Anmeldelse: The Last Ship, Østre Gasværk Teater

Anmeldelse: The Last Ship, Østre Gasværk Teater

Af Christian Skovgaard Hansen

Livet er ikke altid nemt, og nogle gange gør udviklingen, at livet absolut ikke formes som forventet. Drømme og håb møder den barske realisme og teknologiske og geografiske udvikling. Dette er meget kort sammenfattende for musicalen The Last Ship med musik af Sting.

Vi er i en lille landsby i det nordøstlige England. Byens største arbejdsplads er skibsværftet, hvor generationer efter generationer har arbejdet. Men tiderne forandrer sig. Det er ikke længere rentabelt at bygge skibene her – de er meget billigere at få lavet i det fjerne udland. Det sætter det lille landsbysamfund og ikke mindst deres beboere på prøve. Spændingerne stiger og hjemstavnssammenhold og arbejderkamp bryder frem. Værftsarbejderne vil ikke finde sig i forandringerne, så de gør oprør.

Spørgsmålet er så blot, om det er en kamp, der kun kan tabes. Drømmene og håbene er forandrede for altid, når landsbysamfundet nedlukkes i større eller mindre grad. Men det sidste skib – ”the last ship” – vil de lave færdig på værftet!

Læg hertil både kærlighed og drama, når sømanden Gideon Fletcher efter mange år på havet vender hjem til den lille havneby, der er under forvandling. Hans store kærlighed Meg er kommet videre, og det viser sig, at han – de – har en datter, der er blevet en selvstændig teenager. Vi oplever også, hvordan det ikke altid er lykken, at arbejdet i sådanne små samfund går i arv fra far til søn.

Sting har skrevet musikken til musicalen, og fortællingen tager udgangspunkt i hans egen barndomserindringer fra hans egen lille hjemstavn, hvor skibsværftet var nabo til hans barndomshjem. Den historie omsættes perfekt af Lorne Campbell, der har skrevet et nyt manuskript, som er baseret på det originale manuskript af John Logan og Brian Yorkey. Helle Hansen har udmærket oversat teksten. Forestillingen får nu Skandinaviens-premiere.

Fortællingen er troværdig, og særligt ældre publikummer vil nikke genkendende til handlingen, som lige så vel kunne være sket andre steder i verden og indenfor andre håndværksmæssige fag, som overhales af teknologien og billigere arbejdskraft langt hjemmefra. Skal man indvende en lille ting, så er det, at handlingen sine steder er lidt svag og måske bliver vel forudsigelig, men det er absolut en mindre detalje.

Det er dermed ikke letbenet ”- og så levede de lykkeligt til deres dages ende-musical”. Der er noget på spil her, og The Last Ship viser os, hvad musicalgenren heldigvis også kan levere. Musicalen tager mere alvorlige emner op, og den viser os, hvad der sker, når mennesker mister deres identitet, drømme og håb, og hvad der sker med dem, når alt forandres. Thomas Agerholm har sikkert iscenesat historien med respekt for disse emner, og han forløser også de mindre stærke scener i fortællingen.

Musikken er forankret i den britiske folkemusiktradition. Den stemningsfulde og levende musik leveres af de talentfulde musikere fra Østre Gasværk Teaters Musikteaterlands-hold med Martin Konge i spidsen som kapelmester. De er alle med på scenen, hvor de fornemt falder ind i arbejdermiljøet og fortællingen, mens de leverer musikken live. Musikken er allestedsværende, så den leder handlingen fremad, og den er en fryd for øregangene.

Benjamin la Cour står for den store, næsten monumentale, scenografi, som passer perfekt ind i Gasværkets rå rum. Denne scenografi er suverænt en af hans allerbedste, hvor det barske skibsværft møder den varme og levende landsby. Suppleret af teatrets THEA-TREMAX®-system får vi en række smukke, troværdige og overraskende scenebilleder.

Alle i det store ensemble leverer gode præstationer, og karakterarbejdet sidder lige i skabet. Hele holdet leverer fantastiske præstationer, og det er en stærk ensemblepræ-station, hvor alle løfter i flok. Både skuespilmæssigt og vokalt leverer hele holdet gode præstationer.

Niels Skovgaard Andersens Gideon Fletcher er måske nok historiens centrale figur, men historien kunne ikke fortælles uden resten af ensemblet. For blot at nævne nogle af dem, er Kristine Yde Eriksen stærk og slagkraftig som hans elskede Meg, og Stephanie Trelborg Hansen er deres datter Ellen, der har ben i næsen og vil gå sine egne veje. Sådan kunne også oplistes resten af ensemblet med rosende ord til dem også.

Samlet er The Last Ship dermed en af de flotteste og mest gennemførte musicals på Østre Gasværk Teater i teaterchef Søren Møllers tid. Bravo! Hele holdet både på og bag scenen leverer fantastisk flotte præstationer, så den barske, men alligevel også levende og håbefulde historie holder sig opretstående på havet, så den ikke synker. Og det endda til trods for, at skibet har fået navnet ”Utopia”…!

Østre Gasværk Teater, Morten Grunwalds Plads 1, 2100 København Ø

Spilleperiode: 21. februar-30. marts 2025

Forestillingen spiller også i Musikhuset Aarhus i perioden 9.-18. maj 2025

Set den 21. februar 2025

Fotos: Camilla Winther

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://www.gasvaerket.dk/forestillinger/the-last-ship

Medvirkende: Niels Skovgaard Andersen, Kristine Yde Eriksen, Stephanie Trelborg Hansen, Morten Lützhøft, Xenia Lach-Nielsen, Dan Zahle, Gustav Allen Schriver, Line Weien Hoffmann, Malin Rømer Brolin-Tani, Hanne Uldal, Jon Lange, Pelle Emil Hebsgaard, Sebastian Harris, Kristian Jensen, Christian Lund, Magnus Bruno, Maria Overgaard Vinther og Astrid Højgaard

Instruktør: Thomas Agerholm

Scenografi: Benjamin La Cour

Kapelmester: Martin Konge

Orkester: Mads Granum, Valdemar Littauer Bendixen, Christian Peter Sekjær, Steffen Schackinger, Rumle Sieling Langdal, Lars Daugaard, Mikkel Schnettler, Helle Hansen og Peter J. Warner

Koreograf: Rebekka Lund

Lysdesigner: Jonas Bøgh

Lyddesigner: Tim Høyer

Originalt manuskript: John Logan og Brian Yorkey

Oversætter: Helle Hansen

Varighed: Ca. 2 timer og 45 minutter inkl. pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *