Anmeldelse: Romeo og Julie, Det Kongelige Teater

Af Henriette Devantier
Balletsæsonen på Det Kongelige Teater er skudt godt i gang, og vi er nået til sæsonprogrammets ultimative handlingsballet. Shakespeares udødelige klassiker, Romeo og Julie, er på programmet dette efterår i koreograf John Neumeiers version fra 1971. Jeg vidste på forhånd, at det, jeg skulle opleve, ville blive stort. Balletten er berømt for sin storhed, sin ægthed og sin høje kvalitet. Romeo og Julie af Neumeier stiller krav til publikum, til danserne og til kunsten.
Handlingen er kompleks og indeholder et væld af karakterer. Beretningen centrerer sig om det unge, forelskede par, Romeo og Julie, der på grund af deres slægters uløselige strid kun kan blive forenet i døden. Handlingen er umådelig tragisk og indeholder både sorg og smerte, men historien er alligevel livsbekræftende i sin projektion af så stærke, rene og ægte følelser.

Neumeier har en unik sans for detaljen. Han evner at give alle Shakespeares mange bipersoner og underhistorier liv. Mens vi indhylles i hovedfortællingen om Romeo og Julie, bliver det tydeligt, hvordan alle medvirkende spiller en rolle i den fælles, overordnede fortælling. Der sker så meget i det store hele, og hver del er essentiel. Lige så kompleks som Shakespeares original er, lige så kompleks er Neumeiers version. Han har formået at skabe en fysisk og legemlig oversættelse af Shakespeares tekst.
Det er som om, at hver bevægelse besidder en psykologisk begrundelse. Der er en sjælden poesi over denne opsætning. Den er så lys, gribende og overdådig, samtidig med den formidler uskyldige og rene følelser. Men der opstår ingen klichéer i dette overvæld af stærke følelser. Shakespeares tekst er omsat til begavet, menneskeligt indhold og bevægelse. Neumeiers tolkning er så umiddelbar og tilgængelig, at den er svær at glemme, når man først har oplevet den. Vi får et direkte indblik i forelskelsens lette og lyse del af livet, men møder samtidig vrede, længsel, fortvivlelse og sorg. Det gøres tydeligt for os, at det at elske nogen betingelsesløst også risikerer at bringe os ud over livets afgrund.
Sergej Prokofjevs musik er lige så begavet, og man forstår valget af netop denne komponist, der netop underbygger de stærke kontraster, som balletten indeholder. Prokofjevs musik besidder en konstant dyster undertone, der varsler tragedien. Lige så begavet er scenografien og kostumerne af Jürgen Rose også. Han har skabt et moderne middelalderunivers, der er tro mod Shakespeares original. Den rummer ligeledes kontrasterne og besidder samtidig en symbolik, der giver rollerne karakter. Både scenografi og kostumer vækker universet, karakterne og fortællingen til live for øjnene af publikum.

Det kræver sine dansere at gå på scenen som henholdsvis Romeo og Julie. De må besidde stærk teknik for at mestre Neumeiers koreografi, der som altid bryder anatomiske love og leger med tyngdekraften. Derudover sættes der exceptionelle høje krav til dansernes dramatiske evner. Til denne opsætning af Romeo og Julie er der seks dansere castet til titelrollerne. Jeg havde fornøjelsen af at overvære Liam Redhead og Eukene Sagues. De er begge unge dansere uden meget erfaring i disse store handlingsballetter, men det viste sig at være det helt rigtige valg.
Eukene Sagues blev til Julie med alt, hvad det indebærer. Hendes dansemæssige kvalitet var der ikke en finger at sætte på, men hendes særlige styrke var hendes dramatiske evner. Hendes ansigt sagde det hele. Hun besad både umiddelbarheden, uskylden og dybden. Det var derimod omvendt, hvad angår Liam Redhead. Han klarede sig også flot igennem dramatikken, men dér, hvor han virkelig begejstrede, var med hans tekniske kunnen. Han var som skabt til Neumeiers komplicerede trin.

Vigtigste af alt besad de to unge dansere en kemi, der ikke var til at skyde igennem. De smeltede sammen i deres pas de deuxer og interaktion med hinanden. De gav den berømte og berygtede balkonscene nyt liv. I et spænd mellem leg, eufori og ægte kærlighed dansede de to sig ind i vores hjerter. Ligesom de havde os i deres hule hånd under ballettens sidste tragiske scene, da Julie opdager, at Romeo er gået i døden for hende, og hun vælger samme hjerteskærende udvej.
Det er længe siden, jeg har oplevet en ballet med så mange dansere på scenen. Det var imponerende, og det er altid en fornøjelse at se fejende flotte korpsstykker. Den Kongelige Ballets korps var i topform, og rollebesætningen var vel castet. De mange udenomskarakterer havde bestemt et flot niveau både teknisk og dramatisk. Her bør fremhæves Alban Lendorf som Lord Capulet, Stephanie Chen Gunddorph som Lady Capulet og Tobias Praetorius som Mercutio.

Romeo og Julie leverede en usædvanlig stor teateraften, der for mit vedkommende var en emotionel rejse. Man kan ikke andet end at lade sig underkaste den fangende fortælling og Neumeiers genialiteter. Romeo og Julie er på en og samme tid ren, ægte og kompleks kunst, der kræver noget af sit publikum uanset erfaring med ballet. Der findes intet bedre end, når kunst fordrer refleksion og vækker følelser i sine modtagere. Jeg takker ydmygt Den Kongelig Ballet for en smuk, smuk aften og giver den største opfordring til dig, der læser med, om at købe en billet. Du vil ikke fortryde det!
Det Kongelige Teater, Gamle Scene, Kongens Nytorv, København K
Spilleperiode: 2. oktober-4. november 2021
Set den 5. oktober 2021
Fotos: Henrik Stenberg
Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:
https://kglteater.dk/det-sker/sason-20212022/ballet/romeo-og-julie?section=top
Medvirkende: Eukene Sagues, Liam Redhead, Stephanie Chen Gundorph, Alban Lendorf, Caroline Baldwin, Meirambek Nazargozhoyev, Nico Janssen, Tobias Praetorius, Mattia Santini m.fl. (denne aften)
Koreografi: John Neumeier
Musik: Sergej Prokofjev
Scenografi og kostumer: Jürgen Rose
Iscenesættelse: John Neumeier assisteret af Kevin Haigen, Stacy Caddell, Gregory Dean, Alban Lendorf, Fernando Mora, Anne Holm-Jensen Peyk, Anne Marie Vessel Schlüter, Claire Still og Ann Kolvig (børn)
Varighed: Ca. 3 timer inkl. to pauser
Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod
Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod