Anmeldelse: Hele Danmarks Grethe, Folketeatret

Anmeldelse: Hele Danmarks Grethe, Folketeatret

Af Christian Skovgaard Hansen

Folketeatret hylder nu Grethe Sønck med forestillingen Hele Danmarks Grethe. Grethe Sønck blev født den 16. juli 1929 i Hjerm i Nordvestjylland. Familien rykkede til København, og i 1946 vandt hun en talentkonkurrence i Hollænderbyen på Amager. Siden fulgte en karriere som sangerinde, skuespiller og revykunstner, og hun var aktiv kunstner stort, indtil hun døde i 2010. Det er den imponerende karriere, som nu sættes under lup.

Jesper Malmoses manuskript er derimod ikke helt så imponerende, og det rummer også et par fejlslag. Særligt starten og slutningen fungerer ikke. Vi starter med en indledning, hvor skuespillerne er sig og introducerer deres roller. Det er unødvendigt og lettere klodset og akavet start, hvor vi ikke helt ved, hvor forestillingen vil hen. Herefter går fortællingen derudaf. Starten af Grethes karriere og moderens skepsis fylder ikke meget. Grethe får gang i sin karriere, og i 1952-1960 var hun gift med Hjalmar Nicolausen, som ikke rigtig kunne acceptere Søncks karriere.

I 1958 møder Sønck skuespilleren, teaterdirektøren og radio- og tv-værten Sejr Volmer-Sørensen, og han bliver fra 1968 og til hans død i 1982 hendes anden ægtemand. Selvom der er gang i hendes karriere, er hun til her mest af alt Volmer-Sørensens kone, og de holder sammen, selvom han flere gange er hende utro. Nogle af Søncks hits må synges af de andre for at få handlingen til løbe, og det er synd.

Ved Volmer-Sørensens død i 1982 stopper Malmoses manuskript nærmest, og Søncks sidste år løbes overordentligt hurtigt igennem. Tv-tiden med ”Gæt og grimasser” fylder lidt, men ellers laves der kun laves nedslag, da hun i 2000 får Ridderkorset, og igen i 2010, hvor hun dør. Det er derfor ikke et helstøbt portræt Malmose får søsat.

Forestillingen holdes dog i live i Ina-Miriam Rosenbaums levende iscenesættelse, som får det bedste ud af skuespillere og musikere. Det er et veloplagt skuespillerhold og et ditto lille orkester, der holder forestillingen i gang – og oppe. Jens Krøyers lille tremandsorkester får Søncks karriere til at glide, og de leverer fine musikalske nedslag i hendes karriere.

Pernille Schrøder portrætterer Grethe Sønck til nærmest perfektion. Hun forstår at give os hele Søncks liv. Selvom manuskriptet måske ikke levner megen plads til det, får hun alligevel vist os Søncks mange facetter, hvor ikke alt har været har været lige nemt, men også at Sønck har taget udfordringerne op med et smil. Sidst, men ikke mindst giver hun den gas musikalsk. Schrøders portræt af Sønck er i høj grad det, som holder forestillingen oppe.

De tre øvrige medvirkende Karsten Jansfort, Kristian Boland og Charlotte Guldberg tager sig af resten af fortællingens roller. Kristian Boland giver et fint portræt af Volmer-Sørensen, og han viser os både hans pæne og mindre pæne sider, men også at han faktisk – til tider – kunne lide Sønck. Jansfort viser os sin alsidighed som alt fra hendes besidderiske ægtemand til de små fine portrætter som f.eks. tv-vært, filminstruktør osv., som fortællingen kræver, mens Charlotte Guldberg tager sig af fortællingens kvinderoller i alt fra Søncks mor til sangerinden Rachel Rastenni.

Hele Danmarks Grethe er samlet ikke helt helstøbt, og særligt manuskriptet kommer ikke helt i mål med at fortælle Grethe Søncks imponerende karriere og liv. Men skuespillet og musikken holder sammen på historien, og det gør i høj grad, at forestillingen alligevel bliver seværdig, som vil vække glæde hos publikum – måske særligt det mere modne og/eller revyerfarne publikum.

Folketeatrets Turnéscene, Grøndal MultiCenter, Hvidkildevej 64, 2400 København NV

Spilleperiode: 22.-28. februar 2023

Herefter på turné rundt i landet i perioden 2.-28. marts 2023

Set den 23. februar 2023

Fotos: Robin Skjoldborg

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://www.folketeatret.dk/shows/hele-danmarks-grethe/

Medvirkende: Pernille Schrøder, Karsten Jansfort, Kristian Boland og Charlotte Guldberg

Manuskript: Jesper Malmose

Instruktør: Ina-Miriam Rosenbaum

Scenograf: Søren Glad

Kapelmester og arrangør: Jens Krøyer

Koreograf: Rebekka Lund

Musikere: Carsten Andersen og Guy Moscoso

Varighed: Ca. 2 timer og 20 minutter inkl. pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *