Anmeldelse: Dans2Go (2020), Det Kongelige Teater

Anmeldelse: Dans2Go (2020), Det Kongelige Teater

Af Henriette Devantier

Dans2Go er efterånden en veletableret tradition på Det Kongelige Teaters Gamle Scene. De årligt tilbagevendende forestillinger byder på en aften spækket med alsidig dans til en billigere billetpris. Dans2Go fungerer som smagsprøver på ballettens uendelige mange facetter, og ofte får unge upcoming koreografer lov til at komme til orde denne aften i følgeskab af store etablerede koreografer. Det er også tilfældet ved dette års Dans2Go. På programmet var Sebastian Kloborgs nykoreograferede værk ”Allerede nat”, John Neumeiers ”Persistent Persuasion”, Peter Martins’ ”Zakouski” og ”Uprising” skabt af danseverdenens nye, rebelske koreograf Hofesh Shechter.

Premiereaftenen blev skudt i gang med Sebastian Kloborgs nye værk ”Allerede nat”, der er en hyldest til koreografens bedsteforældre. Med inspiration fra Herman Bangs ”Stille Ex-sistenser” fortalte værket bedsteforældrenes historie. Som Bang koncentrerede sig om, er mennesket en eksistens og ikke en essens. Og dette værk fortalte historien om dét at være statist i eget liv uden, at det er miserabelt. Til Moondogs melankolske og pulserende musik tog Sebastian Kloborg os med på en rejse ud ad livets mange veje og omveje.

Allerede nat

Efterfulgt af en pause bød Dans2Gos anden akt på pas de deuxer fra to store koreografer. Den første pas de deux, ”Persistent Persuasion”, er koreograferet af John Neumeier til fejring af 100 året for Sønderjyllands genforening med Danmark. Pas de deuxen, der blev danset af Ida Praetorius og Ryan Tomash, handler om at opnå harmoni ved fredelig, vedholdende overtalelse. Det korte værk på blot 11 minutter tager danserne og publikum med på en rejse til musik af Beethoven. John Neumeier er og bliver en af de største koreografer i vor tid. Hans trin er så meningsfulde og relevante, hvilket medfører den største tilstedeværelse i nuet og en følelse af nærvær.

Persistent Persuasion

Aftenens anden pas de deux, ”Zakouski” af Peter Martins, er oprindelig koreograferet til vores egen balletmester Nikolaj Hübbe, da han ankom til New York City Ballet som danser. Denne pas de deux er ligeså alsidig som hele aftenens program og som værkets musik af Rakhmaninov, Stravinski, Prokofiev og Tjajkovskij. ”Zakouski” er det russiske ord for hors d’oeuvres – altså nogle små, lette retter. Og det er lige netop dét, Peter Martins ballet er – fire små danse akkompagneret af levende musik på scenen. Værket blev danset af Holly Dorger og Jonathan Chmelensky, der legende fik publikum til at grine ved ballettens små kække detaljer.

Zakouski

Dans2Gos sidste akt og værk var en overraskelse! På Det Kongelige Teaters hjemmeside beskrives det som et elektronisk bombardement – og det skal jeg lige love for det var! Den israelske koreograf Hofesh Shechter har skabt værket ”Uprising” for syv mænd, der kommer til syne ud af mørket og bombarderer os med en energisk, maskulin dans til pumpende, elektronisk slagtøjsmusik. Det er en hæsblæsende oplevelse, som på én og samme gang er rå og maskulin, men også stærk og ydmyg.

Uprising

Dans2Go er til for at vise, hvor meget ballettens verden formår. Man skal ikke forvente den store sammenhæng mellem værkerne men derimod være klar på at opleve fire vidt forskellige værker, der alle giver deres bud på, hvorfor dansen og kunsten er så relevant, som den er. Dette års Dans2Go har noget for enhver smag, og den udfordrer og prikker til publikum. Forestillingen henvender sig både teaternybegyndere og balletnørder, og som titlen hentyder, er forestillingen ligeså tiltalende som en kop kaffe to go. Du kan tage den med på farten, men den åbner også op for samtale og diskussion. Ligesom de tidligere år får alle værker et par ord med på vejen fra nogle af danserne, der i korte videopræsentationer fortæller om, hvad publikum skal se. Det giver endnu mere plads til fordybelse, specielt for nybegynderne, så man ved, hvad der skal lægges særligt mærke til.

Det Kongelige Teater, Gamle Scene, Kongens Nytorv, København K

Spilleperiode: 7. november 2020-20. februar 2021

Set den 7. november 2020

Fotos: Camilla Winther

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://kglteater.dk/det-sker/sason-20202021/ballet/dans2go?section=top

Allerede nat

Medvirkende: Esther Lee Wilkinson, Poul-Erik Hesselkilde, Amy Watson, Silvia Selvini, Bryant Steenstra, Meirambek Nazargozhayev m.fl.

Koreografi: Sebastian Kloborg

Musik: Moondog

Scenografi og kostumer: Marie í Dali

Lysdesign: Thomas Bek Jensen

Musikalsk arrangement og kapelmester: Fini Høstrup

Iscenesættelse: Sebastian Kloborg assisteret af Samuel Rees

Persistent Persuasion

Medvirkende: Ida Praetorius og Ryan Tomash (denne aften; forskellige hold) samt Emma Steele (violin) og Thomas Rischel (klaver)

Koreografi: John Neumeier

Musik: Ludwig van Beethoven

Kostumedesign: John Neumeier

Iscenesættelse: Ivan Urban assisteret af Taina Morales

Zakouski

Medvirkende: Jonathan Chmelensky og Holly Dorger (denne aften; forskellige hold) samt Emma Steele (violin) og Alison Smith (klaver)

Koreograf: Peter Martins

Musik: Sergej Rakhmaninov, Igor Stravinsky, Sergej Prokofiev og Pjotr Tjajkovskij

Scenografi og kostumer: Barbara Matera

Lysdesign: Mark Stanlet

Iscenesættelse: Rose Gad og Nikolaj Hübbe

Uprising

Medvirkende: MacLean Hopper, Ludwig af Rosenborg, Tobias Praetorius, Georgi Kapitanski, Matteo Di Loreto, Nico Janssen og Jimmy Coleman

Koreografi: Hofesh Shechter

Musik: Hofesh Shechter

Kostumer: Hofesh Shechter

Lysdesign: Lee Curran assisteret af Zeynep Kepekli

Iscenesættelse: Chen-Ming Chang og Bruno Guillore assisteret af Fernando Mora


Varighed: Ca. 2 timer og 20 minutter inkl. 2 pauser

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *