Anmeldelse: Atlas over afsidesliggende øer, Teater ZeBU
Rating: 4 ud af 6
Af Daniel Lassen
Teater ZeBU slår atter engang dørene op for familieforestillingen ”Atlas over afsidesliggende øer” til stor fornøjelse for børnefamilier og andre barnlige sjæle. Forestillingen er en fortælling frit over Judith Schalanskys bog ”Atlas der abgelegenen Inseln”, og det omhandler historier om mange små fjerntliggende øer, man ikke umiddelbart har hørt om.
Fortællingen starter hos pigen Emma, der for alt i verden drømmer om at finde sin egen ønske-ø. En ø, hvor der altid er varme, og hvor alle har det godt. Et sted, hvor bekymringer slet ikke er noget, der findes. Men findes der mon i det hele taget sådan en ø?
For at finde svar dykker Emma nu sammen med sine forældre, ind i de fjerntliggendes øers individuelle historier og myter. Desværre må Emma med tiden sande, at livet rundt om på de små øer måske ikke altid er så lykkelige som først antaget. Nærmere tværtimod faktisk, og tanken om den perfekte ønske-ø bliver med tiden mere og mere utopi.
I forestillingen får vi serveret den ene skønne fortælling efter den anden om de fjerntliggende øer, og vi sluger dem råt hele vejen igennem. Og det gør vi ikke mindst fordi instruktør Marc Van virkelig har formået at lave meget forskellige udtryk til hver enkelt fortælling. Både scenisk, skuespillermæssigt og rent musikalsk skifter vi hele tiden udtryk og stemning, og det gør, at vi bevarer vores nysgerrighed til alle de individuelle fortællinger hele forestillingen igennem.
De tre skuespillere Lotte Bergstrøm, Jesper Pedersen og Anne Blomsgård og deres samspil fungerer upåklageligt, og de supplerer hinanden flot. Spilleglæden og fortællerlysten stråler ud af dem hele forestillingen igennem, og man mærker tydeligt deres interesse for fortællingerne. Sammen med den meget dygtige musiker og komponist, Claus Carlsen, har de fundet en dejlig balance i, hvor meget musikken skal fylde i de enkle fortællinger.
Selvom det er gamle historier, forestillingen tager op, så følger forestillingen flot med tiden, og virker på ingen måde bedrevidende eller belærende. Der er helt sikkert stof til eftertanke i de fleste af historierne. Derfor er det også noget man, som forældre til mindre børn, ville kunne gå hjem med fordel og tale om bagefter. For kan vi skabe en bedre verden? Og kan hvis ja, hvordan gør vi det så? Kun til slut, bliver det måske en kende for meget, hvor trådene trækkes til nutidens klimakrise – dét er ikke nødvendigt; historierne kan sagtens stå selv, og både børnene og vi mere voksne kan selv tænke.
Vi har altså her at gøre med en dejlig og sød familieforestilling, der bestemt er værd at sætte både tid og penge af til. Klogere går vi da også hen og bliver, både på de små øer, men også på historier ude fra den store hvide verden. Og når vi både bliver underholdt og klogere på en og samme tid, hvor meget mere kan man så tillade sig at forlange af en familieforestilling?
Teater ZeBU, Øresundsvej 4-6, 2300 København S
Spilleperiode: 4.-15. september 2019
Set den 8. september 2019
Fotos: Søren Meisner
Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:
Medvirkende: Lotte Bergstrøm, Jesper Pedersen, Anne Blomsgård og Claus Carlsen
Manuskript og instruktion: Marc van der Velden frit efter Judith Schalansky: ”Atlas der abgelegenen Inseln”/ ”Atlas over afsidesliggende øer” (Forlaget Vandkunsten, 2014)”
Musik og komposition: Claus Carlsen
Projektions- og lysdesign: Flora Pelle Brandt (DDSKS)
Konsulent projektion og lys: Pernille Plantener Holst
Varighed: Ca. 1 time og 10 minutter uden pause
Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod
Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod