Anmeldelse: Hvem slog min far ihjel?, Aalborg Teater

Anmeldelse: Hvem slog min far ihjel?, Aalborg Teater

Af Christian Skovgaard Hansen

Bogen “Færdig med Eddy Bellegueule” var den franske forfatter Édouard Louis’ debutroman, og det var en selvbiografisk historie om en opvækst, som absolut ikke altid var lige nem. Hvem slog min far ihjel? er en selvstændig opfølger til denne. Da Louis møder sin far igen efter fem år, er faren en nedbrudt og knækket mand. Med udgangspunkt i en række barndomsnedslag reflekterer Louis over farens liv – fra fødslen til ikke den faktiske, men den sociale død.

Det er hermed en historie om en søn, der er anderledes, og om en søn og en far, der ikke kan finde ud af at tale sammen. Samtidig er det også en historie om en mand fra underklassen, som vi ellers kun sjældent møder i litteraturen og på nu på scenen. Det er hermed også en refleksion over nutidens og fremtidens politik og de følger, som den har. Hvad er det for en type by, og hvilke samfundsnormer ønsker vi os.

Louis’ far prøvede at passe ind i samfundet. Han prøvede at være ”normal” – hvad det så end egentlig er. Han prøvede at have et almindeligt liv med familie, hårdt arbejde på fabrikken og gode værdier. Men man er ikke altid selv herre over, hvordan livet forandrer sig – og slet ikke, når det ikke drejer sig om en selv.

Hans søn, Édouard Louis, er nemlig homoseksuel, og det giver nogle spændende både inde i Louis, men i særdeleshed også i forholdet mellem far og søn og ikke mindst den måde faren tror, at alle andre ser på hans søn. De to er hinandens modsætninger. Rygterne går i den lille landsby, og facaden udadtil er vigtigere at opretholde for Louis’ far end at få et godt og kærligt forhold til sønnen.

På alle mulige måder prøver han at få sin fars opmærksomhed og at blive anerkendt for den person, som han nu engang er. Det er svært for faren at give denne opmærksomhed, men han forsøger alligevel at vise sin kærlighed til sønnen, selvom det er en tumultarisk og fremmed tid.

Sullivan Lloyd Nordrum har iscenesat teksten. Nedslagene i Louis’ og faderens liv er fine, men en lidt skarpere tilskæring og sammensætning ville ikke have gjort noget. Enkelte af scenerne trækkes lidt vel langt, selvom pointen allerede er nagelfast. Vi er med på, at Louis’ drømme desværre ikke ligner den virkelighed, som han og familien er i, og at virkeligheden ikke er nem.

Teksten i sig selv er stærk, hvorfor det fungerer fornemt, at forestillingen spiller i et næsten bart black box-rum med kun få rekvisitter, og særligt masken fungerer rigtig fint. Er man egentlig sig selv, eller hvilke omlægninger vil man gøre for at passe ind hos andre – eller kun afsløre en facade. Hertil passer Vladimir El Baz og Sullivan Lloyd Nordrums lysdesign, som både rummer den mere overfladiske musik- og festdel, som man kan ”gemme” sig i, og de dybere, mørkere tanker.

Hvem slog min far ihjel? blevet til en fin og tankevækkende monolog med Evrim Benli på scenen. Den spiller på teatrets Mindste scene, hvilket klæder forestillingen, da Benlis portræt af Louis kommer helt tæt på os. Benli har her en sjælden set og troværdig alvor og dybde, hvor vi fornemmer både smerten, men også (k)ærligheden mellem far og søn.

På Aalborg Teater er Édouard Louis’ Hvem slog min far ihjel? er en grundlæggende stærk fortælling, og Evrim Benli leverer et solidt portræt af Louis. Problematikkerne er genkendelige, og lige pludselig er de ikke langt væk, men meget tæt på os i den meget lille sal. Nok har samfundet ændret sig, men problemerne med accepten af at være anderledes kan stadig mangle i dag. Svaret på titlens spørgsmål svæver i vinden, og svaret er måske egentligt ikke så enkelt endda.

Aalborg Teater, Mindste Scene, Jernbanegade 11, 9000 Aalborg

Spilleperiode: 8.-19. marts 2022

Set den 8. marts 2022

Fotos: Sullivan Lloyd Nordrum

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

Medvirkende: Evrim Benli

Forfatter: Édouard Louis

Oversætter: François-Eric Grodin

Iscenesættelse og scenografi: Sullivan Lloyd Nordrum

Lysdesign: Vladimir El Baz og Sullivan Lloyd Nordrum

Lyddesigner: Mads Skjøtt Stagis
Varighed: Ca. 1 time uden pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *