Anmeldelse: Jorden rundt i 80 dage, Himmerlands Teater

Anmeldelse: Jorden rundt i 80 dage, Himmerlands Teater

Af Michelle Holst Andersen, gæsteanmelder

 

Forestillingen er for dig, der har lyst til at tage med på eventyr og en rejse. Eller bare har lyst til en fantastisk underholdende aften, som du sent vil glemme!

Himmerlands Teater har taget Jules Vernes klassiker under kærlig behandling, og de har lavet deres egen frie gendigtning af den, som teaterleder Susanne Sangill har instrueret og bearbejdet. Det lykkedes de med i en sådan grad, så det er svært at sige andet end: Se den, se den, se den!

dsc_0623-1600x1200

Humoren er omdrejningspunktet for forestillingen. Hovedpersonen Philias Fogg (Steffen Nielsen; med en sjældent set mere stiff british upper lip) indgår et vædemål med andre medlemmer af den engelske selskabsklub for gentlemen, Reformklubben. Han skal jorden rundt på 80 dage, for det skulle kunne lade sig gøre ifølge Thomas Cooks rejseberetning. Og der er ingen tid at spilde, da vædemålet er indgået, så Fogg vender hjem, beder sin nyansatte tjener, Jean (Ashok Pramanik), om at pakke en rejsetaske, til turen jorden rundt på de 80 dage. Det slår Jean helt ud af kurs, for han var blevet lovet, at hans nye herre var punktlig og præcis, der ikke afveg fra den gældende husorden.

14711318_1109980639069953_1942133252257079689_o

Undervejs møder de alverdens forviklinger, Jean fristes mere end en gang af de skønne damer, hvor de kommer frem, og detektiven Fix (Erik Viinberg) forsøger at arrestere dem, da han er overbevist om, at Fogg har røvet Bank of England.

Det bliver en rejse, der ender med at stålfaste mennesker godt kan rykke sig, både geografisk men også i livet. Og en beretning om, hvor livsvigtigt det kan vise sig at kunne spille whist.

Sjældent har jeg oplevet teater, der på den måde har indfanget! Sus Hauglands scenografi og Carl Koytus lysdesign fungerer fantastisk. På trods af scenen ikke fylder meget mere end 6 x 7 meter, så kommer vi virkelig hele jorden rundt. Alt passer perfekt til de lande, som vi kommer rundt i. Det føles som om vi er i Indien med overlæssede toge, elefanter og junglen, eller til havs og må lide søsygens kvaler sammen med Fix. Man får lyst til at købe de hollandske træsko – made in Hong Kong – og finde et eller andet, der kan bidrage til at få fart på hjuldamperen, så Fogg og Jean når frem til Liverpool til tiden.

Normalt er det ikke noget problem at finde øjeblikke til at kradse noget ned på anmelderblokken, men denne gang lå kuglepennen stille i lang tid af gangen, fordi jeg ganske enkelt var for tryllebundet til at kunne løsrive mig!

dsc_0638-1600x1200

Skuespillerne er nærværende (man sidder som publikum også tæt på dem). Der er ikke tendens til at overspille; de er deres roller, og det er befriende. Ingen skal fremhæves på bekostning af de andre, for det er en sublim præstation over hele linjen. Der skal dog knyttes et par kommentarer til enkelte af dem. Erik Viinberg har som Fix har nogle fantastiske grimasser der kan afvæbne enhver, og på trods af, at han vel nærmest er skurken, så får man ondt af ham, når han rammes af søsyge.

Ronny Sterlø har et hav af forskellige roller igennem stykket. Det er en fryd at se ham give den som Britisk Konsul, hvor end Fogg og Jean når frem, og som gennemført amerikansk cowboy – villig til at forsvare sit land mod enhver fornærmelse!

Forestillingen er for alle alder, og også et ungt publikum vil kunne få en hyggelig aften, mens forestillingen netop er sådan en, der kan få det yngre publikum afsted første gang (i selskab med deres forældre…).

På vej ud, hørte jeg en af de andre gæster sige, at hun skulle se den igen et par dage senere med sine børnebørn. Hvor ville jeg dog ønske at jeg også skulle det!

 

 

 

Himmerlands Teater, Sdr. Kajgade 18 A, 9500 Hobro

Spiller indtil 17. december 2016

Set den 1. december 2016

Foto: Himmerlands Teater

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

http://shop.himmerlandsteater.dk/arrangementer/jorden-rundt-i-80-dage

 

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod


Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *