden ”på” i den rå stemning.

Det hele foregår også denne gang i Benjamin la Cours rå, imponerende scenografi, som er tilpasset flot til Østre Gasværk Teaters rå indre. Ligesom handlingen og drømmene er kan den forandres efter behov. I scenografien sidder også det store orkester under ledelse af Mikkel Gomard, som styrer os gennem forestillingens mange sange, der udgør handlingen.

Energien og spændingen er måske ikke helt så stor som i 2017. Men American Idiot er stadig en stor kraftpræstation både sangmæssigt, musikalsk og scenografisk, og den har en historie, som også vil sige os noget, hvis vi lytter efter.

OBS! Forestillingen spilles på engelsk.

Heltemus

Østre Gasværk Teater, Morten Grunwalds Plads 1, 2100 København Ø

Spilleperiode: 26. juni-11. juli og igen 5.-21. august 2021

Set den 26. juni 2021

Fotos: Huset Mydtskov

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

Medvirkende: Viktor Norén, Johannes Nymark, Julie Steincke, Diluckshan Jeyaratnam, Johanne Milland, Ksenia Timoshenko, Emmie Asplund, Katrine Skovbo, Daniel T. Hansen, Eric Hallengren, Anders Gjesing, Cathrine Kronborg Tøt, Jacob Prüser, René Wormark og Mads Æbeløe Nielsen

Musik: Green Day

Komponist: Billie Joe Armstrong

Manuskript: Billie Joe Armstrong og Michael Mayer

Instruktion: Tim Zimmermann

Medinstruktør: Carsten Friis

Kapelmester: Mikkel Gomard

Scenografi: Benjamin la Cour

Lyddesigner: Tim Høyer

Lysdesigner: Jonas Bøgh

Maske/paryk: Camilla Kreutzmann

Produktionsleder: Rasmus Haar

Kunstnerisk leder: Thomas Bay

Varighed: Ca. 1 time og 30 minutter uden pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *