Anmeldelse: Scavenius, Bådteatret

Anmeldelse: Scavenius, Bådteatret

Skrevet af Xenia Winther

Erik Scavenius var en dansk radikal politiker og diplomat, og han var udenrigsminister 1909-10, 1913-20 og 1940-43 og statsminister i godt 10 måneder i 1942-1943. Scavenius’ mål som statsminister var at holde Danmark så neutral som overhovedet muligt under krigen. Om det lykkedes er en anden sag.

Han er selvsagt også hovedrollen i Bådteatrets dukkeforestilling, Scavenius, der blander dukker og mennesker. Den tager udgangspunkt i 2. verdenskrig, hvor Scavenius er en meget presset mand fra alle sider – fra Tyskland og Danmark ikke mindst. Men også på hjemmefronten mellem sin unge elsker og ældre hustru. 

Forestillingen foregår i Jonathan Hjorths kulisser, der kunne ligne to togkupéer eller to dagligstuer. Det er en meget fin iscenesættelse af forestillingens to omdrejningspunkter – krig og kærlighed. Scavenius er hele tiden i rejse mellem Danmark og Tyskland, og mellem de to kvinder. 

Umiddelbart kunne det virke som en historie, som man har hørt før – historien om den pressede mand er rigeligt dækket. Men denne forestilling bruger det emne på en meget fin måde, for hvornår skal man være neutral? Og hvornår skal man tage et standpunkt og kæmpe for noget? Krigen og kærligheden i Scavenius’ liv er en god afspejling af hinanden. 

Derudover så er Bådteatret igen lykkes rigtig godt med at præsentere enormt godt dukketeater for voksne. Og henholdsvis skuespillere og dukkeførernes interaktion og spil er en fin detalje, og det gør dukkerne endnu mere levende.

Brugen af dukker i forestillingen fungerer også perfekt. De store dyredukker gør det hele meget mere uhyggeligt – men samtidig, så giver det skuespillerne mulighed at overdrive og gøre det hele meget større og en smule mindre virkeligt. Valget af hver enkelt dyr til figurerne giver måske ikke altid mening, men det skaber en fin distance til forfærdelighederne. Og det er der brug for, for det er en barsk fortælling, og jeg kunne blive helt overvældet af forfærdelighederne.

Kristian Halken, som spiller Scavenius gennem hele forestillingen, gør en god figur. Han portrætterer ham ”den pressede mand” rigtig godt; en fortvivlet og til tider pint mand, som man på den ene side sagtens kan forstå er presset på flere fronter, men som på den anden side samtidig ikke altid fremstår lige stærk og sympatisk. Spørgsmålet er dog, om Scavenius egentlig selv har bragt sig i disse situationer, eller om de nærmere skyldes historiens gang.

At hele forestillingen foregår i kulisser, der forestiller en togkupé, er et fint symbol på, at beslutninger skal tages hurtigt, når man er i krig – og de endda på flere fronter. Og hurtigt går det! Det kan være rigtig svært at følge med i historien. Især hvis man, ligesom mig, ikke er helt skarp på Danmarks specifikke rolle i 2. verdenskrig – man skal holde tungen lige i munden.

Spørgsmålet er så, om forestillingen var for kort, eller om der simpelthen bliver gabt over for meget. Ligegyldig hvad, så måtte jeg flere gange opgive at forstå led og elementer i historien. Men faktisk gjorde det ikke mig så meget – for der er så meget andet interessant og tankevækkende i forestillingen Scavenius. Det kan være en god idé at læse op på Danmarks rolle i krigen og på Scavenius. Men hvis man ligesom mig ikke altid behøver at forstå alting, så er der rig mulighed for at nyde forestillingen og dens gode balance og store spørgsmål – er det altid godt at være neutral?

Bådteatret, Nyhavn 16, 1051 København K

Spilleperiode: 25 august-5 september 2020

Set d. 25 august 2020

Fotos: Miklos Szabo

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

http://www.baadteatret.dk/billetter-til-baadteatret/

Medvirkende: Pernille Nedergaard Haugesen, Thomas Bang, Kristian Halken og Jeanette Lindbæk Birk

Instruktør: Rolf Heim

Dramatiker: Kristian Halken

Dukkemager: Katrine Karlsen

Lysdesign: Sonja Lea

Lyddesign: Janus Jensen

Scenografi og bygger: Jonathan Hjorth

Varighed: Ca. 75 min uden pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *