Anmeldelse: Light – Bach Dances, Det Kongelige Teater

Anmeldelse: Light – Bach Dances, Det Kongelige Teater

Af Ida Spedtsberg

Hvordan forholder vi os egentlig til døden? I et samfund, hvor vi oftest først snakker om døden, når den er lige foran os, kan et helt værk dedikeret til emnet virke provokerende eller påtrængende. Men det er det her værk ikke. Slet ikke. Det er smukt. Og rørende og sørgeligt og alt muligt andet. Det er nuancer af liv på godt og ondt. Det er følelser, hjerte og sjæl.

Light – Bach Dances er en forestilling, der genremæssigt bevæger sig lidt i en gråzone. Der er tale om en samskabelse mellem opera, dans og orkester med formålet at give lys og lindring i en svær tid. Deraf forestillingens titel. Det Kongelige Teater beskriver selv forestillingen som ”sang, dans og musik, om det, der næppe kan beskrives med ord”. Og det har de ret i. Jeg vil forsøge mig alligevel.

I centrum for forestillingen er en række indtalte vidneudsagn fra otte personer, hvis liv nærmer sig afslutningen. I løbet af forestillingen fortæller de om oplevelsen af at være døende. De ting, de frygter, tankerne om efterlivet, men også hvad døden har lært dem. ”Now I want to live, but I can’t,” siger en af de medvirkende. Det er en stærk oplevelse, der akkompagneres af Johann Sebastians Bachs tyske kantater; en vokalkomposition oftest fremført af kor og orkester, og som Bach oprindeligt skrev til det kirkelige rum. Og netop Bachs musik er ifølge programmet valgt, fordi det besidder en særlig evne til at ramme de menneskelige, sjælelige tilstande. Det giver uendelige fortolkningsmuligheder.

I stærk symbiose med de talte vidneudsagn og den dramatiske musik er et opera-ensemble på otte kunstnere samt 11 dansere fra kompagniet Hofesh Shechter Companyet internationalt moderne dans-kompagni under ledelse af den anerkendte koreograf Hofesh Shecter. Med orkestret Concerto Copenhagen placeret på scenen, væver danserne, sangerne og musikerne ind og ud imellem hinanden i løbet af forestillingen, og de udgør alle den fysiske udlevelse af Light – Bach Dances.

Danserne er som en subtil forstærkning af de gribende vidnesbyrd og Bachs lyrik, der af sangerne udtrykkes med inderlighed og flotte sangpræstationer hele vejen rundt.  Hofesh Shechters koreografi understreger hans brillante sans for timing, og det er tydeligt, at hele forestillingen er gennemarbejdet til en sådan grad, at den både ærer de medvirkende uden at tage glansen fra det alvorlige emne og de otte hovedpersoner.

Faktisk vil jeg gerne hylde hele castet for den enorme samhørighed, I udviste på scenen. Sjældent har samspil mellem dansere, sangere og orkester været så naturligt. Så elegant, harmonerende og med en følelse af et fælles hjerte og samklang. Det er i den grad den fælles indsats og synergi, der løfter aftenens forestilling til et ekstraordinært niveau.

Højdepunktet for mig er kantaten ”Ich elender Mensch, wer wird mich erlösen” sunget af hele ensemblet med et nærvær, der i den grad gav mig kuldegysninger. Derudover bør slutningen af forestillingen også fremhæves som ekstraordinær. For selvom fortællingerne til tider er barske i Light – Bach Dances, så gemmer forestillingen også på en enorm fejring af livet. Det er på mange måder også en livsopmuntrende, boblende og til tider humoristisk forestilling, der i den grad giver mere, end den tager. Så lad jer ikke skræmme af hverken det tunge emne, den tyske opera eller den anderledes dansestil – for Light – Bach Dances kræver ikke højkulturel viden eller en særlig forkærlighed for opera. Den kræver bare, at man tør lytte.

Så tak. Tak til Mogens, Nathan, Jean, Vicky, Denise, Barry, Anne og Johanne (menneskene bag de otte vidneudsagn) for at være helt utroligt modige og give os jeres stemmer i denne forestilling. Og tak til hele castet for en livsbekræftende og tankevækkende forestilling på et højt, højt niveau. I gav os perspektiv på det skrøbeligste, vi har; livet.

Det Kongelige Teater, Operaen, Store Scene, Ekvipagemestervej 10, 1438 København K

Spilleperiode: 8.-15. maj 2021

NB! Forestillingen optages og kan opleves på KGL Xtra fra juni 2021

Set den 8. maj 2021

Fotos: Camilla Winther

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://kglteater.dk/det-sker/sason-20202021/opera/light-back-dances

Musik: Johann Sebastian Bach

Co-iscenesættelse: John Fulljames og Hofesh Shechter

Koreografi: Hofesh Shechter

Dirigent og Musikalsk Ledelse: Lars Ulrik Mortensen

Scenografi og kostumer: Tom Scutt

Lysdesign: Paule Constable

Koncertmester: Frederik From

Orkester: Concerto Copenhagen

Medvirkende:

Sopran: Mary Bevan

Sopran: Carina Tybjerg Madsen

Sopran: Chisa Tanigaki

Alt: Mia Bergström

Alt: Kristin Mulders

Tenor: Zahid Siddiqui

Tenor: Gerald Geerink

Bas: Jakob Bloch Jespersen

Bas: Yannis François

Dansere fra Hofesh Shechter Company: Adam Khazhmuradov, Chieh-Hann Chang, Chien-Ming Chang, Emma Farnell-Watson, Evelyn Hart, Jared Brown, Jill Goh Su-Jen, Niek Wagenaar, Rachel Fallon, Robinson Cassarino og Rosalina Panepinto

Varighed: Ca. 1 time og 25 minutter uden pause.

Danske oversættelser af vidneudsagn og Bachs tekster vises på en skærm over scenen.

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *