Anmeldelse: Max, Teater V (Bornholms Teater)

Anmeldelse: Max, Teater V (Bornholms Teater)

Af Christian Skovgaard Hansen

I Max skal vi fejre Max’ 80 års fødselsdag på Bornholm. Arrangøren er Phie, der gerne vil holde et surprise-party for ham. Sammen med de andre gæster mødes vi en time før festen skal starte, og vi skal hjælpe dels med klargøringen til festen, dels lave en generalprøve på festen, så alt er klappet og klart.

Der er ingen tvivl om, at Max har berørt mange mennesker, og hans live er ikke ligefrem gået snorlige frem. Max er en levemand. Max har været i centrum i stort set alle henseender, og han har ikke set sig tilbage. For ham har vejen og udviklingen været fremad, og han har måske ikke altid haft fokus på det familiære.

Sidstnævnte gælder også Phie. Først tror vi, at Max er hendes onkel, men som handlingen skrider frem, finder vi ud af, at han er hendes far. Max er hendes et og alt, men han får hende også til at føle sig overset – og det er ikke helt uden grund. Han har haft travlt med sit liv, og han har ofte glemt Phie. Hun savner nærvær, kærlighed, tryghed og opmærksomhed. Derfor vil Phie også gerne både fejre og møde Max, og samtidig vil hun tage et opgør med både ham, hans generationen og hele Vestens udviklingshistorie.

For hvilket samfund er det, som vi har udviklet? Og er samfundet og planeten måske også lidt omsorgssvigtet, og har man også har glemt de vigtige værdier? For hvad er det for en verden, som Max giver videre til både Phie, men også alle os andre? Fortællingen om Max er naturligt i centrum, men fortællingen om verdens udvikling og klimaudfordringen ligger fint bagved, men den får aldrig overtaget, så de to historier fungerer fint sammen. Har klimaet mon det lige så slemt, som den slatne ballon med jordkloden, som stille står i rummet?

Max selv er til stede og så alligevel ikke. Han er ganske fraværende, men stolen i midten af festlokalet viser, hvor han skal – skulle – sidde. Vi stifter bekendtskab med en masse folk og begivenheder fra Max’ liv, og vi lærer ham stille og roligt at kende. Vi hører om alle de mennesker, som han har mødt, og alle de gerninger og begivenheder, som han har udført. Efterhånden oplever vi, at Max måske ikke er helt så perfekt, som vi først troede. Det viser sig særligt i slutningen, hvor Phie endnu engang bliver skuffet.

Siff Vintersols Phie er først glad, frisk og kæk, men efterhånden som forberedelserne skrider frem, og vi lærer Max at kende, mærker vi også de smerter og ulyksaligheder, som hun har oplevet med ham. Vi opdager, at der er mere bag end først antaget. At han også svigter denne gang gør, at hendes hjerte brister, og forholdet ligger mildest i noget, der ligner ruiner. Kan det mon reddes…? Sif Vintersol formidler flot historien, og vi tror på hendes karakter.

Teksten er skrevet af dramatiker Vivian Nielsen. Teksten er enkel, men man fornemmer både kærligheden og svigtene bagved. Lige så fraværende Max er på denne store dag, lige så nærværende er teksten, der rummer meget mere indhold end det, som man lige oplever i første omgang. Der er flere lag i teksten, og vi går fra salen med nye tanker om, hvordan vi bør leve livet, og ikke mindst hvordan vi skal (be)holde relationerne. Vi forstår godt, hvorfor Phie ønsker inddragelsen af Max. Så kan vi godt tilgive, at teksten sine steder er lettere urealistisk i Max’ bedrifter. Jeg tror dog, at hele fortællingen havde vundet noget ved at være mere realistisk og reel, så Phie og publikum bedre kan spejle sig i virkeligheden.

Jens Svane Boutrup har iscenesat stilrent med måde hjerte og smerte, og der er måde plads til humor, alvor og ikke mindst svigt. Selvom historien har sine usandsynligheder i den virkelige verden, rammer dens universelle emner os. Publikum inddrages let og ganske trygt, selvom vi alligevel overraskes uforudsigeligt.

Max bliver derved både en personlig, men også mere global udviklingshistorie, hvor vi lærer, hvad der vigtigt i denne verden – og ikke mindst, hvad der måske ikke altid er så vigtigt endnu. Vi lærer vigtigheden af relationer – om vi så husker at pleje dem, er en anden sag…

Teater V, Lille Sal, Porcelænstorvet 4, 2500 Valby

Spilleperiode: 21. februar 2025

Set den 21. februar 2025

Fotos: Anders Beier

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

MAX

og

https://bornholmsteater.dk/da/kalender/2025/2/16795/max

Medvirkende: Siff Vintersol

Dramatiker: Vivian Nielsen

Instruktør: Jens Svane Boutrup

Scenograf: Tine Mette Jespersen

Scenemester: Michael Brøndum

Varighed: Ca. 1 time uden pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *