Anmeldelse: De tre bukke bruse, Fredericia Musicalteater

Af Christian Skovgaard Hansen
I De tre bukke bruse er engen ramt af en langvarig tørke, så græsset er vissent. De tre gæve geder er derfor sultne, meget sultne. Deres hyrdinde har det med at miste gederne, hvilket får hendes mor til at true med at tage gederne væk. En dag opdager gederne, at græsset på den anden side af dalen ser meget mere grønt ud. Men for at komme derover skal de over en bro, hvilket ikke er helt ufarligt, da der bor en fæl trold under broen. Og troldens livret er geder! De tre geder og hyrdinden tager dog afsted og ved hjælp af kløgt kommer de også alle over på den anden side af broen. Men er græsset så virkelig grønnere på den anden side?
Grundhistorien om gederne bygger på et norsk folkeeventyr indsamlet af Asbjørnsen og Moe i 1800-tallet. Briterne Anthony Drewe og George Stiles har skrevet teksten og musikken til forestillingen. Historien er lettere omskrevet, og den har fået nogle ganske morsomme twists. Mads Æbeløe Nielsen har glimrende oversat det hele til dansk, hvor sproget i teksten får lov at blomstre i fuldt flor, og Mads M. Nielsen har tilpas livligt og tempofyldt iscenesat, hvor timingen sidder lige i skabet, ligesom humoren har et elegant glimt i øjet.

Jonas Vestergaard har skabt en velfungerende og foranderlig scenografi, og Lotte Martine Blichfeldt har skabt de eventyrlige kostumer med klove, horn og skæg, og gederne har jo klove, så de triptrapper rundt. Lis Stevns har stået for koreografien, der gør, at det ser legende let ud, når gederne vimser steppende rundt.
De tre geder med navnene Mads, Sunny og Baby spilles fornemt af henholdsvis Søren Torpegaard Lund, Dina Fie Lorentzen og Kathrine Lemmeke Madsen, der alle tre er velspillende og velsyngende. Lunds Mads er både fræk og charmerende, men også ret så kæk og med selvtilliden i orden, hvilket jo er nødvendig som den ældste. Man kan kun holde af ham – og hans gedeportræt! Lorentzens Sunny er den mellemste ged, der tænker lidt mere over tingene, men som alligevel kan lokkes med på ud på de vilde vover. Madsens Baby er kær, og hun er både nysgerrig og åbensindet, men som den lille naturligt også lettere forsigtig – i hvert fald til en start. Man kan ikke andet end hold af de tre geder!

Mille Lambert spiller hyrden Lille Hyrde-Heidi, der er lettere distræt og ofte har næsen i en bog, så hun glemmer at se efter gederne. Hun er på den side tilpas naiv og fraværende, men samtidig er hun alligevel ganske kløgtig og elskelig. Det viser sig – naturligvis også – at det at læse i bøgerne og at lære noget ikke er så skidt endda.

Anderledes skarp er hendes mor, spillet af Cecilie Thiim, der ikke altid forstår datteren, og hun truer med at sende gederne til en besøgsgård, hvis ikke Heidi holder styr på dem. Thiim spiller også den fæle, men samtidig noget gakkede og (u)hyggelige trold, der i starten tror, at den har styr på det hele, men som med tiden må se sig overvundet.
Forestillingen er gennemmusikalsk, og musikken leveres swingende og glad af et liveorkester på scenen med kapelmester David Tølbøll Mortensen i spidsen. Musikken og de medvirkende gør sammen de måske lidt vel lange ”præsentationssange” af først gederne og siden Heidi iørefaldende. Man forstår i hvert fald, hvorfor gederne er de seje på engen! Thiims troldesang ”Elsker ged” kan også noget.

Størstedelen af De tre bukke bruse er naturligt morsomt og gakket. Men fortællingen rummer heldigvis også noget substans, som både børn og voksne kan tage med hjem. Spørgsmålet er, om græsset nu egentlig er grønnere på den anden side – eller om man ikke skal være tilfreds med det, som man kender, og som man har. Samtidig viser den os også, at man engang imellem skal vove lidt, for hvor intet vover, vinder intet.
De tre bukke bruse er både god underholdning, men også en fortælling med nogle kløgtige moraler. Forestillingen varer en times tid, hvilket viser sig meget passende for sit primære publikum, børnene og familierne, der denne eftermiddag var fanget af fortællingen. Det er derfor en gedigen familiemusical. Den er mæææh’gtig!
Fredericia Musicalteater, Store sal/AHA Salen, Prinsessegade 29, 7000 Fredericia
Spilleperiode: 8.-16. februar og 28. februar-1. marts 2025
Forestillingen spiller også i Aalborg Kongres & Kultur Center, Europahallen i perioden 19.-20. februar 2025 og i Musikhuset Aarhus, Rytmisk sal i perioden 21.-23. februar 2025
Set den 11. februar 2025
Fotos: Søren Malmose
Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:
Medvirkende: Søren Torpegaard Lund, Dina Fie Lorentzen, Kathrine Lemmeke Madsen, Mille Lambert og Cecilie Thiim
Musikere: David Tølbøll Mortensen, Dennis Pedersen, Jens Kokholm og Kim Mikkelsen
Musik: George Stiles
Tekst: Anthony Drewe
Oversættelse: Mads Æbelø Nielsen
Instruktør: Mads M. Nielsen
Scenograf: Jonas Vestergaard
Kostumedesigner og gedemager: Lotte Martine Blichfeldt
Koreograf: Liv Stevns
Kapelmester: David Tølbøll Mortensen
Lyd: Peter Løvenhardt
Lys: Martin Jensen
Varighed: Ca. 1 time uden pause
Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod
Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod