Anmeldelse: Blodet i vores årer, Ibsens Hotel (Trine Rosa Bonde og Mungo Park)

Anmeldelse: Blodet i vores årer, Ibsens Hotel (Trine Rosa Bonde og Mungo Park)

Af Christian Skovgaard Hansen

Hvordan var dit forhold til din far? Og hvordan var dit forhold til din bror? Hvad sker der, når blodets bånd både binder og splitter? Og hvor stærkt er det bånd? Dé forhold sætter dramatiker Trine Rosa Bonde fokus på i forestillingen Blodet i vores årer, som hun co-producerer med Mungo Park.

Forestillingen spiller i et stort hotelværelse på femte sal på Hotel Ibsen på Vendersgade i det indre København. Det er derved både stedspecifikt teater og intimt teater, hvor vi kommer helt tæt på det psykologiske drama, der udspiller os lige foran vores øjne, da der kun er plads til op til 13 tilskuere hver spillegang.

Adam Dragsted var en succesrig forretningsmand for familievirksomheden. Han præsenteres som en gentleman med styr på de klassiske dyder. Det kan godt være, at han har været sådan udadtil som forretningsmand, men det er måske mere tvivlsomt, om han har været sådan over sønnerne også. Efter hans død skal han begraves, og testamentet skal læses op i fællesskab af de to brødre, Karl og Anton. De er derfor begge taget tilbage til Danmark og har indlogeret sig på et hotel. Mens de venter på testamentet mødes de to brødre på Karls hotelværelse.

De to brødre er ganske forskellige. Storebror Karl har – i hvert fald på overfladen – styr på det hele, og han bor i Bangkok, hvor han styr på hele forretningsverdenen. Han er hård i filten, og han har hele tiden arbejdet på at opnå faderens respekt, så han kan overtage familievirksomheden. Lillebror Anton er mere følsom og blød, og han er kunstner og bor i Paris.

Mens vi venter, oplever vi, hvordan dynamikken mellem de to brødre udvikler sig. Det bliver et intens psykologisk drama i faderens skygge, og begge brødres liv er præget af faderens holdninger. Det bliver en højspændt kamp om kærlighed, identitet, misundelse og ikke mindst overlevelse mellem de to brødre. Barn- og ungdommens kærlighed, had og traumer bringes frem i lyset, og vi finder ud af, at de måske ikke helt har lagt det tidligere skete bag sig.

Det hele kulminerer, da testamentet viser sig at indeholde noget særdeles andet indhold, end de to brødre, eller i hvert fald den ældste bror, troede. Læg hertil, at moderens død, da brødrene var børn, bringes i spil. Hvem var egentlig skyld i den? Det psykologiske drama står i fuldt flor.

Lige så lille hotelværelset er, lige så stort er dramaet i Bondes tekst. De mentale dynamikker i det sære og usunde brødreforhold står knivskarpt, og både tekst og dialog fremstår intens og naturlig, så vi faktisk tror på de to brødres forhold og konflikter.

Inspireret af Kain og Abel-myten fra Første Mosebog behandler Bonde patriarkatets mørke og grumme sider. Nok er det måske ikke sådan her, at familieforhold er flest, men de fleste har formentlig hørt eller læst om sådanne forhold, der er gået galt. Dét omsættes ganske realistisk lige foran vores øjne. Vi føler med de to brødre, vi krummer tæer, og vi har lyst til at fortælle dem nogle sandheder.

Hans Christian Schrøder som Karl og William Jacobsen Halken som Anton bringer perfekt denne dialog til live. Deres karakterer er lige så troværdige og naturlige – trods det unaturlige emne! – som teksten, og Christoffer Berdals fine iscenesættelse har perfekt fokus på både personerne og deres indbyrdes forhold samt den dialog, som vi skal præsenteres for. Vi finder på den måde ind bag facaderne på de to brødre. Deres virkelige jeg’er står nu skarpt for os, og vi oplever, at ikke begge brødre rummer nogle andre følelser og tanker end det, som de viser os på facaden, både når er de sig selv og i deres intense og dirrende rollespil.

Blodets i vores årer sætter skarpt fokus på familiedynamikkerne og patriarkatets indflydelse på dette. Er blodet i vores årer nu engang så tykt, at familien betyder alt? Med en stærk tekst af Trine Rosa Bonde og ditto skuespil af Hans Christian Schrøder og William Jacobsen Halken får vi et intenst og tankevækkende indblik i familiens sam- og ikke mindst modspil.

Trine Rosa Bonde og Mungo Park

Ibsens Hotel, Vendersgade 23, 1363 København V

Spilleperiode: 11.-22. februar 2025

Set den 12. februar 2025

Fotos: Rumle Skafte

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

Medvirkende: William Jacobsen Halken og Hans Christian Schrøder

Instruktør: Christoffer Berdal

Manuskript: Trine Rosa Bonde

Konsulent: Per Bloch

Lyddesigner: Mikkel Gemzøe

Varighed: Ca. 1 time og 5 minutter uden pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *