Anmeldelse: Når jeg bli’r gammel, Edison (C:NTACT)

Anmeldelse: Når jeg bli’r gammel, Edison (C:NTACT)

Af Christian Skovgaard Hansen

 

Som C:TACT selv formulerer de, så ” formidler de personlige historier bag statistikken, når [de] giver mennesker en stemme på flere platforme.” C:NTACTs form er altså at tage de medvirkendes egne personlige fortællinger og omsætte dem til en teaterforestilling – eller måske rettere en performance. Det er fortællingerne, der er i centrum, og ikke en eller anden kunstfærdig indpakning.

Sådan er det også i forestillingen ’Når jeg bli’r gammel’, som er et samarbejde mellem C:NTACT, De Kongelige Teater og Københavns Kommune. Ni hvide stole og en mikrofon er det eneste på scenen, inden de ni ældre mennesker fra henholdsvis Aktivitetscenter Bispebjerg og Aktivitetscenter Randersgade kommer ind. Det er en enkel forestilling, hvor der ikke er noget ”smart i en fart”, hvilket på sin vis også er dejlig befriende!

DSC3244-1200x600 [1600x1200]

’Når jeg bli’r gammel’ omhandler de ældres egne fortællinger og tanker om det liv, som de har haft og ikke mindst om de drømme, som de har nu, og om hvordan livet er nu. Spørgsmålene er: Hvad er dine drømme? Har du levet livet, som du gerne vil? Nåede du det, som du ville? Og ikke mindst: Når du det, som du gerne vil?

Forestillingen og de ældres fortællinger er fyldt med livsglæde, drømme og ikke mindst ærlighed. Vi er vidne til de ældres egne historier fortalt med deres egne stemmer, så de får den rette nerve, sorg, glæde og ikke mindst (hjerte)varme. Historierne rører os som publikum, og de lader eftertænksomheden sænke sig over os. Livet leves forlæns, men forstås som nævnt baglæns – og livet varer ikke evigt.

Har vi egentlig for travlt i dag? Formentlig! Så stop op og nyd livet. Det kan godt være, at du ikke lige når det hele, men stop op og tænk over, om det nu egentlig er det vigtige.

Som yngre publikummer giver det også tanker om, hvad vi selv bliver engang, og hvordan vores liv formes. Stil dig selv spørgsmålet: Når jeg bli’r gammel, har jeg… vil jeg… drømmer jeg om, at…? Og tænk så over, om du har nået det, som egentlig inderst inde gerne ville med livet – og har du ikke nået det, så gør det. ’Når jeg bli’r gammel’ giver derfor rum for eftertænksomhed og refleksion.

DSC3200-1200x600 [1600x1200]

Forestillingen er et vidnesbyrd over en hel generation. Over de små tre kvarter, som selve forestillingen varer, hører vi stykker fra deres egne historie i deres egen tid, hvor tiden og samfundet var anderledes. Under fortællingen projekteres personlige billeder fra fortællerens liv på bagvæggen, hvilket fuldender det personlige og nære præg. Det er et møde med levende historier, som ikke er bearbejdet eller omarbejdet til ”højpandet” kunst. Deres ærligheden og autenticitet giver til tider en klump i halsen eller et lidt vådt øje.

Meget sigende kan det sammenfattes som i TV-2’s sang ’Kys det nu (Det satans liv)’:

”Kys det nu det satans liv

grib det, fang det før det er forbi …”

 

C:NTACT, Det Kongelige Teater og Københavns Kommune

Edison, Edisonsvej 10, 1858 Frederiksberg C

Spilleperiode: 4. juni 2017

Set den 4. juni 2017

Foto: Jon Bjarni Hjartarson

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

http://www.contact.dk/forestilling/naar-jeg-blir-gammel/

 

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *