Anmeldelse: Romeo og Julie, Odense Teater

Af Christian Skovgaard Hansen
Denne forsommer kan William Shakespeares klassiker Romeo og Julie opleves i Kongens Have lige ved siden af Odense Teater.
Shakespeares hævntragedie kræver næppe den store præsentation. Historien i Odense Teaters version er da også den klassiske historie: Vi er i Verona, hvor de to aristokratiske familier Capulet og Montague ligger i strid med hinanden, hvorfor kærligheden mellem deres to børn Julie og Romeo ikke kan blomstre. På grund af striden må de to unge elskende ikke få hinanden. Deres forsøg på at få hinanden får fatale konsekvenser.
Martin Lyngbo har her bearbejdet og iscenesat fortællingen. Teksten er her skarpt skåret, så vi når det hele på lige under halvanden time. Der er skåret meget væk, så vi alene får kærlighedsdramaet som en koncentreret magiterning. Fokusset er særligt på de komiske elementer og selve kærlighedsdramaet, mens de mere dystre og tragiske elementer er nedtonet.

Men mon ikke, at forestillingen ville have vundet noget, hvis Martin Lyngbo ikke havde været helt så hård med kniven. På den ene side mister vi noget af forestillingens liv, og hovedhandlingen forceres. Både Grev Paris og Veronas fyrste er udeladt som fysiske personer, og sidstnævnte er reduceret til en højtalerstemme. Det passer på sin vis godt til både spilleformen og fokusset, men det reducerer desværre også hele fortællingen noget, og vi får ikke mange af hævntragediens nuancer med. Trods beskæringen får Niels Brunses mundrette og fængende oversættelse dog liv.
Skuespillet fungerer til gengæld stort set hele vejen. Lea Baastrup Rønne er en yndig, utålmodig, næsten fandenivoldsk og ikke mindst forelsket Julie, mens Kristoffer Helmuth er en lettere indelukket og alvorlig Romeo, som langsomt åbner sig, når kærligheden viser sig, så han vi også får hans blødere sider frem.
Natalí Vallespir Sand og Lars Simonsen er elegante og troværdige som Julies forældre. Særligt Lars Simonsen er eksplosiv og uhyre skarp. Mette Marckmanns amme og Anders Gjellerup Kochs broder Lorenzo er begge glimrende, om end Koch visse steder næsten overspiller. Jonas Munck Hansen er en noget nedtonet Hr. Montegue, og han fungerer bedst, når han får lov at folde sig ud musikalsk. Nadia Jasmin Nielsen, Kristian Rossen og Emil Veber Rasmussen som de øvrige unge mennesker i fortællingen fungerer også ganske fint.

Forestillingen er gennemmusikalsk, og Jonas Munck Hansen har tilsat forestillingen en række sange til forestillingen. Den sydlandske stemning og lettere jazzede stil passer fint til den lette udendørsstemning, og det er helt smukt, når al musikken spilles akustisk live af de medvirkende.
Det hele foregår i Frederikke Dalums enkle, men smukke og anvendelige scenografi, som passer godt ind i den grønne Kongens Have. Kostumemæssigt er de to familier klædt i henholdsvist i rød og grønt – og Julie i hvidt – hvilket passer godt i forhold til, at man ifølge teatret har valgt at henlægge handlingen ”til det mafiaplagede Verona i 1946”, så Capulet og Montague er rivaliserende mafiafamilier. Det er elegant og velfungerende.

Man kan diskutere om spillestedet er helt velvalgt. Romeo og Julie passer fint til en udendørsforestilling, men man skal overveje, om den får den nødvendige ro, så vi kan mærke følelserne, når der er så meget udenomsstøj fra både gaden og resten af Kongens Have. Sommeren og vejret vil vise, om forestillingen kan stå imod.
Odense Teaters udendørsforestilling Romeo og Julie er derfor en let – men måske lidt for let – sommerforestilling, men som passer godt til udendørsformaet i Kongens Have. Det er i al fald en frisk, sprudlende og ikke mindst gennemmusikalsk opsætning af Shakespeares hævntragedie, som bestemt er seværdig. Smut i Kongens Have – og håb på tørvejr!
Odense Teater
Kongens Have, Odense (udendørsteater)
Spilleperiode: 21. maj-15 juni 2022
Set den 21. maj 2022
Fotos: Emilia Therese
Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:
https://www.odenseteater.dk/oplevelser/forestillinger/2021-2022/romeo-julie/
Medvirkende: Lea Baastrup Rønne, Kristoffer Helmuth, Natalí Vallespir Sand, Lars Simonsen, Jonas Munck Hansen, Mette Marckmann, Anders Gjellerup Koch, Nadia Jasmin Nielsen, Kristian Rossen og Emil Veber Rasmussen
Dramatiker: William Shakespeare
Oversættelse: Niels Brunse
Iscenesættelse og bearbejdelse: Martin Lyngbo
Scenografi og kostumer: Frederikke Dalum
Komponist: Jonas Munck Hansen
Koreografi: Esa Alanne
Lyddesign: Kristian Kühnel
Lysdesign: Simon Holmgren
Varighed: Ca. 1 time og 30 minutter uden pause
Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod
Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod