Anmeldelse: Ragnarok, Ulvedalene (Det Kongelige Teater)

Anmeldelse: Ragnarok, Ulvedalene (Det Kongelige Teater)

Af Christian Skovgaard Hansen

”Ragnarok” er i mytologien betegnelsen for de begivenheder, der bliver ”gudernes skæbne”, således de må dø under det sidste og afgørende slag, hvilket fører til verdens undergang. Med udgangspunkt i disse begivenheder og den nordiske mytologi i det hele taget har dramatiker Kim Fupz Aakeson skabt fortællingen i Ragnarok til Det Kongelige Teaters store udendørsforestilling.

Krigeren Liv vågner op i Asgård, hvor hun nu forelsker sig i Odins søn Balder, der dog er plaget af onde drømme og varsler. Disse varsler går under ledelse af den svigagtige Loke i opfyldelse, hvorved han møder sin død. Liv tager turen til dødsriget for at prøve at overtale dødsgudinden Hel til at lade ham slippe op til de levende igen. Loke ødelægger dog denne plan, og han vækker gudernes vrede.

Ophidset af hævntørst og raseri rejser begge parter en mægtig hær, og kampen mellem guderne på den ene side og Loke og jætterne på den anden side kan benytte. Det bliver en kamp, som får store konsekvenser for begge parter. Hvordan og hvem overlever? Samtidig behandles ”trosbåndet”, som skaber båndet mellem det troende menneske og Gud(erne).

Det er der kommet en forholdsvis spændende fortælling ud af, og den giver en fin introduktion til den nordiske mytologi, samtidig med at de universelle emner om tro, håb, kærlighed, livets overlevelse og forskelligheder behandles. Langt hen ad vejen fejler denne fortællingen ikke noget, selvom den visse steder måske bliver lidt for lang i spyttet. Den eneste større anke er slutningen, hvor nogen måske nok vil mene, at fortællingen får et præg af en (uheldig) mere nutidig, politisk kommentar om dem og os, og om hvordan vi (over)lever.

Fortællingen er iscenesat af Heinrich Christensen, som får det optimale ud af teksten. Det hele suppleres af musik af Myrkur. Musikken er velspillet og de lettere dystre toner passer godt til fortællingen. Gjermund Andresen har skabt en stor scenografi, som sammen med Ulrik Gas lysdesign udnytter hele Ulvedalenes scenerum med både de bagvedliggende bakker, træerne og himlen og så den bredde scene – som er dækket af tyndt lag vand, hvilket er en sjov idé, men som der måske ikke er den helt dybere mening med – og luften, når overgangen til dødsriget skal markeres. Astrid Lynge Ottosens kostumer er flotte, og man tilgiver, at de enkelte steder bliver lidt for ”tegneserieagtige”.

De medvirkende består ca. af lige dele skuespillere og lige dele cirkusartister. Det har både sine fordele og sine ulemper. På den ene skaber akrobatikken en fin dynamik, hvor særligt de store scener kommer deres ret, og det bliver et storslået show. På den anden side tager nycirkusdelen og de store effekter også visse steder overhånd, og så det også kan mærkes, at ikke alle de medvirkende er skuespillere, hvilket gør, at ikke al skuespillet sidder lige i skabet. Fanny Louise Bernth som Liv gør det bedst, og hun får hendes karakters kamp og facetter til at træde fint frem. ”Skurken” Loke spilles både af skuespiller Joen Højerslev og artist Fridamy Roth. Højerslevs skurk er kæk og slibrig, og det er et interessant greb, at bruge to medvirkende til at skildre Lokes tvedelte person.

Forestillingen markedsføres i øvrigt som en ”familieforestilling” anbefalet fra 8 år. Jeg er klar over, at det sene starttidspunkt skyldes, at man ønsker at udnytte mørket som en del af den effektfulde kulisse, men det gør også, at forestillingen er noget sent færdig, hvilket kan være noget for sent for de mindre poder.

Ragnarok er en ikke uinteressant forestilling, der fornemt forener de mange myter fra den nordiske mytologi, og det visuelle udtryk og musikken fejler ikke noget. Trods indvendingerne er det derfor stadig en flot og seværdig forestilling. Tag derfor trygt den varme trøje og tæppet med i Ulvedalene og oplev det store sceneshow under åben himmel.

Det Kongelige Teater

Ulvedalene, Dyrehaven, Klampenborg

Spilleperiode: 19. maj-1. juli 2023

Forestillingen spiller også i perioden 24. maj-29. juni 2024

Set den 19. maj 2023

Fotos: Miklos Szabo

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://kglteater.dk/det-sker/sason-20222023/skuespil/ragnarok

og

https://kglteater.dk/det-sker/sason-20232024/skuespil/ragnarok

Skuespillere: Fanny Louise Bernth, Stanley Bakar, Joen Højerslev, Malin Rømer Brolin-Tani, Troels Lyby, Jakob Moth-Poulsen og Meike Bahnsen

Cirkusartister: Lalla La Cour, Eivind Øverland, Michiel Tange van Leeuwen, Joel Degerfelt, Fridamy Roth, Ben Collin, Elizabeth Künkele, John Simon Wiborn, Ronja Breuk og Klara Sköldulf Philipp

Dramatiker: Kim Fupz Aakeson

Iscenesættelse: Heinrich Christensen

Kostumer: Astrid Lynge Ottosen

Scenograf: Gjermund Andresen

Lysdesign: Ulrik Gad

Lyddesign: Jonas Vest

Koreografi: Sofie Akerø

Cirkuskoreograf: Sunniva Byvard

Assisterende instruktør: Anna Schulin-Zeuthen

Musik: Myrkur

Varighed: Ca. 2 timer og 30 minutter inkl. pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *