Anmeldelse: Min far og Vrede Mand, ZeBU

Anmeldelse: Min far og Vrede Mand, ZeBU

Af Jonathan Stahlschmidt, gæsteanmelder

 

Mange teatre har nok før i tiden forsøgt at angribe en genre fra en ny vinkel. At have udført noget på en anderledes måde er en eftertragtet bedrift i sig selv. Og mange anmeldere vil nok i tidens løb bruge udtrykket ”- på en ny måde”. ”Musical på en ny måde”, ”oplev den-og-den på en ny måde” eller ”børneteater på en ny måde”.

 

Det er scoop-faktoren i udtrykket, der både gør et argument vægtigt for anmelderen, og tiltrækker opmærksomhed hos publikum. Men med nye metoder kommer også konsekvensen af noget hidtil uafprøvet – faren for at projektet rammer helt forkert og slet ikke falder i nogens smag. Spørg bare de første, der anbefalede pomfritter med soft-ice til.

 

Så nu, med fare for at være en kliché på metaplan – Teater ZeBU og Musikteateret Saums forestilling ’Min Far og Vrede Mand’, er børneteater på en absolut ny og uden tvivl ikke risikofri måde. Forestillingen er baseret på den norske børnebog ”Sinna Mann” af Gro Dahle, der blev udgivet tilbage i 2003. Bogen har allerede set filmatiseringer og teateropsætninger i Norge gennem 00’erne og 10’erne.

 

160318-115941-940x564

 

Og nu er tiden kommet til at ZeBU på Amager gæster historien om 7-årige dreng, spillet af en halvanden meter høj dukke ført af Lene Hummelshøj. Denne gang som noget nyt. Historien er en børneopera. Ikke at børneopera er et nyt koncept. Men med Ingeborg Fangel Mo og Jens Søndergaard som Mor og Far, er der fra starten af lagt et tæppe ud af behageligt og ærligt nærvær.

 

Men Jesper B. Karlsens libretto er ikke bleg for at udfordre alle i publikum – især de små. Instruktør Marc van der Velden har ikke skruet ned for nogen virkemidler. Der bliver for så vidt ikke taget hensyn. Eller jo det gør der, men først og fremmest til forestillingen. Og der bliver på ingen måde leflet. På intet tidspunkt falder forestillingen i fælden med latterliggørelse af sig selv for at trække billige grin ud af et helt sikkert lattermildt og veloplagt publikum. Først en halv time inde i forestillingen grinede vi for første gang. Og inden da skulle det førnævnte tæppe trækkes væk under os.

 

160318-122952-940x564

 

Man bliver draget ind af en simpel, men eventyrlig scenografi, der fint underbygger at universet betragtes af en 7-årig dreng. Dukkens spørgsmål og sangernes gentagelser af simple sætninger hjælper alle på vej. Man er trods kringlede metaforer stadig med – unge som gamle. Man føler sig ikke undervurderet som publikum. Er det her overhovedet en børneforestilling?

 

På kun 45 minutter og med kun to musikere (fantastiske Live Johansson og David Hildebrandt) er det en gribende og jordnær fortælling om et meget alvorligt emne. Vold i hjemmet.

 

Hvis du har børn fra syv år og opefter, og har stor tillid til dem, forestillingen og denne anmeldelses ydmyge skribent, skal du skynde dig at skaffe billetter til ’Min Far og Vrede Mand’.

 

160318-123553beskåret-til-web-940x564

 

På kun 45 minutter blev jeg imponeret af de lysende stemningsbilleder, den uforlignelige og skræmmende naturlige Jekyll/Hyde-inspirerede præstation samt historiens bittersøde forløsning.

 

Jeg kunne ikke forestille mig en problemstilling som denne med dogmer som disse leveret til en målgruppe som danskernes yngste på bedre og mere passende vis. Endelig bliver barnlige teatergængere behandlet med den højeste respekt. Og det åbenbaredes for mig, hvor naivistisk libretto i grunden er generelt – om det er på Holmen eller på Øresundsvej.

 

Og selvom det brænder i mig for at dele, hvad hele handlingen er, vil jeg nøjes med at sige dette: Stykket handler i bund og grund om kommunikation. Og om hvor vigtigt det er. Og slutter på den fineste vis med mantraet: Alle døre er åbne.

 

 

 

ZeBU og Musikteateret Saum

ZeBU, Øresundsvej 4-6, 1., 2300 København S

 

Spilleperiode: 6.-21. april 2016

 

Set den 6. april 2016

 

Lyst til at købe billetter? Læs nærmere her:

http://www.zebu.nu/forestilling/min-far-og-vrede-mand/

 

 

 

Følg os på Facebook:

https://www.facebook.com/ungtteaterblod

 

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *