Anmeldelse: Axis Mundi, Vega (Hotel Pro Forma)

Anmeldelse: Axis Mundi, Vega (Hotel Pro Forma)

Af Christian Skovgaard Hansen

Hotel Pro Forma blev grundlagt i 1985, og i juli 2024 døde dets grundlægger og mangeårige leder Kirsten Dehlholm. Nu kan et sidste værk opleves, da Marie Dahl, der i mange år arbejdede sammen med Dehlholm nu har færdiggjort forestillingen Axis Mundi.

”Axis Mundi” beskriver et geografisk eller symbolsk sted, der betegnes som en verdensakse og dermed centrum for en religion eller en kultur. Det er dermed et symbolsk punkt, der forbinder jord og himmel, og det er et centrum for ritualer og mytologiske fortællinger. Spørgsmålet er, hvad dette centrum vil sige os. Dét er her, at Axis Mundi bliver lidt sløret for os – for hvad vil forestillingen egentlig sige os med jagten på dette centrum?

Vi oplever forestillingen på spillestedet Vega. Publikum står på balkonen, der løber rundt langs Store Vegas sal. Rummet leger med vores rumfornemmelse. Publikum betragter dermed ovennævnte centrum ovenfra, og vi beskuer fremgangen i både livet og de forskellige ritualer, hvor centrummet og verdensaksen står skarpt for alle beskuere. Vi oplever klarsynet set fra oven.

i

Duoen Den Sorte Skole (Martin Højland og Simon Dokkedal) står for den levende og insisterende lydside, og de fremfører den live til hver forestilling. Musikken er smuk, trods dens kraftfuldhed, og den er er nærmest hypnotisk. Jesper Kongshaug står for det imponerende lysdesign, hvor gulvfladen i salen er under konstant, men tilpas langsom og alligevel fremadgående udvikling. Linjer trækkes og brydes, og tegningerne driver fortællingen frem. Både musik og lys komplementerer teksten og fortællingens tanker perfekt.

Samtidig projiceres den italienske kunster Giovanni Battista Piranesis (1720-1778) radering ”Vindebroen” fra ”Fængselsfantasier”. Hans værker blev i 2021-2022 præsenteret på Statens Museum for Kunst med titlen ”Piranesi – syner og sandhed”. Sidstnævnte er nemlig meget sigende for hans værker, da øjets sandhed ofte snydes af synerne, der netop ikke altid er, hvad de ser ud til. Det taler fint i den mytologiske fortælling.

Teksten er af den mexicanske forfatter Octavio Paz (1914-1998). Pas’ digte har det tilbagevendende tema, at man igen og igen kan sprænge den umiddelbare virkelighed og dermed genskabe både en eksisterende og en ny virkelighed. Kan man (gen)skabe det perfekte verdenscentrum? Teksten indeholder blandt andet udsagnet ”Liv og død er ikke to modsatte verdener, vi er ens med tvillingeblomster.” Dét udsagn og Paz’ tekst – som heldigvis er optrykt i forestillingens program – passer derfor godt til temaerne i Axis Mundi.

Teksten fremsiges langsomt og tankevækkende af skuespillerne Sarah Boberg og Kirsten Grove. Selvom ordene er tydelige, er emnerne mange og universelle, og det er med at holde ørene stive, hvis man vil have det hele og alle nuancerne i teksten med.

Imens bevæger de 22 performere sig rundt i salen følgende det flotte lysdesign. Deres bevægelser er koreograferet elegant og levende af Simone Wierød og Marie Dahl. Der er altid kroppe i bevægelse, og uanset, hvor øjet fokuserer, sker der noget i jagten på livets centrum. Selvom der 22 performere med, snubles der aldrig over hinanden, og alle performere bevæger sig stille og stringent rundt efter linjerne i jagten på centrummet.

Axis Mundi er måske nok ikke den mest tilgængelige forestilling. Men sætter man sig ind i tankerne bag, kan man ikke andet end give sig hen til fortællingen om livets skæbneveje og vores egen eksistens og udvikling. Det kan derfor være en god hjælp at læse lidt op, inden man skal se forestillingen. Man skal ikke forvente at gå ud af salen med svar på alle spørgsmålene om liv, eksistens og udvikling, men den sætter en række spørgsmål og tanker i gang om disse emner.

Hotel Pro Forma

VEGA, Store VEGA, Enghavevej 40, 1674 København V

Spilleperiode: 26. maj-3. juni 2025

Set den 28. maj 2025

Fotos: Christoffer Askman

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

Medvirkende: Livemusik: Den Sorte Skole: Martin Højland og Simon Dokkedal, Skuespillere: Sarah Boberg og Kirsten Grove og Performere: Antonia Dix, Astrid Rehfeldt, Barbara Campeotto, Clara-Aviaya Helsted Hvid, Dagmar Palsbro, Eirik Normann Sandbeck, Johanna Adrian, Johanne Vang Kristensen, Julius Adrian, Lasse Fenger, Lau Rohrberg Sanden Støvelbæk, Leander Adrian, Lise Hagen, Lotta Grohmann, Maria Behrendt Krogh, Mathias Hans Ove Johanning, Nicklas Chakravarty, Olivia Voight Simonsen, Ragne Elvira, Shilana Haugaard, William Stenspil og Zoe Bryan Hertz

Koncept: Kirsten Dehlholm og Marie Dahl

Instruktion og dramaturgi: Marie Dahl

Tekst: Octavio Paz

Lysdesign: Jesper Kongshaug

Koreografi: Simone Wierød og Marie Dahl

Videodesign: Uģis Ezerietis og Marie Dahl

Værk: Giovanni Battista Piranesi 1720-1778, Vindebroen (1748-1749)

Varighed: Ca. 1 time og 10 minutter uden pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *